Mmmmh… salata nicoise! 🤤 🥗 Stiti atmosfera aia de vacanta, cand stai pe malul marii uitandu-te la barcile care se perinda linistit prin fata ta, si mananci ceva cu iz pescaresc care pare sa fie de 2x mai bun din cauza mirosului sarat din jur? Nu stiu cum e la voi, dar mie mi s-a facut dor de mare. Mai ales ca nu am putut merge in concediu din cauza pandemiei. Asa ca m-am hotarat sa compensez macar pe partea de mancare cu iz pescaresc, daca altfel n-am putut. Am ales pentru saptamana asta o reteta clasica, omniprezenta, dar foarte delicioasa (popularitatea ei e asadar usor de explicat).
Este vorba despre o reteta de salata nicoise, care va va transporta papilele gustative direct in Franta, la Nisa, pe malul marii. (Aveti aici cateva fotografii care sa va introduca in atmosfera. Nu imi asum raspunderea pentru cheltuielile pe concedii pe care s-ar putea sa le starnesc).
Asadar, ce ziceti de o noua aventura culinara, mai ales daca e rapida si gustoasa? 🚤 Sa va explic putin “in ce va bagati”. Magia salatei nicoise consta in dressing-ul ei cu sardine, care aduce un plus de peste salatei obisnuite cu ton. E foarte satioasa datorita cartofului si fasolei verde (si sa nu uitam si de ou!) si poate inlocui cu mare succes o masa principala. Chiar si cei mai “anti-salate” din familie se vor declara multumiti de aceasta mancare, va garantez!
Daca o incercati, trimiteti-ne pozele voastre pe contul de Facebook sau Instagram, si le vom publica pe pagina noastra. Puncte bonus daca reusiti sa faceti o poza in care sa incorporati un element marin (cel mai la indemana e sarea de mare … ca idee!).
Sa trecem la treaba ca sa putem gusta cat mai repede o bucatica din Nisa! Pofta buna! 😋
Salata Nicoise
Ustensile necesare
Ingrediente
Ingrediente de baza
- 350 g fasole verde
- 400 g cartofi fierti (taiati felii)
- 2 cutii de ton (o cutie are cam 200g)
- 3 rosii (taiate in felii mai mari (vezi foto))
- 1 ardei (taiat in fasii (noi am folosit ardei galben, pentru un plus de culoare))
- 1 ceapa rosie (taiata in fasii)
- 80 g masline negre (taiate in felii)
- 2 oua fierte tare (taiate in sferturi)
- 1 linguri busuioc proaspat (taiat in fasii)
Ingrediente pentru dressing
- 5 linguri otet alb (eventual otet frantuzesc din vin, dar poate fi si otet de mere)
- 6 linguri ulei de masline (puteti folosi ca alternativa si echivalentul de ulei din conservele de ton)
- 3 fileuri de sardine maruntite (spalate putin in apa rece dupa ce au fost scoase din conserva)
- 1 catel de usturoi (taiat marunt)
- sare si piper dupa gust
Instructiuni
- Se fierbe fasolea verde timp de 5 minute (daca folositi varianta congelata, decongelati-le cu putin ulei intr-o tigaie preincinsa, ele sunt deja gatite). Se fierb cartofii pana cand sunt moi atunci cand ii intepati cu furculita. Se taie cartofii in felii. Daca fasolea verde este prea lunga, taiati-o si pe ea.
- Acum, sa facem dressing-ul. Intr-un bol, se amesteca uleiul, otetul, sardinele, usturoiul, busuiocul, sarea si piperul.
- Trebuie sa obtineti un amestec cu aceasta consistenta. Sardinele trebuie sa fie suficient de marunte incat sa ajunga in tot volumul dressing-ului.
- Pentru montaj: asezati mai intai cartofii si fasolea in farfurie, dupa care presarati rosiile, cateva bucati de ardei, niste masline si putina ceapa, dupa care asezati cu grija tonul deasupra. La sfarsit, adaugati cu grija si ouale, dupa care stropiti cu dressing astfel incat fiecare imbucatura sa aiba un gust de neuitat. Va recomandam sa impartiti de la bun inceput ingredientele la numarul de portii pe care vreti sa il pregatiti. Pofta buna! 😋
Reteta video
Informatii nutritionale
Daca esti fan de salate, s-ar putea sa mai gasesti si alte retete interesante in categoria salate. Ca sa stii la ce sa te astepti, am facut deja o selectie pentru tine: