… sau cum sa faci un mofturos sa manance peste
In postarea asta o sa vorbim despre cum reteta de pangasius la cuptor in stil mediteraneean rezolva o reala problema existentiala. Da, ati citit bine. Si nu ma refer la faptul ca daca nu mananci peste iti e pusa in pericol existenta, desi si asta e adevarat! ? Ma refer la ceva mai profund decat atat: ceea ce mananci reflecta ce fel de persoana esti (sau vrei sa fii).
Vad asta in fiecare zi la italienii cu care am de-a face. Viata lor e atat de conectata cu mancarea incat sunt imediat ofensati daca cineva le modifica retetele (a se vedea sosurile cu smantana de care ne facem vinovati aici si aici), are tupeul sa puna carne de pui pe pizza sau se face vinovat de stiu eu ce alta blasfemie culinara similara. Daca ii privesti superficial, ti se pare ca fac pe fandositii si e foarte usor sa nu ii bagi in seama, dar daca incerci sa privesti dincolo de judecata asta subiectiva vei observa ca din cauza popularitatii mancarii italienesti, acesta este cel mai la indemana mod ca italienii obisnuiti sa se simta superiori celorlalti. Cam cum ar suna dialogul interior al unei asemenea persoane?
Evident, daca tu esti un barbar care pune smantana in carbonara inseamna ca eu sunt mai bun decat tine; in fond, tara mea a descoperit mancarea si orice alta interpretare a ingredientelor decat a noastra este mai prejos.
Italienii sunt un caz extrem, dar cert este ca si pentru noi ceilalti mancarea este o exprimare a personalitatii. De aceea unii mofturosi refuza sa manance anumite lucruri, de exemplu pestele. Gandindu-ma mai profund la modul in care personalitatea e legata de mancarea preferata, am reusit sa-l fac pe Printul Consort sa ii placa pestele, nu doar sa il tolereze. ? Mi-am dat seama ca nu il manca inainte pentru ca pur si simplu i se parea prea plictisitor, in timp ce el se identifica pe sine ca o persoana interesanta, care nu face (si nu mananca!) lucruri banale, la indemana oricui. Asa ca in loc sa ii dau peste cu sare, piper si ulei la cuptor m-am apucat sa ii dau pangasius in stil mediteraneean, cu rosii uscate la soare, pesto, anghinare si capere.
Puteti ghici ce s-a intamplat dupa aceea? S-a apucat el insusi sa faca variatiuni cu peste neplictisitoare! Asa ca incercati si voi reteta, caci chiar are puteri magice! Nu s-a nascut el mofturosul ale carui motivatii psihologice sa nu poata fi intelese si dominate. Pofta buna si … spor la dresat mofturosii! ?
Pangasius la cuptor in stil mediteraneean
Ustensile necesare
Ingrediente
- 2 file de pangasius (sau din ce alt peste preferati)
- 20 g rosii uscate la soare (taiate marunt)
- 100 g anghinare (noi am folosit anghinare in ulei)
- 2 linguri capere
- 3 linguri masline (taiate felii)
- 1 catel de usturoi (taiat marunt)
- 3 linguri pesto
- 1 linguri busuioc proaspat (tocat)
- sare si piper (dupa gust)
Instructiuni
- Se preincalzeste cuptorul la 180 de grade.
- Se amesteca pesto cu usturoiul, busuiocul si caperele.
- Se ung pestii cu amestecul obtinut. Se pune o foaie de hartie pentru copt in tava, dubla cat suprafata pestilor, astfel incat acestia sa poata fi acoperiti.
- Se ung pestii cu amestecul de pesto si pe partea cealalta.
- Se distribuie ingredientele ramase pe suprafata pestilor, dupa care se acopera cu foaia de copt ramasa. Se dau la cuptor acoperiti timp de 30 de minute la 180 de grade, dupa care se mai coc inca 10 minute neacoperiti pentru a obtine o culoare rumena.
- Se servesc cu o garnitura la alegere, noi am folosit un amestec de cartof dulce la cuptor cu orez salbatic. Pofta buna!
Informatii nutritionale
Daca vrei sa vezi si alte retete, iti recomandam categoria de feluri principale. Si daca nu ai chef sa cauti, am facut pentru tine o mica selectie chiar aici:
- Muschi de porc la cuptor umplut cu branza de capra si spanac
- Retese – placinte cu branza sarata, dupa reteta din Ardeal
- Pui cu sos Teriyaki – un deliciu japonez acompaniat de orez prajit
- Vita in foietaj in stil Wellington – pentru o masa britanica, demna de un rege!