Nu e niciun secret ca branza e la loc de mare cinste in familia AD. E suficient sa navigati putin pe site ca sa va convingeti de asta. De la placinte, la quiche-uri, la paste … aproape ca am pus branza in (si in special pe!) orice. In afara de supa. Supa cu branza! Iata ultima frontiera culinara! Hehe, stiu … credeti ca os a scap usor spunandu-va ca se poate pune telemea in supa cu galuste si ca dupa aceea o sa ma laud ca am facut ceva revolutionar. Dragilor, ma tem ca ma subestimati! Astazi chiar v-am pregatit o reteta de supa cu branza: supa cu broccoli si branza, ca sa fiu mai exact.
Pe cand eram tanar am fost invitat de un unchi sa il vizitez in Florida si acolo am intalnit supa, la un diner banal, dar foarte indragit de localnici. Pe atunci nu capatasem inca bunul obicei de a reproduce acasa mancarurile de la restaurant. Din fericire pentru voi, l-am capatat si asta inseamna ca va invat si pe voi sa faceti supa ca s-o puteti gusta fara sa fie nevoie sa calatoriti tocmai pana in Florida!
Supa e foarte usor de facut, dar contine o mica capcana: daca folositi tipul de smantana gresit nu veti obtine exact consistenta potrivita. (Am vazut-o pe propria piele, asa ca aveti incredere!). Va recomand sa folositi asa-numita smantana pentru sosuri care e lichida si groasa (seamana mai degraba la consistenta cu frisca lichida decat cu smantana obisnuita). Cred ca au fost experimente si cu frisca lichida (in principiu nu are de ce sa nu iasa), dar smantana pentru sosuri este mai acrisoara si mai putin dulceaga, asa ca se potriveste mai bine cu supa.
In ceea ce priveste branza, va recomand o combinatie de cheddar maturat si nematurat sau orice branza cu consistenta similara. Aveti grija sa nu folositi un cascaval prea gras daca inlocuiti cheddar-ul cu cascaval cand pregatiti reteta de supa cu broccoli si branza.
In timp ce scriu asta si Mama AD mi se uita peste umar, sunt aspru criticat ca am uitat ca si supa de ceapa in stil frantuzesc facuta de ea contine branza. N-o pot contrazice, dar in cazul ala branza e folosita ca topping si nu apare direct in supa, asa ca n-o s-o las sa spuna ca a depasit ea ultima frontiera a gatitului cu branza inaintea mea! Si-acum, sa trecem la treaba!
Supa de broccoli si branza
Ustensile necesare
Ingrediente
- 600 g broccoli (noi am folosit broccoli inghetat, dar l-am dezghetat in prealabil)
- 200 ml smantana (preferabil smantana pentru sosuri pentru ca are o consistenta cremoasa)
- 400 g branza rasa (noi am folosit branza cheddar)
- 4 catei de usturoi
- 2 linguri ulei de masline (sau unt)
- 1 l baza pentru supa (1 cub dizolvat intr-un litru de apa fierbinte)
- sare si piper dupa gust
- fasii de kaizer (bacon prajit pentru topping (optional))
Instructiuni
- Iata ingredientele pentru supa de broccoli si branza
- Intr-o tigaie mare, preincalzita, se adauga uleiul impreuna cu usturoiul taiat marunt si se prajeste timp de 1 minut la foc mediu.
- Se dizolva baza pentru supa in apa fierbinte.
- Se adauga baza pentru supa broccoli, sare si piper intr-o oala si se aduce in clocot.
- Se adauga treptat smantana si se amesteca pana cand aceasta s-a omogenizat. Dupa ce toata smantana a fost adaugata si amestecul a inceput sa fiarba, se fierbe in continuare la foc mediu timp de 10-20 de minute pana cand broccoli a devenit fraged, dar nu complet moale.
- Se adauga treptat branza, amestecand continuu pentru a o topi la foc mic. Deindata ce toata branza s-a topit, se ia de pe foc pentru ca ingredientele sa nu se separe.
- (Optional) Amestecul obtinut se poate trece printr-un blender pentru a obtine o supa crema.
- (Optional) Inainte de servire se pot adauga fasii subtiri de kaiser (eventual prajit in tigaie) ca topping.
Informatii nutritionale
Daca nu te-ai apucat sa rasfoiesti deja categoria supe, acestea sunt cele mai recente retete adaugate in Atlasul Deliciilor: