iunie 2

Ratatouille

Ratatouille este denumirea care face diferenta intre noblete si lucrul comun. Lucrul comun fiind in acest caz banalul ghiveci, cunoscut si sub denumirea “comerciala” de “tocanita de legume”. Sa explicam. Dincolo de lingvistica, modul de gatire este cel care face diferenta.

Ratatouille presupune un timp de gatire suficient de indelungat si o atentie deosebita pentru fiecare ingredient pe care il pregatim. Asta deoarece pentru un ratatouille de nota 10 ingredientele ar trebui sa aiba aceeasi textura. E un lucru nu tocmai usor de realizat, avand in vedere diversitatea ingredientelor. Pentru aceasta este necesar, daca doriti si aveti timpul necesar, sa trageti in tigaie fiecare ingredient separat. In acest fel va sigurati ca ingredientele au o textura uniforma. Acest lucru asigura un gust deosebit si face, asa cum am afirmat la inceput, trecerea la… “noblete”.

Sunt insa cateva reguli esentiale care va ajuta in aceasta intreprindere, chiar daca nu aveti timp sa procesati fiecare ingredient separat. In primul rand incepeti cu cele dure (ex. morcov) si le puneti treptat pe celelalte, in functie de textura mai consistenta sau mai fragila. O alta regula este cea care spune ca initial, vanata si castravetii (zucchini) trebuie puse cu sare. Le lasati aproximativ 30 de minute si apoi le stoarceti putin. In caz contrar, apa in exces va avea un efect nedorit de umezire si veti obtine… un ghiveci! In final trebuie sa amintim ca, in pricipiu, puteti folosi cu grija, condimente care va plac, astfel incat sa nu distrugeti gustul initial al legumelor. Acesta trebuie sa poata fi decelat in produsul finit.

Daca doriti, puteti incerca si Caponata siciliana sau Quinoa cu legume in stil marocan, doua retete care fac parte din aceeasi categorie.

ratatouille

Ratatouille

Mama AD
Un fel de ghiveci, ridicat insa la rang nobiliar!
5 from 2 votes
Timp de preparare 45 minutes
Timp de gatire 25 minutes
Fel Fel principal
Bucatarie Bucataria Frantuzeasca
Portii 6 portii
Calorii 240 kcal

Ustensile necesare

Ingrediente
  

Pregatire preliminara

  • 1 vanata
  • 1 castravete lung (zucchini)
  • 1 lingurita sare

Reteta propriu-zisa

  • cana ceapa alba taiata
  • 1 cana ardei gras
  • 2 catei de usturoi (zdrobiti)
  • 450 g pulpa de rosii (fara seminte, suc, taiate pe lung)
  • 3 linguri patrunjel maruntit
  • 3 linguri ulei de masline
  • sare si piper dupa gust

Instructiuni
 

  • Ingredientele
    ratatouille
  • Trageti in ulei ceapa.
    ratatouille
  • … adaugati ardeii taiati cubulete…
    ratatouille
  • apoi o parte din vinete , morcovi taiate de asemenea cubulete.
    ratatouille
  • adaugati pulpa de rosii taiata cubulete
    ratatouille
  • ….si ulterior putin sos tomat (sau suc de rosii)…
    ratatouille
  • Trgeti bine in tigaie cu ulei si ierburi aromatice dupa preferinta (cimbru, patrunjel, telina etc.)
    ratatouille
  • Deasupra compozitiei puneti ca in fotografie vanata, castravetele si rosii taiate rondele.
    ratatouille
  • Asa arata in final montura.
    ratatouille
  • Acoperiti cu folie de aluminiu si dati la cuptor cam 25 minute: 10 acoperita si restul de 15 descoperita, dupa cum sucul din tigaie este sau nu scazut.
    ratatouille
  • E gata!
    ratatouille

Informatii nutritionale

Serving: 1portieCalories: 240kcal
Keyword ghiveci, ratatouille
Ai incercat reteta? Arata-ne cum ti-a iesit!Publicam toate pozele de la voi pe Instagram! ❤️

Tags


5 from 2 votes (2 ratings without comment)
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

S-ar putea sa iti placa si retetele astea:

decembrie 2, 2024

O reteta care va face felul unu si

noiembrie 28, 2024

Un fel de strudel... facut putin altfel! Mergi

noiembrie 21, 2024

O reteta chinezeasca clasica. In original se numeste