Am invatat reteta de salata de ton cu quinoa in timp ce luam pranzul cu prietena mea cea mai buna, am intrebat-o, ca de obicei, ce mai citeste.
– Ai auzit de “Magia ordinii”? veni imediat raspunsul ei.
Auzisem, nu se putea sa nu fi auzit – numele japonezei Marie Kondo era pe buzele tuturor de cand Netflix lansase serialul in care scriitoarea vizita case dezordonate si le readucea echilibrul. Deindata ce o carte sau un serial devine extrem de popular, sunt reticenta in a ma apuca imediat sa le descopar. (Spre rusinea mea, atitudinea asta m-a facut sa nu fi vazut nici pana in ziua de azi Game of Thrones – jalnic, stiu.) Acelasi lucru se intamplase si cu Magia ordinii – cu cat apareau mai multe persoane care explicau cum viata le-a fost transformata de aceasta carte, cu atat mi se confirma ca trebuie sa ma tin cat mai departe de ea.
– Si tu, Brutus? veni instantaneu replica mea dezamagita.
– Cartea asta o sa iti schimbe viata, iti garantez!
Daca as fi primit o lira de fiecare data cand am auzit asta, as fi fost deja putred de bogat. – Asta ar fi zis englezul si asta imi ziceam si eu in gand in timp ce prietena mea ii dadea inainte cu laudele. Ma aflam la o rascruce – era foarte usor sa ii ignor pe ceilalti care ridicau in slavi cartea asta, dar aveam deplina incredere in prietena asta a mea, al carei nivel de optimizare personal si profesional depasea orice imaginatie.
– Ce faci in weekend?
Aualeu, acum chiar ca incepea sa sune periculos …
– Momentan nimic, Printul Consort e plecat in delegatie asa ca probabil o sa fie un weekend linistit acasa. N-am niciun plan.
– Ei bine, acum ai un plan. Vin la tine sa aplicam Magia ordinii si sa facem curatenia de primavara!
Avea dreptate – era cazul sa ne apucam de curatenia de primavara, dar eu fusesem ca de obicei prea absenta sa ma gandesc la asta. Nu stiu cum reusea fata asta sa debordeze de energie in fiecare zi si sa faca atatea lucruri. Teach me, Master!!
Nu imi placea sa ma alaturi modei, dar in cazul asta obtineam un ajutor la curatenie – nu era deloc lipsit de interes. Cand cineva se auto-invita la mine si n-am facut curatenie de mult timp ma apuca groaza. De data asta insa, lipsa curateniei era dorita de catre invitata. Domnisoara AD – 1, stressul curateniei – 0.
– O sa imi dai tema pentru acasa sa citesc cartea pana atunci, nu-i asa?
– Evident, altfel n-are niciun rost!! zise ea entuziasmata.
In unele momente, spiritul ei german devenea extrem de transparent, oricat at fi incercat sa fie “un cetatean al intregii lumi”, dupa cum ii placea sa spuna. La urma urmei, preferam sa citesc o carte in loc sa trebaluiesc prin casa in asteptarea musafirei. Probabil incepusem si eu sa ma molipsesc putin de spiritul teuton.
Iata ca veni si ziua de sambata. La ora 9 fix, prietena mea suna deja la usa. V-am spus deja ca e nemtoaica, nu? Ne-am baut impreuna cafeaua ca sa ne asiguram ca o sa fim suficient de hiperactive dupa care ne-am apucat sa decimam garderoba pe care o acumulasem de cand ma mutasem de acasa. Chiar daca insistati, nu o sa recunosc cat de greu mi-a fost sa ma despart chiar si de lucrurile pe care nu le purtasem niciodata in ultimul an de zile. Uitandu-ma inapoi, curatentia a fost terapeutica – inteleg acum de ce Magia ordinii a explodat in popularitate. Procesul a fost insa dificil si ii sunt recunoscatoare prietenei mele pentru ca m-a impins in directia cea buna (uneori la propriu ca sa ma indeparteze de tricoul ridicol cu pisici pe care imi propuneam sa il port prin casa la nesfarsit desi nu mai arata la fel de bine ca la inceput).
Am vrut s-o scot in oras dupa aceea ca sa ii multumesc (pentru organizare, cat si pentru reteta de salata de ton cu quinoa) – dar se apucase de o dieta noua si refuza sa manance prea multi carbohidrati. S-a uitat repede in camara mea si a decis imediat ca vom manca o salata lejera cu ton, quinoa si legume si s-a apucat imediat sa imi arate cum se face. E nevoie de exact aceste trei ingrediente si nimic mai mult (cu exceptia otetului, uleiului, sarii si piperului, evident) si se face extrem de usor. Va impartasesc si voua reteta in speranta ca va va ridica moralul dupa curatenia de primavara. V-ati apucat deja de curatenia de primavara? Ati citit Magia ordinii sau va propuneti s-o cititi? Spuneti-mi in comentarii!
Salata de ton cu quinoa
Ustensile necesare
Ingrediente
Ingrediente de baza
- 100 g quinoa (nefiarta)
- 500 g legume asortate (eventual congelate ((Va recomandam un amestec de conopida/broccoli, morcov, mazare si ardei))
- 320 g ton in ulei sau in apa (2 cutii mari)
- 50 g cepe mici murate (optional)
Condimente
- otet (dupa gust)
- ulei (se poate refolosi uleiul de la ton)
- sare si piper dupa gust
Instructiuni
- Se fierbe quinoa conform instuctiunilor de pe pachet. Pentru simplitate, puteti alege quinoa gata portionata, ambalata in saculeti pentru fierbere rapida. Noi am folosit quinoa vrac.
- Noi am folosit quinoa vrac asa ca mai intai am clatit-o, dupa care am pus-o la fiert timp de 10 minute in 200ml de apa sarata. In general, se foloseste de doua ori mai multa apa decat quinoa.
- Daca legumele sunt congelate, se decongeleaza intr-o tigaie cu putin ulei incins, adaugand sare si piper pana cand devin fragede.
- Intr-un bol suficient de mare, se amesteca quinoa impreuna cu legumele si tonul.
- (Optional) se adauga cepele mici, eventual taiate in jumatate pentru a adauga o nota acrisoara salatei.
- Se condimenteaza, dupa gust, cu sare, piper, ulei si otet. Pentru o nota distinctiva, va recomandam uleiurile si oteturile aromatizate (de exemplu otetul aromatizat cu nuci).
Reteta video
Informatii nutritionale
Daca ti-a placut salata de ton cu quinoa, gasesti si mai multe idei in categoria salate. Sau poti incerca direct reteta de salata cu branza de capra pane si vinegreta de mere. Tonul din conserva iti face cu ochiul? ? Atunci e timpul pentru salata de ton cu paste, maioneza si porumb sau pentru salata cu avocado, ton si naut. Daca vrei o sugestie vegetariana si una vegana, vezi salata de spanac cu feta si afine si salata calda cu quinoa, cartof dulce si varza de Bruxelles.
Daca vrei sa vezi cateva trucuri de organizare, am creat pentru tine doua ghiduri practice: unul despre cum sa planifici meniul saptamanal, celalalt ca sa inveti cum sa organizezi bucataria si proviizile de mancare.