Iata ca a venit momentul pentru salata calda cu quinoa, cartof dulce si varza de Bruxelles – o salata absolut minunata, plina de nutrienti si in acelasi timp satioasa! ?
Saptamana asta nu m-am simtit in apele mele, ma cam pastea o raceala ?, dar am vrut sa ma tin in continuare de dieta, oricat de mult as fi vrut sa mananc ceva nesanatos pentru a capata un aparent val de energie … Mai trecusem insa prin asta – de fiecare data cand mancam ceva greoi, uleios si … delicios (????!!!!!), ma simteam mai bine pentru exact jumatate de ora, dupa care imi regretam intens decizia. Asa ca am cautat o reteta foarte nutritiva, cu putine calorii, dar si cu acel ceva anume care sa ma binedispuna cu un gust sau o textura noua. Astfel m-am apucat sa fac salata calda cu quinoa, cartof dulce si varza de Bruxelles si pot sa declar experimentul un success!
Pe langa faptul ca era calda – ceva suficient de neobisnuit la o salata – creatia mea avea fibre din abundenta care ajuta la digestie si la controlul glicemiei si ofera o senzatie de satietate pe termen lung. Unde mai pui ca quinoa este bogata in proteine si saraca in carbohidrati si contribuie si ea la senzatia de satietate! Cartoful dulce este bogat in vitamina A, C, B6 si asigura si un aport optim de mangan si potasiu, in timp ce varza de Bruxelles – pe cat de dragalasa pe atat de hranitoare – contine vitamina K din plin, un nutrient extrem de important pentru oase si pentru coagularea sangelui.
Nu pot sa sustin ca aceasta salata se afla la intersectia perfecta dintre decadent si sanatos (nu stiu daca va mai amintiti de hashtag-ul pe care vi l-am propus data trecuta, dar va dau un indiciu! Era vorba tot de o salata calda.), deoarece nu face nici cea mai mica aluzie la ceva fast-food, dar dressing-ul cu mustar Dijon, usor dulceag datorita mierii din compozitie, se combina minunat cu gustul discret de zahar al cartofului dulce. Evident, nu o sa ai exact aceeasi placere ca atunci cand mananci ciocolata, dar multumirea de sine pentru ca ai facut alegerea sanatoasa va compensa pentru acest lucru, iar salata va fi garantat pe gustul tau!
Daca marii pictori aveau perioade in care erau obsedati de o anumita culoare, de exemplu Picasso in perioada albastra – se pare ca eu sunt intr-o perioada a salatelor calde – asa ca daca aveti vreo reteta de salata calda uitata undeva prin sertar, n-o tineti doar pentru voi ci spuneti-mi despre ea in comentarii sau intr-un mesaj pe Facebook! Cine stie, poate o incerc si salata voastra va fi noua vedeta de pe blog in saptamanile care urmeaza! ??
Salata calda cu quinoa, cartof dulce si varza de Bruxelles
Ustensile necesare
Ingrediente
Ingrediente de baza
- 200 g cartof dulce (taiat cuburi)
- 100 g quinoa nefiarta
- 350 g varza de Bruxelles (Noi am cumparat-o congelata)
- 425 g naut fiert (O conserva)
- 45 g nuci maruntite (dar nu macinate)
- 50 g merisoare uscate (cranberries)
Condimente
- 1 cani dressing cu mustar Dijon (Reteta in link-ul de mai sus!))
- 2 linguri ulei de masline
- sare si piper dupa gust
Instructiuni
- Se preincalzeste cuptorul la 200 grade C.
- Intr-o tava se aseaza hartie de copt si se adauga cuburile de cartof dulce si se condimenteaza cu ulei, sare si piper. Se pune la cuptor timp de 30-40 de minute sau pana cand a devenit fraged.
- Se pune quinoa intr-o oala si se clateste cu atentie de cateva ori. Se adauga 1 cana de apa si un sfert de lingurita de sare dupa care se pune pe foc. Se aduce la fierbere la foc mediu si se lasa pe foc pana cand apa s-a evaporat sau a fost absorbita de quinoa, iar quinoa a devenit frageda. Alternativ, puteti urma instructiunile de pe pachet.
- Se dezgheata varza de Bruxelles si se taie in jumatati, dupa care se adauga peste quinoa. Se acopera oala cu un capac si se lasa 5 minute pe foc impreuna sau pana cand varza de Bruxelles s-a muiat.
- Intr-un bol se amesteca quinoa, varza de Bruxelles, cartoful dulce, nautul, nucile si merisoarele. Se adauga dressing-ul cu mustar Dijon si se serveste cat timp inca este calda.
Reteta video
Informatii nutritionale
Pentru a obtine gustul perfect al acestei retete ai nevoie de dressing cu mustar de Dijon – gasesti reteta aici.
Te putem tenta si cu alte salate? Iata aici cateva idei:
- Salata cu branza de capra pane si vinegreta de mere
- Salata cu ton si quinoa
- Salata de ton cu paste, maioneza si porumb
- Salata cu ton, avocado si naut
- Salata de spanac cu feta si afine
Sau poate ceva complet diferit – enchilada mexicana poate?