Mi s-a pus in vedere ca n-am mai fost de mult “de serviciu” sa ii invat pe Printul Consort si pe Domnisoara AD o mancare italieneasca noua, asa ca astazi am pentru ei (si pentru voi, normal!) o reteta de gnocchi cu sos de smantana, gorgonzola si salvie prajita.
Inainte ca politia bucatarilor sa vina dupa mine, trebuie sa precizez ca sosurile cu smantana nu sunt tipic italienesti, ci provin mai degraba din concesiile culinare pe care italienii care au imigrat in America au trebuit sa le faca in restaurantele lor pentru a putea sa isi vanda mancarurile populatiei locale. Cu toate astea, ele sunt delicioase, si pentru ca nu le pot folosi in mancarea pe care o pregatesc in viata de zi cu zi din Italia, ma defulez incorporand smantana cand le prezint o reteta noua copiilor.
Avand in vedere ca noi insine suntem imigranti intr-o alta tara, asociez sosurile cu smantana din mancarea Americano-Italiana (daca putem s-o numim asa …) chintesenta experientei de a fi strain intr-o alta tara – pe de o parte aduci cu tine traditiile, mancarurile si experientele tarii din care ai plecat, dar pe de alta reusesti sa te adaptezi la noile obiceiuri si la oamenii noi pe care ii cunosti in tara adoptiva. Produsul final (fie ca e vorba de gnocchi sau de tine insuti) nu mai poate fi separat de niciuna dintre componente si capata o viata proprie, devenind unic.
Reteta pe care v-am pregatit-o astazi isi propune sa puna in valoare salvia – una dintre ierburile aromatice mai putin cunoscute la noi. Cunoscuta si dupa numele ei stiintific, Salvia officinalis face parte din aceeasi familie de ierburi ca si menta, iar frunzele ei au o textura catifelata care o fac usor de recunoscut. Cateva frunze de salvie asigura 10% din necesarul zilnic de Vitamina K, ceea ce este suficient de impresionant avand in vedere dimensiunile lor reduse. In afara de asta, salvia este bogata in antioxidanti, care ne ajuta sa ne mentinem tineretea.
Reteta este suficient de simpla si nu contine nicio capcana sau vreun secret. Va pot sfatui insa sa fiti cu ochii pe gnocchi in timp ce se fierb si sa ii scoateti imediat din apa dupa ce se ridica la suprafata. In afara de asta, sarati bine apa (in principiu, ar trebui sa fie la fel de sarata ca marea, asa m-au invatat italienii!) si lasati tigaia in cuptor suficient de mult incat parmezanul sa se rumeneasca suficient. Sa trecem la treaba! Sunt curioasa ce retete similare, provenite din intalnirea a doua culturi, mai stiti si astept sa mi le spuneti in comentarii sau pe pagina de Facebook!
Gnocchi cu sos de smantana, gorgonzola si salvie prajita
Ustensile necesare
Ingrediente
- 500 g gnocchi (2 pachete)
- 250 g gorgonzola (sau orice alta branza cu mucegai albastru)
- 1 ceapa (de dimensiune medie)
- 3 catei de usturoi
- 200 ml smantana pentru sosuri
- 100 g parmezan ras (sau cascaval, pentru topping)
- 50 g unt
- 1 linguri amidon (sau faina)
- 20 frunze de salvie (cat mai mari)
- sare si piper dupa gust
Instructiuni
- Se taie ceapa si usturoiul ca in imagine.
- Intr-o tigaie preincalzita in prealabil, se pune jumatate din unt si se adauga salvia taiata fasii. Se prajeste pana cand salvia se intareste.
- Cand salvia este gata, trebuie sa arate ca in imagine. Se scoate din tigaie.
- Atentie: Pentru pasii urmatori am folosit o tigaie cu maner din aluminiu deoarece la sfarsitul retetei am pus tigaia cu totul in cuptor. Va recomandam sa folositi o tigaie care poate fi pusa in cuptor, sau sa transferati gnocchi cu sosul intr-un alt recipient care poate fi pus in cuptor!
- Se topeste restul de unt in tigaie si se trage usturoiul taiat marunt.
- Se adauga ceapa si se trage impreuna cu usturoiul pana cand ceapa devine usor transparenta.
- Se adauga smantana.
- Se lasa impreuna la fiert timp de 2-3 minute. Intre timp, se taie gorgonzola in bucati.
- Se adauga gorgonzola si se amesteca pana cand aceasta s-a topit si s-a incorporat in sos.
- Intre timp, se fierb gnocchi intr-o baie de apa sarata, conform instructiunilor de pe pachet. Gnocchi sunt gata atunci cand se ridica la suprafata apei. Odata ce s-au ridicat, trebuie scosi imediat din apa, altfel vor deveni prea moi si se vor imprasita.
- Se adauga gnocchi fierti in tigaie si se amesteca pana cand sosul a ajuns pe toata suprafata lor. Se presara parmezanul ras deasupra. Tigaia cu gnocchi se pune in cuptor timp de 20 de minute sau pana cand parmezanul a capatat o crusta aurie. Va recomandam sa folositi modul cu ventilatie daca aveti un cuptor care prevede aceasta optiune.
- Se scot din cuptor si se presara cu salvia prajita. Eventual, daca va mai ramane salvie, puteti sa o folositi pentru a decora portiile odata ce le-ati asezat in farfurie.
Informatii nutritionale
Nu te mai saturi de retete de mancaruri italienesti, dar reteta de gnocchi cu sos de smantana, gorgonzola si salvie nu e chiar ce vroiai? Atlasul Deliciilor iti satisface pofta! Incearca si:
- Gnocchi cu sos de smantana si pesto
- Risotto cu ciuperci
- … sau vezi toate retetele de felul 2 aici.
Te inspira mai degraba bucataria franceza? Avem si pentru pofta asta cateva solutii ingenioase:
- Quiche cu branza si legume
- Supa de ceapa in stil frantuzesc
- Salata cu branza de capra pane si vinegreta de mar (OK, OK, nu stim exact daca reteta asta e frantuzeasca, dar parizienii sunt morti dupa branza de capra, iar cuvantul vinegreta e sigur de origine frantuzeasca!)