Cand ai un spatiu redus, e foarte important sa stii cum sa organizezi bucataria astfel incat sa il maximizezi. Bucataria mea (Domnisoara AD) si a Printului Consort are exact 6 mp (i-am masurat!), pentru ca apartamentele de inchiriat nu sunt chiar optime in orasul in care locuim. Am facut un compromis intre locatie si confort, asa ca a trebuit sa ne descurcam cu spatiul existent. De multe ori a trebuit sa fim foarte ingeniosi ca sa putem sa organizam toate lucrurile pe care trebuie sa le depozitam acolo, dar credem noi ca am facut o treaba buna, asa ca o sa te invatam si pe tine cum poti sa folosesti la maxim fiecare milimetru de spatiu pe care il ai. Mai jos gasesti un cuprins care sa te ajute sa navighezi pagina si sa gasesti exact tipul de organizare de care ai nevoie. Sa trecem la treaba!

Acest articol poate contine link-uri afiliate. Afla mai multe despre ele aici.

Cateva principii dupa care ne-am ghidat cand am organizat bucataria

Totul trebuie sa fie la indemana.

Calitatea vietii se imbunatateste dramatic atunci cand totul merge ca uns. Psihologii numesc starea asta flow, iar pentru scopuri organizatorice ea se traduce in ergonomie. Acesta este cel mai important principiu dupa care am organizat fiecare coltisor si daca alegi sa respecti unul singur, iti recomandam sa il alegi pe asta. In plus, daca totul este la indemana, nu trebuie sa faci niciun efort mental sa te gandesti unde ai pus un anumit lucru, ceea ce reduce considerabil stresul de a gati.

Pe cat posibil, lucruri de acelasi fel trebuie sa stea impreuna.

Acest principiu este important deoarece creierul tau face o harta mentala a bucatariei si vei consuma mai putina energie daca el nu trebuie sa tina minte ca ai pus caserola cea mica in dulapul din stanga, dar ca cea mare o gasesti in dulapul de sub cuptor.

Organizarea bucatariei nu este batuta in cuie.

Chiar daca te-ai gandit mult timp cum sa organizezi bucataria, e foarte posibil ca nu vei gasi locul perfect pentru fiecare lucru din prima. Nu-i nimic! Organizarea e mereu a work in progress. Nu trebuie sa iti fie niciodata frica sa renunti la trucurile de organizare care nu au functionat. Oricand cand gasesti o solutie mai buna, o poti pune imediat in aplicare.

Cand organizezi pe verticala, pune lucrurile mai putin folosite mai sus.

Asta e o consecinta directa a primului principiu despre cum sa organizezi bucataria. In special daca nu esti foarte inalt (si putem aproape sa garantam ca pentru toate bucatariile cu mobilier pana in tavan nu vei fi suficient de inalt ca sa vezi pana in fundul raftului de sus), e important ca obiectele folosite cel mai des sa fie cele mai la indemana. Un exemplu concret este vesela pentru musafiri, de care ai nevoie poate maxim o data pe luna. Ea poate fi depozitata si intr-un loc la care iti trebuie un scaun ca sa ajungi, nu te va sacai in fiecare zi daca e greu sa o dai jos.

Gandeste neconventional!

Daca alimentul cumparat vine intr-o cutie dreptunghiulara, asta nu inseamna ca trebuie sa il depozitezi exact asa. In cele ce urmeaza o sa vezi cum am scos multe alimente din ambalajul lor original si le-am pus in diverse borcane care ocupa mai bine spatiul si fac stocurile mult mai vizibile.

Straduieste-te ca totul sa fie la vedere, in special cand e vorba de proviziile de alimente.

Asta te ajuta sa nu arunci nimic pentru ca stii intotdeauna ce mai ai in dulap si eviti sa cumperi “dubluri”. Citeste mai departe ca sa vezi ce sistem am gasit ca sa usuram si mai mult tinerea evidentei proviziilor!

Cum sa organizezi vesela?

Vesela este unul din lucrurile care ocupa cel mai mult loc in bucatarie. Ea trebuie depozitata cu grija pentru a nu o sparge si de obicei ocupa un dulap in care ramane mult spatiu gol pentru ca nimeni nu are un teanc de farfurii atat de mare. Pentru a utiliza spatiul mai judicios, am cumparat rafturi de diferite dimensiuni care ne ajuta sa depozitam vesela pe verticala. Pe raftul de jos am pus farfuriile si bolurile, deoarece pe acelea le folosim cel mai des, si le-a organizat in functie de dimensiuni. Cestile de cafea pe care le utilizam in fiecare zi au fost asezate pe micul raft de sus unde se potrivesc perfect.

Canile mai mari, paharele si fundurile ocupa sectorul din mijloc. Uitandu-ne atent la acest sector observam ca e crucial sa ne adaptam la lucrurile pe care vrem sa le depozitam. Paharele sunt mai inalte, asa ca am ales separatoare care sa permita existenta unui spatiu liber intre ele in care sa punem paharele. Nu va fie frica sa masurati lucrurile care trebuie sa incapa si sa va asigurati ca separatoarele pe care le cumparati se vor potrivi.

Pe raftul superior am pus bolurile, canile de masurat si alte mici obiecte pe care le utilizam mai rar, conform primului principiu, de a avea totul intotdeauna la indemana.

Daca vrei sa-ti cumperi separatoarele, gasesti aici si aici cateva de buna calitate. Daca am fi avut ceva mai mult spatiu, ne-ar fi placut sa suspendam cestile pe un suport ca cel de aici sau aici.

cum sa organizezi bucataria - veselaRaftul nostru cu vesela

Urmatorul punct critic este organizarea tacamurilor. Probabil multi dintre voi aveti deja un suport in sertarul cu tacamuri, daca nu puteti lua unul foarte de baza de aici, unul putin mai bun de aici, sau unul de-a dreptul “de fite” de aici. (Nu uitati sa masurati sertarul si sa va asigurati ca suportul va incapea inainte sa il comandati!) Am separat tacamurile pe categorii pentru a putea ajunge la ele cu usurinta. Daca le-am fi lasat imprastiate in intreg sertarul, am fi riscat sa ne taiem in vreun cutit de fiecare data cand cautam ceva.

cum sa organizezi bucataria - tacamuriSertarul cu tacamuri

Vesela e acum la locul ei, urmatoarea categorie de organizat sunt proviziile. Problema principala la provizii este ca sunt ambalate foarte divers, in forme care nu permit intotdeauna stocarea usoara.

Cum sa organizezi proviziile?

Cu putina flexibilitate in gandire iti dai seama imediat ca nu trebuie sa te lasi limitat de ambalajele alimentelor cand te gandesti cum sa organizezi bucataria. Am adoptat o solutie care face rafturile sa arate uniform si armonios: cutiile ermetice. In imaginea de mai jos vedeti cat de bine stau orezul, cous cous-ul, bulgurul, quinoa, nautul, lintea si cafeaua, fiecare in borcanasul lui. Am ales sa cumparam borcane de diferite dimensiuni deoarece in unele dintre ele am vrut sa stocam doar ceea ce ne-a ramas dupa ce am preparat o mancare. De exemplu, nu cumparam naut decat atunci cand avem de gand sa il folosim, dar retetele pe care le facem de obicei nu necesita tot pachetul. Din acest motiv, nautul sta in borcanul mai mic. Daca iti place ideea, gasesti borcane similare aici (1100 ml), aici si aici (400 ml) si pentru versiunea mai vesela, aici sau aici (750 ml). Exista si varianta din plastic, de exemplu cea de aici.

cum sa organizezi bucataria - provizii in borcaneNeperisabile in borcane etanse

Evident, nu poti sa scoti din cutii chiar toate proviziile pe care le ai in camara. Pe cele care au cutii patrate sau sunt deja in borcane, deci usor de depozitat, le-am grupat ca in imaginea de mai jos. In spatele cutiilor de paste sunt – ati ghicit! – alte cutii de paste. Depozitandu-le in felul acesta avem intotdeauna sub control cantitatile si stim cand trebuie sa mai cumparam altele. Acelasi lucru este valabil si pentru sosul de rosii si laptele de cocos (in stanga). Restul alimentelor care nu sunt dubluri au fost asezate astfel incat cele mai inalte sa stea in spate. In felul asta, cand deschidem dulapul vedem cu usurinta ce e in el si nu uitam de ingrediente pretioase care ar putea sa expire daca nu sunt folosite. Tot in acelasi dulap punem si condimentele care nu au incaput in suport (mai multe detalii despre suport in cele ce urmeaza).

cum sa organizezi bucataria - provizii in cutiiRaft de provizii

Faina, zaharul, cacaoa si alte ingrediente pe care le folosim la prajituri stau la loc de cinste, grupate intr-o cutie. Cum nu facem prajituri de fiecare data cand intram in bucatarie (desi am vrea, dar n-avem timp…), cutia isi face veacul pe raftul superior din dulap. Cand am nevoie de ceva, iau cutia cu totul, cantaresc toate ingredientele de care am nevoie, dupa care le pun inapoi cu tot cu cutie. In felul asta nu trebuie sa caut niciodata scortisoara printre condimente, pentru ca stiu ca o gasesc in cutia pentru prajituri. Un exemplu de cutie solida din plastic gasesti aici si aici. Va recomandam sa luati una din plastic pentru a fi suficient de solida sa tina toate ingredientele (daca ne uitam bine la poza de mai jos, intelegem imediat ca fiecare pachet de zahar sau faina are 1 kg, sunt cel putin 5… intelegeti voi!), fara a le ingreuna inutil asa cum ar face-o o cutie de lemn.

cum sa organizezi bucataria - provizii pentru coptIngrediente pentru copt

N-am terminat cu ingredientele pentru prajituri; mai avem drojdia, zaharul vanilat, esentele si alte celea. Pe astea le-am grupat intr-o cutie obisnuita pentru alimente ca sa stea etans si ca sa le putem accesa cu usurinta pentru ca le vom gasi pe toate in acelasi loc. Pe astea le-am pus pe raftul mai de jos pentru ca folosim drojdia mai des la masina de facut paine. O cutie similara gasesti aici.

cum sa organizezi bucataria - provizii mici pentru coptProviziile mici pentru copt

Ustensilele de facut prajituri le-am grupat intr-o cutie similara si le scoatem si pe ele cu totul din dulap cand avem nevoie de ele.

cum sa organizezi bucataria - ustensile pentru prajituriCutia cu unelte pentru prajituri

Acum, sa va aratam locul lor in dulap. Pe randul de sus avem tot ceea ce tine de prajituri (cutia cu ustensile si cutia cu faina si zahar), pe raftul din mijloc avem borcanele si alte provizii organizate cu rafturi. In fata lor am pus alte cateva obiecte care se pot muta usor, cum ar fi cutia de zahar cubic si cele doua cutiute mici in care tinem sarea grunjoasa.

Pe ultimul rand sunt organizate cutiile pentru alimente, in functie de dimensiunile lor si ne-a mai ramas putin spatiu liber si pentru niste orez nedesfacut inca (stanga jos).

cum sa organizezi bucataria - rafturiIntreg dulapul

Pentru ca suntem un blog de retete internationale, avem o colectie suficient de mare de condimente. Initial le tineam pe toate in borcanele lor, dar asta le facea in mod misterios sa se imprastie in toate dulapurile si sa fie foarte greu de localizat tocmai atunci cand aveam tigaia pe foc. Solutia a fost sa cumparam un recipient rotativ special pentru stocarea verticala a condimentelor pe care l-am asezat langa aragaz, pe principiul ca totul trebuie sa fie la indemana. Am pus cate o eticheta pe fiecare capac ca sa nu folosim din greseala alt condiment decat cel pe care intentionam. Daca vrei si tu unul, gasesti ceva similar aici (nerotativ), aici (rotativ) si aici. Daca te intrebi de ce denumirile de pe ele sunt in engleza, explicatia e simpla – gatim des cu prietenii nostri din diverse tari ca sa invatam retete noi de la sursa asa ca trebuie ca toti participantii sa inteleaga ingredientele. Acesta este un izvor nesecat de retete noi pentru blog si pentru voi!

condimenteCondimentele in suport rotativ

Urmatorul pain point sunt ustensilele pentru gatit. Unele dintre ele sunt suficient de mari incat sa nu uiti de ele, de exemplu tigaile. Le folosesti aproape de fiecare data cand mergi in bucatarie si sunt indispensabile. Asta-i clar, dar mai tii minte chestia aia inovatoare de taiat oul in felii pe care ai cumparat-o anul trecut de pe net pentru ca ti-ai inchipuit ca o sa mananci salata de oua in fiecare zi? Da, ma gandeam eu … Chiar daca intre timp nu te-ai apucat sa o folosesti intens, tot trebuie sa o depozitezi undeva. In sectiunea asta iti aratam cum sa faci ordine la ustensile.

Cum sa organizezi ustensilele pentru gatit (de ex. tigaile)?

In general, oamenii isi stocheaza tigaile una peste alta. Asa faceam si noi la inceput, pana ne-am dat seama ca e foarte greu sa scoti tigaia de dedesubt. Am gasit o solutie care sa creeze un mic spatiu intre tigai astfel incat acestea sa poata sa fie scoase usor. In sertarul nostru am ales o stocare pe orizontala cu suportul cumparat de la IKEA (aici), dar daca ai spatiu suficient sa le stochezi pe verticala, gasesti suporturi potrivite aici. Daca ai si multe capace de oale, ai putea sa folosesti spatiul de pe usa dulapurilor cu ajutorul acestui suport. Un alt dispozitiv de stocare a capacelor pe orizontala gasesti aici. Daca tigaile tale nu sunt foarte inalte, il poti folosi in acelasi mod creativ in care l-am utilizat noi. Nu uita insa sa masori inainte tigaile ca sa te asiguri ca incap.

tigaiOrganizarea tigailor

Pentru ca avem multe ambalaje si alimente desfacute, avem si multe clame la care trebuie sa avem acces pentru a le inchide ermetic. Am folosit un sertar mai mic in acest scop, si l-am separat dupa dimensiunea lucrurilor dinauntru ca sa putem sa le gasim in cateva secunde. Daca ti se pare o idee buna, gasesti separatoare similare aici si aici. Si daca tot esti la cumparaturi, ia-ti si niste clame (de aici sau aici), sau chiar niste pungi cu inchidere etansa. Dulapurile in care nu o sa mai versi faina si alte chestii o sa-ti multumeasca si vor ramane curate mai mult timp! Ca sa nu mai spunem ca ingredientele o sa-si pastreze prospetimea, n-o sa le mai arunci pentru ca s-au stricat si o sa salvezi si mediul inconjurator in acelasi timp. Asta zic si eu propunere de nerefuzat!

cum sa organizezi bucataria - accesoriiAccesoriile intr-un sertar

Cutiile alimentare sunt la loc de cinste in familia noastra pentru ca duminica ne apucam sa gatim toate pranzurile si cinele necesare pentru saptamana de lucru care urmeaza. Asta ne salveaza o gramada de timp, bani si stress si daca esti curios/curioasa, avem un ghid practic in care iti explicam procesul in detaliu. Asta inseamna ca avem o mica colectie de cutii pe care trebuie sa le ordonam. Am creat niste spatiu pe verticala folosind niste rafturi metalice, dupa care am pus cutiile una in alta in functie de dimensiuni si am grupat capacele.

raft plin de cutiiNe concentram pe depozitarea cutiilor…

Un tip special de cutie este cutia pentru salata, care are inauntru o cutie mai mica pentru sos/dressing. O gasim foarte practica pentru ca pastreaza prospetimea legumelor (in special a verzei si a salatei verzi) deoarece nu acestea nu stau cateva zile in umezeala. De asemenea, daca avem alte ingrediente crocante in salata, de exemplu crutoanele, le putem pune pe “rafturile” cutiei. In imaginea de mai jos poti sa vezi cum am folosit creativ aceste rafturi din cutii ca sa depozitam cutiutele mai mici pentru sos. Alte cutii compartimentate foarte practice gasesti aici si aici. Daca dimensiunile recomandate nu se potrivesc nevoilor tale, nu ezita sa mai umbli pe site si sa cauti alte cutii. Cu asa o mare varietate, suntem siguri ca vei gasi cutia perfecta pentru tine.

cutii miciDepozitarea cutiilor mai mici

Si acum, un ultim exemplu din bucataria noastra mica, de doar 6 mp: pe peretele opus dulapurilor am asezat cartile de bucate, o carafa cu apa pe care o folosim cand vin musafirii, cateva electrocasnice mai mici si piesa de rezistenta: un suport pentru folia de aluminiu, cea de plastic, hartia de copt si hartia de bucatarie care ne pune toate aceste obiecte la indemana atunci cand gatim. Daca crezi ca te-ar putea ajuta si pe tine, gasesti un suport similar aici sau aici. Daca stai bine sa te gandesti, punand toate rolele pe perete, o sa ti se elibereze si sertarul in care le tineai, asa ca poti sa il organizezi si pe acela asa cum am explicat mai sus.

cum organizam bucataria - rafturi verticalePeretele opus dulapurilor

Alte idei de organizare pe care ni le dorim, dar pe care nu le-am pus in aplicare inca

Daca tot nu te-ai saturat de idei de cum sa organizezi bucataria, mai avem cateva idei pentru tine. Obiectele de mai jos sunt pe lista noastra de cumparaturi la urmatoarea reorganizare a bucatariei si ni se par extrem de practice. Ne-am fi dorit sa fim noi creatorii acestor obiecte, asa de mult ne-au surprins cu ingeniozitatea lor!

Sertarele pentru frigider pot crea spatiu din nimic atunci cand alimentele de pe raftul de jos nu sunt suficient de inalte incat sa foloseasca judicios locul alocat. Cand o sa le cumparam, ne propunem sa tinem in ele branzele deja desfacute pentru ca mirosul lor sa nu contamineze celelalte ingrediente. E unul dintre lucrurile pe care ma gandesc mereu sa il adaug cand ma gandesc cum la sa organizezi bucataria.

Imaginea furnizata de producator

Organizatorul pentru chiuveta este foarte pratic, dar n-a fost o prioritate pentru noi deoarece avem spalator de vase. Din cand in cand trebuie insa sa mai spalam cate ceva si la mana, asa ca l-am adaugat la lista de cumparaturi.

Imaginea furnizata de producator

Suportul rotativ a fost adaugat in lista pentru ca ne gandim sa il folosim pentru depozitarea proviziilor. Avand in vedere ca se invarte, ne va fi usor sa ajungem la proviziile depozitate in spate. Ne place si ca are si o a 2-a utilizare si poate fi folosit pentru decorarea torturilor (diametrul sau este aproape identic cu cel al unui tort obisnuit). Intr-o bucatarie mica, e de mare ajutor sa ai obiecte care pot indeplini mai multe functii. Poate ca trebuia sa adaugam si asta la principiile despre cum sa organizezi bucataria…

Imaginea furnizata de producator

Tu ce sfaturi dai altora cand acestia te intreaba cum sa organizezi bucataria? Spune-ne in comentarii sau trimite-ne poze pe pagina noastra de Facebook! Ne bucuram sa invatam ceva nou de la tine!

Daca esti curios ce alte retete au mai aparut pe Atlasul Deliciilor, iata-le:

[blossomthemes_instagram_feed]