In general, retetele pentru mers la iarba verde sunt exclusiv carnivore. Am impresia ca la unele gratare nici nu mai exista garnituri la carnuri, barbatii grabindu-se sa se bata in trofee, ca si cum ar fi vanat ei insisi bucatile si nu le-ar fi cumparat, ca tot omul, la supermarketul din colt. Reteta de salata cu cous cous, telemea si naut a fost intotdeauna un hit la gratare, dar o mancam suficient de des si ca masa principala cand vrem o cina ultra-rapida sau un pachetel proaspat pentru birou. Daca anul asta te tii departe de gratare din cauza pandemiei, salata poate functiona cu usurinta ca masa principala/garnitura in orice moment al zilei.
Salata cu cous cous, telemea (feta), rosii si naut are mici note acrisoare ce provin de la cepusoarele murate, care sper ca va vor surprinde in mod placut. Daca folositi salata asta pe post de cina usoara trebuie sa aveti in vedere ca numarul de portii din reteta considera ca salata inlocuieste o masa principala, deci pentru gratar/ca garnitura asteptati-va sa iasa macar dublul portiilor. Nautul poate fi luat direct din conserva (asta scuteste timpul de fierbere) si asigura un plus de proteine care ajuta la senzatia de satietate de dupa masa. Bineinteles, daca aveti rabdare sa fierbeti nautul, sunteti eroii nostri! ?
Cous cous-ul este foarte usor de pregatit deoarece nu trebuie fiert, este suficient sa adaugam apa fierbinte cu putina sare deasupra. Odata ce apa a fost absorbita, puneti peste el niste ulei de masline sau unt si amestecati-l cu furculita. Este foarte important sa il amestecam cu furculita, deoarece in felul acesta bobitele se vor aera si vor deveni pufoase. Pentru si mai mult gust, puteti pune in apa fierbinte si un amestec de condimente, dar salata este la fel de buna si cu gusturile ei simple. Uneori ii dam o nota orientala folosind un amestec de condimente din Orientul Mijlociu, alteori ne indreptam spre taramuri mai familiare si folosim ierburi mediteraneene.
Ce ziceti? ? O s-o incercati drept cina rapida, sau chiar ca garnitura la gratar (fie el pe balcon, fie in natura)? Spuneti-ne in comentarii! Ne vedem saptamana viitoare cu o reteta noua si … spor la salata!
Salata de cous cous, telemea si naut
Ustensile necesare
Ingrediente
- 120 g cous cous (uscat)
- 250 g naut fiert (o cutie)
- 60 g cepe mici murate
- 100 g telemea (sau feta)
- 0.5 castravete mare
- 1 ardei rosu
- 10 rosii cherry (cam 200g)
- 1 linguri ulei de masline (sau unt, pentru cous cous)
- 1 linguri amestec de condimente oriental (sau chimen/chimion macinat)
- sare (piper si otet (dupa gust))
Instructiuni
- Se taie rosiile cherry in sferturi, telemeaua, castravetele si ardeiul cubulete.
- (Optional) Peste cous cous se poate pune un amestec de condimente oriental sau putin chimen (chimion) macinat.
- Se pune apa fierbinte peste cous cous pana cand acesta se umfla. Urmariti instructiunile de pe pachet sau puneti cate putina apa si gustati pana cand cous cous-ul este moale. Amestecati-l cu furculita pentru a-l face pufos. Puteti, eventual, sa adaugati putin ulei sau unt dupa ce apa a fost absorbita.
- Dupa ce cous cous-ul e gata, se amesteca cu celelalte ingrediente si se asezoneaza cu sare, piper, otet si ulei dupa gust. Pofta buna!
Informatii nutritionale
Daca nu te mai saturi de salate, iata cele mai iubite postari cu salate din Atlas: