Chiar si cand e iarna la noi, trebuie sa fie vara undeva in lume, nu-i asa? ? Ei bine, si mie (ca si mamei saptamana trecuta) mi-e dor de vara asa ca m-am orientat catre o reteta braziliana, tot cu iz pescaresc. Am pregatit pentru voi o mancarica de creveti (numita in portugheza moqueca de camarao) in care laptele de cocos se imbina cu sucul de rosii pentru a crea un preparat inedit!
In reteta asta se imbina cateva tehnici culinare (unele guri rele ar putea fi surprinse ca am reusit performanta de a le utiliza corect!), inclusiv tehnica marinarii. Daca respectati exact pasii retetei veti vedea cum gusturile se aseaza unele peste altele ca straturile miraculoase ale foietajului (na ca am facut si o comparatie culinara! ?).
Am ales sa asortez mancarica de creveti cu o garnitura de orez pregatit in stil Asiatic, la aburi, la care am adaugat niste coriandru proaspat si putina lamaie si usturoi. Merge insa foarte bine si cu orez alb – in acest caz puteti sari peste pasii cu coriandrul.
In afara de laptele de cocos (care cred ca nu mai e asa de exotic), reteta nu contine niciun ingredient sofisticat sau greu de gasit. Sper sa iti faca ziua mai buna si sa te transporte pe plaiurile insorite ale Braziliei, chiar daca poate afara vremea e urata si ploua!
Daca incerci reteta, sunt curioasa cum ti-a iesit. Trimite-mi o poza pe contul nostru de Facebook sau Instagram si o s-o postez pe pagina noastra, ca sa prinda si altii curaj sa isi diversifice orizonturile culinare. Fii un pionier, incearca primul reteta! ? ?
Mancarica de creveti in stil brazilian
Ustensile necesare
Ingrediente
Ingrediente de baza
- 750 g creveti curatati si deveinati
- 400 ml lapte de cocos
- 1 conserva de rosii (inclusiv sucul (o conserva are cam 400g))
- 1 ardei iute rosu (curatat si taiat marunt)
- 2 catei de usturoi (pisat)
- 1 ceapa de dimensiune medie (taiata marunt)
- 1 lamaie (vom folosi doar sucul)
Condimente
- 2 linguri sos de soia
- 2 linguri ulei de masline
- 1 lingurite paprika (boia dulce (puteti folosi si boia iute, dupa gust))
- sare si piper (dupa gust)
Ingrediente pentru orez (garnitura)
- 250 g orez (ca garnitura)
- 0.5 lamaie (vom folosi si sucul, si coaja rasa)
- 2 linguri ulei de masline
- 6 linguri coriandru proaspat (taiat marunt (pentru orez))
- 1 catel de usturoi (taiat marunt)
Instructiuni
- Se pun toate ingredientele la indemana (ceea ce francezii numesc mise-en-place!).
- Intr-un bol, amestecati crevetii cu putina sare si piper, adaugti sosul de soia, sucul de lamaie si usturoiul si lasati la marinat timp de aproximativ 15 minute.
- Cand sunt gata, trebuie sa arate cam asa.
- Intre timp, dati conserva printr-un blender si apoi strecurati semintele din pasta de rosii (daca nu va deranjeaza semintele le puteti lasa).
- Intr-o tigaie incinsa in prealabil, se trage usturoiul si ceapa in putin ulei de masline.
- Cand ceapa a devenit usor translucida, adaugati boiaua si pasta de rosii obtinuta anterior.
- Fierbeti amestecul timp de cam 10 minute, sau pana cand acesta s-a ingrosat considerabil. Amestecati din cand in cand ca sa va asigurati ca nu se prinde de fundul tigaii.
- Adaugati laptele de cocos si fierbeti impreuna pana cand amestecul se emulsifica (vezi sosul din pozele urmatoare). In aproximativ 5 minute veti ajunge la consistenta dorita.
- Se adauga crevetii si se mai fierb impreuna timp de aproximativ 5-7 minute.
- Se adauga si ardeiul iute, se amesteca si se fierb impreuna inca 1-2 minute.
Instructiuni pentru orez
- Si acum sa trecem la orez: vom invata sa facem orez la aburi, asa cum se face el in Asia!
- Se clateste orezul de 3 ori cu multa apa: veti observa ca apa se coloreaza in alb. Acest pas este important pentru textura finala, nu il sariti!
- Se acopera orezul cu apa (astfel incat apa sa il depaseasca cu jumatate de cm) si se pune la fiert la foc mic. Cratita trebuie sa fie acoperita cu un capac. Nu adaugati sare!
- Se fierbe orezul pana cand apa s-a evaporat. Gustati-l: daca nu este inca fiert complet, mai adaugati putina apa si repetati procesul.
- Intr-o tigaie cu putin ulei de masline incins in prealabil, se trage coriandrul impreuna cu usturoiul.
- Se adauga orezul fiert si sucul si coaja de lamaie si se amesteca pana cand coriandrul s-a distribuit uniform.
- Pentru montaj, se foloseste o ceasca de cafea (sau un bol mic) pentru a face o capita de orez in mijlocul farfuriei, dupa care se aseaza crevetii in sos in jurul orezului. De “chichi”, se aseaza artistic unul dintre creveti deasupra orezului. Se face poza, se pune pe Facebook sau pe Instagram si se da de stire posesorilor blogului, care vor pune imaginea voastra pe profilul lor, ca sa vada toata lumea ce mancare fabuloasa ati facut voi astazi! Pofta buna! 😋
Informatii nutritionale
Daca ti-a placut reteta, s-ar putea sa vrei sa vezi si alte idei de feluri principale care se ascund in paginile Atlasului. Le gasesti pe toate aici. Am facut deja o selectie pentru tine: