Reteta asta de somon “festiv” e perfecta pentru o ocazie speciala. Somonul e pregatit la cuptor, dupa care e acoperit cu un sos de iaurt si pasta de susan. Deasupra, vom pune doar ingrediente proaspete si cu un gust inedit: rodie, frunze de coriandru, niste nuci, putina ceapa si cateva bucatele de ardei iute. Va iesi un peste suculent, care va surprinde papilele gustative cu aromele acrisoare, dar proaspete.
Care-i partea cea mai buna a retetei? Ei bine, e asa de simpla incat nu puteti gresi si se face in doar 30 de minute. Stiu ca v-ati obisnuit cu preparate ceva mai complicate de la mine (Mama AD), dar m-am gandit ca sunt si situatii in care vrem sa impresionam pe cineva, dar poate nu avem energia necesara sa gatim ceva elaborat. Iar somonul e un peste mai deosebit, deci ridica reteta la rang de arta prin el insusi. ? ?
N-am inclus garnitura in retete, ca sa va permit si voua sa va lasati amprenta pe reteta asta. Am pozat somonul alaturi de niste cous-cous perlat pe care l-am pregatit aproape ca pe un risotto. Daca v-a starnit interesul si vreti mai multe detalii, imi puteti scrie pe Facebook sau pe Instagram si s-ar putea sa va pot ajuta. ?
Pestele asta arata asa de bine incat ar merge chiar si pe masa de sarbatori. Poate ca o sa-l repet atunci. Ce ziceti? Ne luam la intrecere sa vedem cine il pregateste cel mai bine. ?
Somon festiv
Ustensile necesare
Ingrediente
- 1.2 kg somon proaspat (fara piele)
- 150 g iaurt natur
- 1 rodie (decojita)
- 3 linguri pasta de susan (tahini)
- 1 catel de usturoi taiat marunt
- 2 cepe rosii taiate marunt
- 2 lamai (vom folosi doar sucul)
- 100 g nuci taiate marunt
- 30 g coriandru proaspat (taiat marunt (poate fi inlocuit cu patrunjel proaspat))
- 1 ardei iute (taiat marunt)
- 4 lingurite ulei de masline
- 1 lingurite sumac sau za’atar (optional, dar va da un gust extraordinar orezului)
- sare si piper (dupa gust)
Instructiuni
- Se preincalzeste cuptorul la 160 de grade.
- Se unge somonul cu ulei pe ambele fete, dupa care se presara jumatate din usturoi si un sfert din ceapa taiata pe el. Se presara sare si piper pe intreaga suprafata.
- Se infasoara in hartie de copt, ca in imagine, si se capseaza capetele hartiei pentru a pastra temperatura in interior. Se pune la cuptor timp de 30 de minute la 160 de grade.
- Intre timp, sa pregatim sosul pentru topping. Se amesteca pasta de susan, jumatate din sucul de lamaie, iaurtul si restul de usturoi, dupa care se adauga sare si piper dupa gust.
- Intr-un alt bol se amesteca ingredientele ramase.
- Dupa ce somonul este scos de la cuptor, ar trebui sa arate cam asa.
- Se unge suprafata somonului cu sosul de iaurt. Optional, se presara sumac sau za’atar.
- Se aseaza cu grija amestecul de topping-uri deasupra.
- Se serveste, eventual, cu niste couscous alaturi. Pofta buna! ?
Reteta video
Informatii nutritionale
Daca ti-a placut reteta noastra de somon festiv, s-ar putea sa-ti placa si celelalte retete de feluri principale din Atlas. Le gasesti pe toate aici. Am facut deja o selectie pentru tine: