Inainte sa fi pus vreodata piciorul in afara tarii, vedeam in toate filmele si desenele animate cum cutiuta alba cu mancare asiatica era nelipsita de la cina tuturor oamenilor ocupati din marile orase gen New York si ea ma facea sa visez la momentul in care voi fi si eu un om important, pierdut pe strazile vreunui oras celebru, in cautarea succesului si a iubirii ?. (Iubirea am gasit-o ?, succesul il cautam inca impreuna! ?)
Cand m-am mutat la facultate, am devenit si eu un om prea ocupat sa-si pregateasca singur cina (dar si prea sarac ca sa o cumpar in fiecare seara, de aici incercarea de a mai reproduce cateva mancaruri take away acasa!) si am mancat pentru prima oara pui cu sos teriyaki. E drept ca l-am luat la pachet in cutiuta mult ravnita ?? de la un restaurant chinezesc, dar faptul ca nu era 100% autentic nu i-a rapit nimic din farmec. Puiul cu sos teriyaki era decris ca un preparat usor dulceag, dar in acelasi timp sarat datorita sosului de soia. Se pare ca gustul iconic de teriyaki isi are originea intr-o marinada pe care imigrantii din Japonia au inventat-o cand s-au mutat in Hawaii si au inceput sa foloseasca ingredientele locale in mancarurile lor traditionale. Primele versiuni erau cu ananas si s-au raspandit repede in Statele Unite, sosul teriyaki ajungand astazi sa insemne o combinatie intre sosul de soia si zaharul brun (sau mierea), care ii confera un gust usor caramelizat.
Acum vad sosul teriyaki gata-facut peste tot in supermarketuri (nu stiu daca aceasta e situatia si acolo unde locuiti voi!), dar imi place sa il pregatesc singur si ma bucur de fiecare data cand simt mirosul subtil de caramel deoarece imi aminteste de prima mea victorie cosmopolita, de a manca ceva ce inainte doar visasem uitandu-ma la televizor.
Am facut reteta asta de pui cu sos teriyaki de nenumarate ori, dar trebuie sa recunosc ca am adus-o la perfectiune abia dupa ce mi-am facut prieteni din Asia si ei m-au invatat cum sa fac combinatia aceea inedita intre orez prajit si ou (stiti voi, bucatelele acelea mici, galbene si gustoase din orezul prajit despre care te intrebi intotdeauna cum au ajuns acolo). Tehnica este extrem de simpla – nici macar nu e nevoie sa gatiti oul in prealabil, el se adauga direct in tigaie, peste orez. Nu va faceti griji, totul este explicat in reteta pas-cu-pas de mai jos.
Sunt sigur ca aveti si voi o mancare pe care ati asteptat toata viata s-o mancati si care simboliza pentru voi un anumit ideal de viata, asa cum era cutiuta mica si alba pentru mine ?. Astept sa imi spuneti povestile voastre in comentarii!
Pui cu sos Teriyaki
Ustensile necesare
Ingrediente
Ingrediente pentru puiul Teriyaki
- 4 piepti de pui taiati fasii
- 1 catel de usturoi (taiat marunt)
- 0.3 cani sos de soia
- 0.25 cani zahar (eu am folosit zahar brun)
- 1 linguri seminte de susan (optional, cu rol decorativ)
- ceapa verde pentru decor (optional)
- sare si piper dupa gust
Ingrediente pentru garnitura de orez cu ou si legume
- 250 g orez nefiert (eventual integral)
- 750 g mix de legume asiatice (eu am folosit un mix congelat, din comert)
- 2 oua
- 0.3 cani sos de soia
- sare si piper dupa gust
Instructiuni
- Se pune sare si piper dupa gust pe puiul crud, taiat fasii.
- Se fierbe orezul conform instructiunilor de pe pachet. In cazul orezului integral, timpul de fierbere este mai lung, noi am avut nevoie de 40 de minute. Se scurge si se pune deoparte. Se decongeleaza legumele asiatice intr-o tigaie cu putina sare, fara a adauga apa. Se pun deoparte.
- Se prajeste usturoiul impreuna cu 2 linguri de ulei timp de 1 minut. Se adauga fasiile de pui si se prajesc impreuna la foc mediu pana cand puiul a devenit fraged. Este important sa nu frigem puiul pana cand devine crocant, altfel se va arde atunci cand este prajit in sos.
- Odata ce puiul s-a patruns, se adauga sosul de soia, zaharul, semintele de susan si ceapa verde si se amesteca continuu pana cand zaharul se topeste iar sosul se ingroasa.
- Nu va speriati daca sosul se ingroasa si devine lipicios – intentia este de a carameliza putin sosul de soia ?
- Se pune orezul fiert in tigaie si se face o gaura la mijloc, ca in imagine.
- Se bat ouale si se toarna in mijlocul tigaii, in gaura facuta in prealabil.
- Se amesteca treptat la foc mediu pentru ca oul sa se coaca. Acum stiti secretul – astfel se obtin bucatelele galbene din orezul prajit de la orice restaurant asiatic!
- Se adauga legumele si sosul de soia peste orez si se amesteca pana cand ele sunt distribuite uniform, dupa care se mai trag cateva minute pentru ca sosul de soia sa intre in orez. In functie de cat de prajit vreti sa fie produsul final, puteti trage amestecul cateva minute in plus.
- Puiul in sos Teriyaki se aseaza peste orezul prajit si eventual, se mai asezoneaza cu putin susan si cateva rondele de ceapa verde, pentru decor. Pofta buna! ?
Reteta video
Informatii nutritionale
Acum ca esti convins ca Atlasul Deliciilor este o adevarata comoara de retete internationale, iti recomandam sa te uiti si prin arhiva de retete de feluri principale. Ai aici o selectie de preparate populare:
- Gnocchi cu sos de smantana si pesto – pentru un fel 2 rapid si gustos
- Risotto cu ciuperci – un deliciu italienesc vegetarian
- Enchilada mexicana – celebrul amestec de legume si condimente mexicane intr-o tortilla delicioasa coapta cu branza la cuptor
- Muschi de porc la cuptor umplut cu spanac si branza de capra – ai sa te lingi pe degete numai cand ii vezi poza, garantam! ?