septembrie 18

Enchilada cu amestec de legume mexican [Si o poveste cu zane…]

0  comments

O reteta rapida la cuptor ca sa inveti sa faci delicioasele enchilada mexicane ce ii vor surprinde cu gustul lor deosebit pe toti mesenii.
Enchilada 9

Cum am ajuns noi sa gatim enchilada? Ei bine, au fost odata doi ITisti obositi care stateau peste program la birou si care se mirau de fiecare data cand ajungeau inapoi acasa si gaseau frigiderul gol (pentru ca mama si tata locuiau in alta tara si nu aveau cum sa il umple in lipsa lor) . Avand in vedere ca traiau in secolul 21, situatia era usor de remediat cu ajutorul zanei Internet, care ii ajuta sa transforme ca prin miracol niste bani in mancare adusa chiar la usa apartamentului. Intr-una dintre aceste seri banale, s-au decis sa comande mancare mexicana de la un restaurant deschis de curand in cartierul lor. Asa cum era de asteptat, zana si-a facut datoria (ce sa faca si ea, in zilele de azi pana si zanele trebuie sa gaseasca un mod prin care sa castige un ban cinstit…), astfel incat dupa 45 de minute cei doi protagonisti aveau in fata lor un aliment nou si ciudat. La prima deschidere a ambalajului, arata ca o clatita acoperita cu cascaval ras – nimic deosebit – dar un miros nou si incitant umpluse deja bucataria. Printul Consort a infruntat primul bestia si a luat curajos prima imbucatura. Atacata, creatura si-a imprastiat sosurile in toate zarile, dand nastere unui gust nemaintalnit pana atunci, iar nimic n-a mai fost la fel.

In seara urmatoare, zana pe motocicleta s-a aratat din nou la usa apartamentului purtand in brate pretioasa comoara, pe numele sau – Enchilada. Vreo 3 ani si un prieten din Mexic mai tarziu, Printul Consort – care intre timp deprinsese mestesugul enchiladei – a fost de acord sa il posteze pe blogul familiei si sa il impartaseasca astazi cu voi.

Secretul enchiladei sta intr-un condiment pe care l-am mancat cu totii cand eram mici in rondelele de branza crocante, dar pe care adesea il evitam sau pur si simplu nu il bagam in seama – chimenul (Engl. cumin). Diferenta esentiala este ca in mancarea mexicana el se gaseste in forma macinata, ceea ce scoate la iveala mirosul sau specific. Chimenul este folosit si in bucataria orientala si indiana, in special pentru proprietatea lui de neutralizare a gazelor ce se formeaza in stomac de la consumul de fasole. Cum orice amestec de legume mexican contine fasole, ingredientul nu poate decat sa fie binevenit. Am pregatit enchilada de multe ori, dar la primele incercari am simtit intotdeauna ca lipsea ceva, asa ca m-am hotarat sa cer sfatul prietenului meu din Mexic, care imediat ne-a invitat la el si ne-a aratat cum pregateste el enchilada. Asa am aflat ca putina scortisoara este esentiala pentru succesul retetei, desi rezultatul va fi gustos si in lipsa ei. Am fost suficient de surpins – eram obisnuit sa asociez scortisoara cu dulciurile – dar de atunci scortisoara a fost nelipsita din majoritatea mancarurilor mexicane pe care le-am pregatit. Iar pentru ca timpul sa zboare ca-n povesti in timpul prepararii, va las in compania unei melodii preferate, care ma duce cu gandul la Mexic (desi prietenul meu jura ca Pat Boone nu descrie Mexicul autentic in cantecelul lui…). O veti recunoaste cu siguranta!

Enchilada 9

Enchilada cu amestec de legume mexican

Domnisoara AD
O reteta rapida la cuptor ca sa inveti sa faci delicioasele enchilada mexicane ce ii vor surprinde cu gustul lor deosebit pe toti mesenii.
5 from 1 vote
Timp de preparare 20 minutes
Timp de gatire 30 minutes
Timp total 50 minutes
Fel Fel principal
Bucatarie Bucataria Mexicana
Portii 3 portii
Calorii 356 kcal

Ingrediente
  

Ingrediente de baza

  • 1 pachet de tortilla (in cazul nostru, 6 tortilla din grau integral)
  • 750 g legume amestec mexican (fasole, porumb, ardei, fasole verde, ceapa)
  • 100 ml smantana sau iaurt pentru topping
  • 2 cani sos pentru enchilada ((vezi link-ul de mai jos pentru reteta))
  • 300 g cascaval ras (eventual branza cheddar)
  • 1 catel de usturoi
  • 1 ceapa de dimensiune medie
  • ardei iuti taiati felii (eventual jalapenos (ardei iuti verzi murati, cu specific mexican) ((optional)))
  • cepe mici in otet/murate ((optional))

Condimente

  • 1 lingura de chimion (chimen macinat)
  • un sfert de lingurita de scortisoara ((optional, dar recomandat cu caldura!))
  • ceapa verde (proaspata sau uscata pentru decor)
  • 2 linguri de ulei (de masline)
  • sare si piper dupa gust

Instructiuni
 

  • Se incinge o tigaie cu putin ulei, dupa care se adauga usturoiul si se prajesc impreuna timp de 1 minut.
    Enchilada 1
  • Se adauga si ceapa in tigaie dupa care se mai prajeste amestecul pana cand ceapa devine transparenta (aproximativ 2 minute).
  • Se adauga legumele amestec mexican (in cazul nostru, acestea au fost decongelate in prealabil) si se toarna 4 linguri din sosul pentru enchilada deasupra, impreuna cu scortisoara si chimionul. Se presara putina branza si se amesteca impreuna pe foc pana cand branza s-a topit. Daca doriti sa adaugati ardei iute sau cepe murate, acum este momentul.
    Enchilada 3
  • Se imparte amestecul obtinut in 6 parti egale, fiecarei tortilla revenindu-i una dintre aceste parti.
  • Se preincalzeste cuptorul la 180 de grade si intre timp se distribuie uniform jumatate din sosul ramas pe fundul unei tavi (fara a pune ulei sau pesmet in prealabil).
    Enchilada 5
  • Se aseaza amestecul corespunzator unei tortilla la marginea ei (vezi foto), dupa care partile laterale se impaturesc pe deasupra. Se ruleaza restul de tortilla si se aseaza in tava, deasupra sosului.
    Enchilada 6
  • Se procedeaza la fel pentru celelalte tortilla, dupa care se toarna restul de sos deasupra, in mod uniform. Se presara restul de cascaval, dupa care se pune la cuptor timp de 20 de minute.
    Enchilada 7
  • Odata scoase din cuptor, enchiladas se lasa la racit timp de aproximativ 10 minute, dupa care se pun pe farfurii si se toarna putina smantana deasupra lor, dupa care se decoreaza cu ceapa verde.

Informatii nutritionale

Serving: 1enchiladaCalories: 356kcal
Keyword clatite mexicane la cuptor, enchilada, enchilada cu amestec de legume mexican, enchilada la cuptor, enchilada mexicana
Ai incercat reteta? Arata-ne cum ti-a iesit!Publicam toate pozele de la voi pe Instagram! ❤️

Atlasul Deliciilor mai are pentru tine si alte idei de retete de feluri principale. Daca ai nevoie de inspiratie pentru si mai multa mancare mexicana? Atunci vezi si guacamole si chili con carne vegetarian.


Tags


5 from 1 vote (1 rating without comment)
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

S-ar putea sa iti placa si retetele astea:

ianuarie 14, 2025

Ceva rapid, gustos si la indemana oricui Mergi

ianuarie 9, 2025

Un altfel de napolitana, mai fina si mai

ianuarie 4, 2025

O reteta cu manopera usoara insa care cere