Ce frumos e sa te gandesti ca se apropie Craciunul; acusi impodobim bradul, ne pregatim sa fim alaturi de cei dragi si sa avem ceva mai mult timp pentru noi โฆ poate ca o sa si ninga si o sa arate totul ca in povesti. Mai ramane o mica (ok, MARE) problema nerezolvata: ce-o sa punem pe masa? ๐ฒ ๐
Ei bine, ca sa te scapam de aceasta grija Atlasul Deliciilor a pregatit o postare speciala cu toate retete le potrivite pentru meniul de Craciun. Am inclus diverse variante pentru toate felurile, ca tu sa mergi la sigur chiar daca ai ca musafiri niste mofturosi. Citeste mai departe ca sa vezi ca daca te organizezi putin din timp, este posibil sa pregatesti masa de sarbatori rapid si fara stress (si bineinteles, sa dai impresia ca ai stat toata ziua in bucatarie!).
Am inclus si un cuprins, ca sa navighezi repede la retetele care iti fac cu ochiul. ๐ Nu degeaba s-a dus vorba ca suntem blogul cu cei mai eficienti cititori! โณ
Aperitive
1. Sa scoatem direct artileria grea: cel mai bun aperitiv pentru masa de Craciun e branza Camembert la cuptor. Se face aproape singura si pentru ca e frantuzeasca, pune intreaga masa de sarbatori intr-o lumina sofisticata.
2. Daca urma sa faceti oua umplute, mai degraba uitati-va la reteta asta de oua fierte pane, chiar daca am publicat-o de Paste. Merge pe orice masa festiva, are un sos delicios, usor picant, iar ouale sunt acoperite de o crusta crocanta. ๐
3. Reteta asta a fost pe toate mesele noastre de Craciun de cand ne stim. Nu poate lipsi nici de pe masa voastra, pentru ca tonul, maioneza, stellinele si porumbul se combina minunat. Gasiti reteta care e gata imediat aici. Si daca vreti o salata de ton, dar asta nu-i chiar ce cautati, mai avem una cu avocado si una cu quinoa.
4. Si daca tot suntem la categoria โretete de colectieโ, ce-ar fi sa improspatam clasicele chiftelute cu o reteta de chiftele din ton?
5. โNu e sarbatoare daca nu e foietaj.โ โ citat din Tata AD, pe care incercam sa-l convingem sa manance mai putini carbohidrati. N-a vrut sa renunte la reteta asta (si ne bucuram in secret ca n-a vrut!) asa ca va trebui sa pregatiti si celebrii cremwursti in foietaj.
6. Dupa cum zic englezii, save the best for last. Asa ca piesa de rezistenta, bradutul din foietaj umplut cu pesto si crema de branza apare la sfarsitul aperitivelor, ca sa va recompensam ca ati citit pana aici. ๐ Si daca va decideti ca are nevoie si de un frate cu nutella, ei bine โฆ n-o sa va putem contrazice.
Felul principal
1. Prima optiune e intotdeauna vita in foietaj in stil Wellington. Nu stim sa fie pe lumea asta o reteta mai festiva si mai potrivita pentru Craciun decat asta. Nu va speriati, nu e greu de facut si am pozat absolut toti pasii ca sa va iasa absolut perfect.
2. Daca preferati insa porcul, avem si o reteta de rulada de muschi de porc cu branza de capra si spanac. Si ca sa fie extra speciala, are si o crusta crocanta de bacon. Nu stiu daca ati observat, toate retetele de fel principal sunt la cuptor. ๐ Nu spuneti nimanui, dar asta e de fapt secretul pentru a face mancare fenomenala fara stress.
3. Pentru varianta mai light am ales o reteta de somon cu toppinguri proaspete si sos de iaurt cu pasta de susan. E tot la cuptor, e imposibil s-o gresiti si daca de Craciun nu putem manca somon, atunci cand? ๐
4. Nu stiu daca se gandeste cineva la pui in perioada asta, dar lasam reteta asta suculenta de pui cu coriandru aici. Mai trebuie niste mancare si in a 2-a si a 3-a zi de Craciun, altfel meniul n-ar fi complet, nu-i asa? ๐ฝ ๐
5. Si indiferent pe care fel principal il vei alege, cartofii astia super crocanti se potrivesc la toate. Trebuie neaparat sa-i incerci.
Desert
1. Poate ca n-ai auzit de cruffins pana acum, dar iti promitem ca vor fi vedeta retete lor de pe meniul de Craciun. ๐ฏ Cruffins = croissant + muffins. Sunt din foietaj (deci nu trebuie sa muncesti la aluat!) si avem pentru tine doua versiuni: una cu nutella, cealalta cu zahar cu scortisoara. Chiar daca nu incerci nimic altceva din postarea asta, da o sansa acestor cruffins. ๐
2. A doua propunere de desert e aceasta tarta cu lamaie si bezea, pregatita exact ca la marile cofetarii din Paris (nu te panica, am pozat toti pasii, o sa iti iasa ca la carte!). Bezeaua e delicata, iar crema e acrisoara. Se combina minunat si sunt asezate pe o plapuma de pate sucree, asa ca daca incerci reteta asta, o sa mai adaugi repertoriului tau si o noua reteta de aluat!
3. Scortisoara e o parte integrala a Craciunului, trebuie sa recunoastem. Si ce mod mai bun s-o includem in meniu decat in acesti melci cu scortisoara in stil suedez? Si pentru ca de sarbatori nu se numara caloriile, te vei bucura sa afli ca au o glazura delicioasa din crema de branza!
4. Sa ramanem la aluaturi pufoase cu drojdie si retete festive suedeze. ๐ Aceste chifle cu cardamom vor incununa meniul vostru de sarbatori. Si daca va mai raman cateva, sunt delicioase si ca mic dejun.
5. Pentru ca n-am fost extrem de traditionalisti cu meniul asta de Craciun, ne-am gandit sa includem si o tavalita cu nuca de cocos, ca la mama acasa, ca sarbatorile din acest an straniu sa semene totusi cu cele de alta data. Evident, daca acasa la voi era facuta cu nuca obisnuita, puteti s-o inlocuiti.
6. Cred ca uitandu-va la atatea retete de dulciuri v-a crescut putin glicemia, dar masa de Craciun e o buna oportunitate pentru a incerca un tort special. Domnisoara AD l-a facut pe asta anul trecut si se numeste tort zebra/tabla de sah. Va lasam sa cititi postarea ca sa aflati de ce tabla de sah a devenit zebra si cum sa faceti ca a voastra sa nu devina. ๐
7. Daca ati citit pana aici, trebuie sa fiti recompensati cu niste fursecuri pufoase cu scortisoara. Se pastreaza bine, asa ca le puteti face si cu 2-3 zile inainte de Craciun ca sa mai aveti un dulce de pus pe masa, fara insa a va creste agitatia in ziua respectiva.
8. Daca sperati ca magia sarbatorilor sa fie exact ca in filmele americane, o puteti aduce mai aproape cu aceasta reteta de fursecuri cu pepite de ciocolata (cookies) care se fac si ele foarte usor si vor avea o textura perfecta, crocanta la exterior si frageda inauntru.
9. Promitem ca va lasam sa treceti la treaba imediat, dar nu inainte de o ultima reteta de fursecuri cu cacao, ca sa avem gama completa. Sunt in ton cu anotimpul pentru ca au un aspect nins datorita glazurii de zahar si au un interior foarte foarte fraged. Ce ziceti, o sa le incercati? ๐
Cam astea au fost propunerile noastre pentru meniul de Craciun. Si daca nu te-am innebunit prea mult cu retetele, ne-am gandit ca poate vrei sa vezi ce-am mai publicat recent in Atlas. Iata cele mai noi postari: