Sunt foarte incantat sa povestesc in sfarsit despre cea mai elaborata reteta pe care am facut-o vreodata – vita in foietaj in stil Wellington – o reteta nu foarte dificila, dar de mare efect, care ii va face pe toti mesenii sa se simta ca la un ospat regesc!
Intrerupem aceasta transmisiune pentru a difuza un mesaj de interes public.
Probabil ca ai ajuns aici pentru ca ai aflat de traditia pe care eu si Domnisoara AD o pastram in fiecare an de Valentine’s Day si de Dragobete. Nu stii despre ce vorbesc? Atunci trebuie neaparat sa vezi prima postare din serie, in care draga de ea incearca sa faca un tort tabla de sah, dar ii iese mai degraba un tort zebra ?. A fost delicios si ii sunt recunoscator ca a incercat sa-mi gateasca ceva asa elaborat, chiar daca forma de prezentare nu era 100% ideala. Daca pana si Paris Hilton are un show de gatit pe YouTube, Domnisoara AD sigur e o zeita in bucatarie! ?
Am laudat-o suficient pentru efortul depus, acum e randul meu sa fiu in centrul atentiei pe blog (sa trecem peste faptul ca e tot in beneficiul ei, mai exact al stomacului ei! ?).
Sa ne intoarcem la reteta noastra de vita Wellington, zic!
Legenda spune ca reteta este originara din Regatul Unit si ca a fost creata in cinstea primului Duce de Wellington, Arthur Wellesley, dupa ce acesta a castigat batalia de la Waterloo din 1815. Gurile rele sustin ca de fapt englezii au furat un fel de mancare frantuzesc (mai exact filet de boeuf en croute) pe care l-au redenumit pentru a-l face sa sune mai autohton. Nu stiu cine are dreptate, dar adevarul e ca vita Wellington e absolut delicioasa si imi lasa gura apa numai cand ma gandesc la ea!
Din motive practice, am facut 4 portii (daca tot depui atata efort, macar sa ai ce manca si maine nu? ?) si le-am infasurat individual in foietaj. Am vazut insa si versiunea cu o singura bucata de carne invelita intr-o bucata mare de foietaj, din care se servesc felii de aproximativ 1 cm musafirilor. Alternativa de tip trunchi are mai putin foietaj per portie (ceea ce ar putea fi util daca vrei sa reduci caloriile sau carbohidratii) si mi se pare mai potrivita pentru masa de Craciun, de exemplu. Am adaugat fiecarei portii si niste piure acoperit cu reductie de ceapa (stati linistiti, e doar ceapa trasa in ulei cu putin vin, dar reductie suna mai fabulos), iar Domnisoara a fost cat se poate de multumita de prestatia mea culinara. Cand il voi face din nou (si il voi face sigur din nou, acum ca m-am specializat!), promit sa nu mai uit sa ung carnea cu mustar – nu cred ca e esential pentru gust, dar sigur ii da un plus de rafinament. (Sper ca ma veti ierta pentru scapare, nu-i usor sa fii si bucatar si blogger in acelasi timp si sa faci repede poze inainte sa intre prietena pe usa – cina asta era totusi o surpriza…) N-am uitat insa sa scriu despre mustar la pasul corespunzator, asa ca voi nu veti uita de el. In afara de asta, cred ca reteta e absolut perfecta si ca am reusit s-o explic in asa fel incat sa nu mai fie intimidanta.
E drept ca Valentine’s Day a cam trecut, dar Dragobetele se apropie cu pasi repezi. Surprinde-ti jumatatea mai buna cu aceasta reteta deosebita de vita in foietaj in stil Wellington si arata-ne pe Facebook cum ti-a iesit!
Vita in foietaj in stil Wellington
Ustensile necesare
Ingrediente
- 800 g muschi de vita (noi l-am cumparat portionat individual, cate o bucata per portie)
- 500 g ciuperci
- 600 g aluat foietaj (un pachet cu 2 aluaturi)
- 150 g kaizer/bacon (noi am folosit jumatate din cantitatea de bacon, cealalta jumatate am inlocuit-o cu carne de vita uscata, de tip bresaola)
- 50 g unt
- 1 ceapa (de dimensiune medie, vezi foto)
- 5 catei de usturoi (mici, vezi foto)
- 0.3 cani vin alb
- 2 galbenusuri de ou (pentru decor)
- 1 linguri cimbru
- ulei de masline (pentru prajit ceapa)
- sare si piper dupa gust
- mustar (optional pentru a unge carnea, noi nu l-am folosit)
Instructiuni
- Se imparte carnea in 4 portii.
- Se taie marunt ciupercile, ca in imagine.
- Intr-o tigaie incinsa in prealabil, se topeste untul, dupa care se adauga putin ulei de masline care ajuta untul sa nu se arda.
- Se trage putin usturoiul taiat marunt.
- Se adauga ceapa, iar amestecul se trage inca 1-2 minute, pana cand ceapa a devenit translucida.
- Se adauga ciupercile cu putina sare si piper si se trag impreuna pana cand acestea au scazut dramatic in volum. Adaugarea sarii la acest pas face ca apa sa iasa mai repede din ciuperci.
- Se adauga cimbrul si se stinge amestecul cu vinul alb si se mai trag impreuna pana cand tot vinul s-a evaporat. Umplutura de ciuperci este gata!
- Se trag superficial bucatile de carne pana cand prind o culoare usor maronie pe exterior.
- Dupa prajire, ele trebuie sa arate cam asa. Interiorul carnii se va gati in profunzime in cuptor. In caz ca vreti sa adaugati si mustar la reteta, acum este momentul sa ungeti bucatile de carne cu putin mustar, folosind un penson.
- Se intinde putin celofan pe masa si se tapeteaza cu cateva fasii de kaizer (bacon). Deoarece noi am folosit si bresaola, le-am intercalat ca in imagine. Latimea fasiilor de kaizer trebuie sa fie egala cu cea a bucatii de carne care urmeaza a fi infasurata.
- Se pune un strat de ciuperci deasupra kaizerului (in cazul nostru, o patrime din compozitie deoarece am pregatit 4 portii).
- Se aseaza bucata de carne deasupra si se ruleaza kaizerul deasupra, dupa care se infasoara in celofan si se ruleaza impreuna pana cand amestecul are un aspect cilindric. Se repeta pasii anteriori si pentru restul bucatilor de carne, dupa care se pun in frigider (inca invelite in celofan) timp de 20 de minute.
- Intre timp, se intinde aluatul pe masa. Dupa ce s-au scurs cele 20 de minute, se scoate carnea din frigider, se indeparteaza celofanul si se ruleaza bucata in aluat. Aluatul in exces se taie si se indeparteaza.
- Se preincalzeste cuptorul la 180 de grade.
- Se inchide la capete ca in imagine, dupa care se repeta aceiasi pasi pentru restul bucatilor de carne.
- Optional, din aluatul ramas se pot decupa forme pentru decor. Din moment ce eu pregateam o surpriza de Valentine’s Day pentru Domnisoara AD, am decupat niste forme cu inimioare si pisici.
- Se aseaza carnea in aluat pe o tava unsa in prealabil cu putin ulei, dupa care se ung cu albusurile de ou batute. Se pune tava la cuptor pentru aproximativ 40 de minute.
- Se scot din cuptor si se lasa sa se odihneasca timp de 10 minute, inainte de a se servi, eventual, cu o garnitura de piure.
- Cum nu suntem obisnuiti sa mancam carnea in sange, 40 de minute sunt suficiente pentru a ne asigura ca aceasta s-a patruns. Rezultatul il vedeti in poza. Daca vreti sa obtineti o bucata de carne mai rosiatica, va recomandam sa lasati carnea la cuptor doar 15-20 de minute.
Reteta video
Informatii nutritionale
Iti plac retetele de pe Atlasul Deliciilor, dar nu ai o cina festiva iminenta pentru care sa incerci sa faci vita in foietaj in stil Wellington? Nu-i nimic, iti venim in ajutor cu alte idei de retete de fel principal care sa faca din orice pranz sau cina o masa festiva:
- Pui cu sos Teriyaki si orez prajit
- Chili con carne vegetarian (potrivit pentru carnivori daca ii adaugati putina carne trasa!)
- Risotto cu ciuperci
- Vita Stroganoff cu spaghete
Gasesti intreaga colectie de felul 2 aici.