noiembrie 14

10 idei de carti de bucate numai bune de daruit

Cunosti situatia: trebuie sa faci un cadou unei persoane pasionate de gatit, dar nu te pricepi sa alegi nimic din ceea ce nu are deja. Atlasul te ajuta sa invingi nehotararea si sa fii eficient la cumparaturi cu 10 idei de carti de bucate testate personal de catre noi. Suntem siguri ca recomandarile noastre acopera o gama larga de gurmanzi, asa ca vei gasi cu siguranta pe ceva pe placul fiecaruia!

Acest articol poate contine link-uri afiliate. Afla mai multe despre eleΒ aici. Aceasta nu este insa o postare sponsorizata. Am cumparat toate cartile din imagine din banii nostri pentru ca ne-au placut la nebunie si am vrut neaparat sa le avem in biblioteca.

Woman holding the Greek Vegetarian Cookbook
  1. “The Greek Vegetarian Cookbook” de Heather Thomas, editura Phaidon

Cea mai mare revelatie a anului 2020 in Familia AD junior a fost aceasta carte de bucate greceasca, plina de retete vegetariene delicioase, care te fac sa uiti ca nu mananci carne. Vei invata din ea cum sa folosesti arome noi (de exemplu semintele de fenicul) si vei recunoaste cateva dintre preparate deoarece seamana foarte bine cu cele de la noi.

Un bun exemplu sunt ardeii umpluti, pe care i-am adus cu adevarat la rangul de arta cand am aflat ca se pot face cu orez pentru risotto si am pus in sfarsit in ei condimentele potrivite. Daca v-a placut reteta de pilaf grecesc cu vinete si naut, o sa va placa si cartea asta. Majoritatea retetelor au si cate o variatiune vegana, dar daca asta cautati, mai avem o sugestie exclusiv pentru vegani mai jos.

Cui i se potriveste acest cadou? Prietenei/prietenului vegetarian/vegan si celor care trebuie “pacaliti” sa manance mai putina carne, fara a face rabat de la gust.

O gasiti la BooksExpress, Carturesti, Okian.

Woman holding the Carpathia cookbook
  1. “Carpathia” de Irina Georgescu, editura Frances Lincoln

A doua cea mai mare revelatie pe anul asta a fost cartea Irinei Georgescu, pe care am descoperit-o in timp ce cautam carti de bucate din alte culturi. Chiar incepusem de ceva vreme sa ma intreb de ce nu exista si o carte de bucate romanesti care sa popularizeze retetele noastre in strainatate si mare mi-a fost surpriza cand am zarit-o pe raft.

Cui i se potriveste acest cadou? Prietenilor din strainatate carora vrem sa le aratam ca si bucataria romaneasca are ceva aparte si merita sa stea la loc de cinste alaturi de celelalte preparate ale lumii. Si drept sa va spun, ar sta bine si in biblioteca fiecarui roman ca deschizator de discutie cu prietenii de alte nationalitati. O recomandam cu caldura tuturor gurmanzilor!

O gasiti la BooksExpress, Carturesti, Okian.

Woman holding Salt, Fat, Acid, Heat
  1. “Salt, Fat, Acid, Heat” de Samin Nosrat, editura Canongate

Ideea numarul 3 reuseste sa scoata un chef din orice novice: Samin e o povestitoare pe cinste si explica in detaliu nu doar cum sa gatim, dar si de ce punem ingredientele intr-o anumita ordine. Cartea are 4 capitole, fiecare axat pe cate un element al oricarui preparat reusit: sarea, grasimile, acizii si caldura.

Citind cartea veti afla ce rol are fiecare componenta in gustul final si cum sa le folositi ca un bucatar profesionist. Mi-a placut foarte mult si faptul ca s-au folosit ilustratii in loc de poze ca sa nu inspire anxietate celor carora nu le reusesc retetele chiar absolut perfect. Am invatat foarte multe din cartea asta si imi propun sa fac o recenzie mai pe larg in curand.

Cui i se potriveste acest cadou? Oricarui fan al documentarului cu acelasi nume de pe Netflix si oricui doreste sa inteleaga stiinta ascunsa din spatele gatitului. Cu siguranta nu trebuie sa lipseasca din biblioteca niciunui foodie si cu siguranta se afla pe lista de dorinte a multora!

O gasiti la BooksExpress, Carturesti, Okian.

Woman holding The Science of Spice
  1. “The Science of Spice” de Stuart Farrimond, editura DK

Daca tot suntem la capitolul stiinta gatitului, cartea asta ne ajuta sa ne imprietenim cu noi condimente. Autorul le trateaza ca pe elemente al unui tabel periodic al gatitului (foarte ingenios!) si ne invata ce gusturi au, din ce parte a lumii provin si cum sa le combinam. Nu e chiar o carte de bucate tipica, desi sunt si cateva retete in ea. Daca vreti insa ceva plin de retete, nu e alegerea cea mai potrivita.

Cui i se potriveste acest cadou? Gurmanzilor hard-core, sau nerds-ilor in ale gatitului, care se vor bucura de formatul tip enciclopedie si care apoi va vor recita tot felul de informatii obscure despre acestea. Si bineinteles, tuturor celor care vor sa isi deschida apetitul pentru noi condimente.

O gasiti la BooksExpress, Carturesti, Okian.

Carte de bucate What to Bake and How to Bake It
  1. “What to Bake and How To Bake It” de Jane Hornby, editura Phaidon

Cand am vazut cartea asta, am fost sigura ca ma ajuta sa imi depasesc teama de “prajiturit”. In ea se gasesc toate retetele clasice de prajituri de care ar putea avea nevoie un incepator, explicate astfel incat sa nu dea gres, ba chiar sa si invete ceva tehnici pentru viitor. Nu o sa insist mult, deoarece am facut o recenzie mai pe larg a acestei carti aici.

Cui i se potriveste acest cadou? Oricui doreste sa scoata magie dulce din cuptor, fara stress si lacrimi. Pe asta puteti sa o faceti cadou lejer si la nunti, am inteles ca dragostea trece prin stomac!

O gasiti la BooksExpress, Carturesti.

Carte de bucate Veganomicon
  1. “Veganomicon” de Isa Moskowitz si Terry Romero, editura Da Capo

Daca ar exista o “biblie” a veganilor, aceasta ar trebui sa fie. Idei cat cuprinde, dar poze suficient de putine. E o carte extrem de utila, dar nu la fel de frumoasa ca celelalte de pe lista asta, deoarece nu are formatul tipic de poza + reteta. Totusi, o colectie mai completa de retete de post/vegane nu cred ca o sa gasiti.

Cui i se potriveste acest cadou? Bineinteles, celei/celui mai infocat(e) vegan(e), sau cuiva care doreste sa posteasca, dar simte ca nu are suficiente optiuni culinare ca sa reziste 40 de zile.

O gasiti la BooksExpress, Carturesti, Okian.

Woman holding Mastering the Art of French Cooking
  1. “Mastering the Art of French Cooking” de Julia Child si Simone Beck, editura A. Knopf

Nu puteam sa nu o includ si pe asta aici, e cartea de capatai a bucatariei franceze, in 2 volume imense. Toate tehnicile sunt explicate in detaliu si nu cred sa fi fost vreo reteta clasica frantuzeasca pe care sa n-o fi gasit aici. De Julia Child poate ati auzit in filmul “Julie si Julia”, pe care trebuie neaparat sa il vedeti daca va plac bloggerii culinari.

Nu sunt multe poze in ea pentru ca a fost scrisa inainte sa fi aparut formatul modern de carti de bucate cu fotografii frumoase. As pune-o mai degraba in categoria carti de bucate aspirationale, pentru ca imi da fiori cand ma uit la ea. Printul Consort (adevarat bucatar, nu ca mine), e insa mare fan.

Cui i se potriveste acest cadou? Celor care cred ca bucataria frantuzeasca e cea mai mare forma de arta culinara si vor sa aduca un iz parizian in farfuriile lor. Dulce sau sarat, isi vor gasi aici retetele clasice preferate.

O gasiti la BooksExpress, Carturesti, Okian.

Woman holding Jamie Cooks Italy
  1. “Jamie Cooks Italy” de Jamie Oliver, editura Penguin Books

Nu sunt eu cel mai mare fan Jamie Oliver, dar trebuie sa recunosc ca el a starnit initial pasiunea pentru gatit a Printului Consort, deci cumva se face responsabil de existenta acestui blog. Cartea de fata e o colectie de retete italienesti care vor satisface chiar si pe cei mai mari mofturosi. Gasiti in ea atat retete clasice, cat si unele de care poate n-ati auzit niciodata, dar care va vor surprinde prin simplitate si gust.

Pozele sunt foarte frumoase si iti vine sa o mananci pe toata din ochi. Nu recomandam sa o rasfoiti cand sunteti deja flamanzi, ca altfel o sa se lase cu o vizita la cel mai apropiat restaurant italian.

Cui i se potriveste acest cadou? Ei bine, cu aceasta carte mergi la sigur. N-am intalnit inca pe nimeni caruia sa nu ii placa mancarea italiana, asa ca fie ca trebuie sa faci unui cadou celui mai apropiat prieten, fie unei cunostinte noi, “Jamie gateste in Italia” e o alegere perfecta.

O gasiti (in limba engleza) la BooksExpress, Carturesti, Okian sau in limba romana (“Jamie gateste in Italia”) de la BooksExpress, Carturesti.

Woman holding the Lisbon Cookbook
  1. “Lisbon” de Rebecca Seal, editura Hardie Grant

Cine ne citeste de mult, o sa-si aduca aminte cu siguranta de reteta de oua fierte pane care au salvat ouale rosii de Paste de la a fi aruncate. E din cartea asta si face parte dintr-o colectie de mancaruri accesibile si ieftine de pe plaiurile insorite ale Lisabonei. I-am facut o recenzie mai pe larg aici, asa ca nu va plictisesc cu detaliile.

Cui i se potriveste acest cadou? Unei persoane care doreste sa isi deschida orizonturile culinare cu retete noi, unele picante, multe dintre ele fripte in ulei, chiar multisoare cu peste si alte animale marine. Sau cuiva care suspina dupa Portugalia, pe care vrea sa o viziteze (din nou) in curand.

O gasiti la BooksExpress, Carturesti, Okian.

Woman holding the Tokyo Stories cookbook
  1. “Tokyo Stories, a Japanese Cookbook” de Tim Anderson, editura Hardie Grant

Save the best for last? Mai degraba, am lasat-o pe cea mai inedita la sfarsit. Cartea asta e combinatia perfecta de povesti + retete si e o incursiune in bucataria uneia dintre cele mai interesante metropole ale lumii. Incepe cu o descriere detaliata a multor ingrediente noi, care ne-a fost de mare folos.

Ne-am distrat copios plimbandu-ne prin Tokyo in cartea asta si recunoastem ca n-am mai vazut niciodata asa multe retete de peste si fructe de mare la un loc. Ramen, sushi, soba noodles si toate celelalte minunatii care va trec acum prin cap se gasesc aici.

Cui i se potriveste acest cadou? S-o spunem pe aia dreapta – hipsterului de serviciu. El/ea era deja la curent cu mancarea japoneza de dinainte ca aceasta sa fie la moda si se va bucura sa vaneze ingredientele exotice necesare multora dintre retete. Sau tuturor celor care vor sa afle povesti (culinare) din Tara Soarelui Rasare si sa fie posesorii uneia dintre cele mai frumoase carti de bucate pe care le-am vazut vreodata.

O gasiti la BooksExpress, Carturesti, Okian.


Aceestea fiind spuse, e drept ca cea mai cea carte de bucate (online, momentan) ramane Atlasul, asa ca daca v-a placut postarea, ne bucuram de un share pe Facebook sau Instagram, ca sa afle si prietenii vostri de unde ati luat toate retetele alea smechere pe care le-ati tot facut in ultimul timp.

Si ca tot vorbeam de retete, le-ai vazut pe cele mai recente?


Tags


{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

S-ar putea sa iti placa si retetele astea:

octombrie 9, 2021

O reteta cu o combinatie inedita de mustar

octombrie 2, 2021

Ceva inedit, daca nu faceti parte din categoria

septembrie 25, 2021

Un desert simplu, insa rapid si gustos. Mergi