… sau cum sa o imprezionezi pe noua ta prietena
Reteta de gnocchi cu smantana si pesto are o istorie foarte personala in familia Atlasul Deliciilor junior… Predam stafeta Printului Consort:
Exista momente in care trebuie neaparat sa impresionezi pe cineva cu abilitatile tale culinare. De exemplu, pe noua ta prietena pe care ai scos-o in prealabil la film si care trebuie sa fie acasa devreme ca sa nu ridice suspiciunile Mamei AD si Tatalui AD care nu au aflat inca de existenta ta ? Ati ghicit, azi o sa va spun povestea uneia dintre primele noastre intalniri! ❤️? (feat. gnocchi cu sos de smantana si pesto!)
Ca un inginer adevarat (sau ma rog, inginer in devenire la momentul ala…), am extras mai intai datele problemei: ??
- mancarea trebuie sa fie sofisticata sau cel putin neobisnuita
- sa se pastreze proaspata la reincalzire si sa para facuta atunci (putin probabil) sau sa dureze putin sa o pregatesti
- sa nu necesite extrem de mult spatiu din cauza ca traficul din bucataria caminului explodeaza in jurul orei 20, cam cand se termina filmul si asta ar putea sa ia prea mult din timpul alocat cinei
- sa fie suficient de satioasa incat domnisoara sa nu plece acasa flamanda
- desi trebuie sa fie o mancare sofisticata, nu trebuie sa aiba ingrediente riscante deoarece nu stiu exact ce nu ii place sa manance si am vazut-o deja indepartand ingredientele care “nu erau la standard” cand am fost impreuna la pizza
Pastele sunt usor de facut si in general plac tuturor, deci asta nu ar fi o alegere prea riscanta. Pe de alta parte, ar putea sa fie si putin banale din acelasi motiv. Am facut un sondaj printre colegii de camera pentru a face un clasament al celor mai potrivite retete de paste. Din fericire, unul din ei fusese recent cu o bursa Erasmus in Italia asa ca a fost in stare sa dea si sugestii care nu erau la misto.
Dupa aceea, am facut un clasament cu cele mai bune 5 retete, pe care o sa incerc sa il reproduc din memorie (daca cumva gresesc, va rog sa ma iertati, a trecut ceva timp de atunci… oricum, asta e o situatie in care interpretarea trebuie sa fie “in spiritul legii” si nu in litera ei!) Lista era cam asa:
- Gnocchi cu sos de smantana si pesto
- Spaghete cu mozarella si creveti
- Paste cu sos de hribi
- Spaghete Bolognese
- Lasagna
Lasagna era prea complicat de facut, chiar daca n-as fi invatat nimic pentru nenorocitul de partial din saptamana aia si incercam sa o pregatesc in fiecare seara – exclus (nici costurile asociate cu multiplele incercari nu erau incurajatoare…). Daca Bolognesele imi ieseau prea bine as fi putut da impresia ca am cumparat un borcan de sos si ca am invatat de pe Internet sa nu fierb pastele prea tare ca sa para mai italienesti – nu vroiam sa ma dau in stamba. In luna aprilie nu e chiar asa simplu sa gasesti hribi (in special la preturi rezonabile) asa ca optiunea asta a cazut si ea.
Imi ramasesera doar gnocchi si reteta cu creveti. Crevetii depaseau putin bugetul, dar imi doream dintotdeauna sa invat sa ii pregatesc asa ca as fi putut trece cu vederea acest aspect… Dupa multe deliberari am decis ca asta nu era totusi ocazia potrivita. Gnocchi au iesit victoriosi de acea data si mi-am propus sa fac reteta cu creveti mai tarziu, daca domnisoara continua sa ma onoreze cu prezenta ei si peste cateva saptamani.
Cu o seara inainte de marele eveniment, m-am dus decis la supermarket si am cumparat cantitatea dubla de ingrediente necesare. Urma sa imi calibrez reteta pe colegul de camera care se oferise deja drept cobai in timpul studiului de fezabilitate. (Spoiler alert: colegul a supravietuit cu bine incercarii si m-a pus sa-i mai gatesc si alta data. Daca imi amintesc bine, dupa ce a gustat gnocchi, a cerut sa fie inclus in prezentarea PowerPoint de la – dupa parerea lui – inevitabila nunta pentru a scoate in evidenta rolul sau determinant in succesul intalnirii).
Chiar si cu lectia pregatita, dupa ce ne-am intors de la film eram suficient de stresat, insa dupa ce m-am apucat de treaba parfumul usturoiului prajit in unt m-a linistit. Acum, batran si intelept, stiu ca ceea ce am simtit se cheama hygge, dar la momentul ala conceptul nu era la moda. Am avut grija sa nu fierb prea mult gnocchi – i-am luat de pe foc deindata ce au inceput sa pluteasca si nu i-am clatit deoarece intre timp citisem pe internet ca astfel se lipeste mai bine de ei sosul. Pun tot pe seama tineretii faptul ca nu stiam ca exista smantana speciala pentru sosuri – de fiecare data cand am reprodus reteta am folosit smantana speciala, iar consistenta mi-a iesit mult mai bine.
Am aflat mai tarziu ca in cele 20 de minute in care am lipsit, domnisoara AD a umblat in folder-ul meu cu muzica ca sa incerce sa mai afle cate ceva despre mine. Se pare ca nu postam suficient de multe melodii pe Facebook ca sa ma poata “descoase”.
Evident, cina de gnocchi cu smantana si pesto a fost un succes (altfel nu am mai fi astazi aici cu totii scriind acest blog…) iar eu si domnisoara AD am ramas impreuna. The End. Pana saptamana viitoare cel putin, la urmatoarea reteta!
P.S.: Am postat reteta asta in timpul navetei spre serviciu iar acum ca am “demistificat” cina noastra romantica de acum cativa ani, sper ca Domnisoara AD sa nu se supere pe mine cand o sa constate ca am depus mai putin efort decat credea ea si sa ma hraneasca totusi cand ajung in seara asta acasa … ? [Will you still need me, will you still feed me? When I’m sixty-four.]
Gnocchi cu sos de smantana si pesto
Ustensile necesare
Ingrediente
- 400 g gnocchi de cartofi
- 30 g unt sau ulei (de masline)
- 2 catei de usturoi
- 3 linguri de pesto
- 200 ml smantana lichida (1 cutie) (eventual smantana speciala pentru sosuri)
- 50 g parmezan sau cascaval ras
- 30 g parmezan sau cascaval ras (pentru topping)
- sare si piper dupa gust
Instructiuni
- Se fierb gnocchi in apa sarata conform instructiunilor de pe pachet. Pentru a obtine consistenta corecta, se scot de la fiert deindata ce incep sa pluteasca. Nu se clatesc dupa fierbere deoarece amidonul din apa va ajuta sosul sa se lipeasca de ei.
- Intr-o tigaie incinsa in prealabil, se topeste untul (sau se incinge uleiul) si se prajeste usturoiul timp de 1-2 minute.
- Se reduce focul si se adauga smantana si se lasa pana cand aceasta s-a incalzit.
- Se adauga pesto si se amesteca la foc mic pana cand acesta s-a distribuit uniform.
- Se adauga treptat cate putin cascaval (parmezan) si se amesteca la foc mic pana cand branza s-a topit. Se repeta pana cand intreaga cantitate de cascaval a fost incorporata. In general, pesto din comert este suficient de sarat, dar mai puteti adauga sare si piper dupa gust.
- Se pun gnocchi scursi in prealabil in tigaie si se amesteca cu sosul pana cand acestia au fost acoperiti uniform.
- Se servesc cu putina branza rasa pe deasupra, pentru decor.
Reteta video
Informatii nutritionale
Pentru alte idei de feluri principale, vezi intreaga categorie. Sau mergi direct la una dintre sugestiile de mai jos:
- Gnocchi cu sos de smantana, gorgonzola si salvie prajita – un deliciu in acelasi stil
- Retese in stil ardelenesc – o alta idee cu multa branza ?
- Vita Stroganoff cu spaghete – daca vrei, totusi, ceva cu paste
- Chili con carne vegetarian – pentru ceva complet diferit, usor de facut, in stil mexican