octombrie 23

Paste cu sos gorgonzola

0  comments

O reteta care se face in doi timpi si trei miscari, paste le cu sos gorgonzola te vor incanta cu gustul lor deosebit!
Paste cu sos gorgonzola portie 1

Cand vine toamna, parca nu imi arde de gatit. Ma entuziasmez din nou cand se apropie Craciunul, dar pana atunci trebuie sa trag de mine ca sa pregatesc ceva. Ironia face ca fix in acest anotimp am cea mai mare nevoie de o mancarica buna care sa ma binedispuna. Solutia? Mi-am facut un arsenal de retete super-rapide, dar si super-delicioase, la care pot apela ca la un prieten de nadejde. Reteta de paste cu sos gorgonzola si rosii uscate la soare e una dintre ele si astazi o sa va arat de ce trebuie sa faca parte din colectia voastra de mancaruri rapide.

Gorgonzola cred ca nu mai e demult un mister pentru nimeni, asa ca n-o sa insistam mult asupra ei. Ca intotdeauna, cu cat veti alege una de mai buna calitate, cu atat rezultatul final va fi mai gustos. Cum sta treaba insa cu rosiile uscate la soare?

Ei bine, ele au aparut prima data in Italia (ce surpriza…) si obisnuiau sa fie pregatite vara, in oale de lut. Probabil au fost “inventate” cand recolta era foarte bogata, ca mod de conservare a lor pentru iarna. O rosie obisnuita trebuie sa stea intre 4 si 10 zile la soare pana cand pierde aproximativ 93% din apa. De aceea e nevoie de aproape 10kg de rosii pentru a obtine un kg de rosii uscate la soare. Daca ne gandim putin la aceste cantitati, n-o sa ne mai plangem ca sunt putin mai scumpe. In orice caz, odata cumparate (in cantitati mici), se pot pastra si cateva luni, iar pentru retete nu sunt necesare foarte multe. Zic eu ca merita investitia pentru a obtine un gust mai deosebit care sa ne binedispuna intr-o zi mohorata de toamna, nu credeti? Unde mai pui ca intreg pretul retetei este cu siguranta mult mai mic decat o portie similara la restaurant (si ne ies si mai multe portii de banii aia!).

De ce este reteta asta de paste cu sos gorgonzola asa de gustoasa? Rosiile sunt, in general, o sursa naturala de umami, iar atunci cand sunt uscate, concentratia de umami creste deoarece se distribuie intr-un volum mai mic. E aproape ca si cum ai manca “esenta de rosie” ca sa zic asa.

Gata cu vorbaria, e timpul sa facem de mancare, nu credeti? Aveti mai jos instructiunile si ingredientele. Daca o incercati, m-as bucura sa imi trimiteti impresiile (si fotografiile!) voastre pe contul nostru de Facebook sau de Instagram. Publicam toate fotografiile primite, asa ca daca vrei sa fii si tu o mica vedeta pe pagina Atlasul Deliciilor, acum stii cum sa faci!

Paste cu sos gorgonzola portie 1

Paste cu sos gorgonzola

Mama Soacra
O reteta care se face in doi timpi si trei miscari, paste le cu sos gorgonzola te vor incanta cu gustul lor deosebit!
5 from 1 vote
Timp de preparare 10 minutes
Timp de gatire 20 minutes
Timp total 30 minutes
Fel Fel principal, Sos
Bucatarie Bucataria Italiana
Portii 4 portii
Calorii 472 kcal

Ingrediente
  

  • 350 g paste (va recomandam tagliatelle)
  • 200 g gorgonzola (sau alta branza cu mucegai albastru)
  • 150 g rosii uscate la soare (taiate marunt)
  • 250 ml smantana lichida (pentru sosuri)
  • 50 g parmezan ras (sau cascaval)
  • 20 g unt
  • 1 ceapa (taiata marunt)
  • 2 catei de usturoi (taiati marunt)
  • sare si piper (dupa gust)

Instructiuni
 

  • Ingredientele pentru sosul alb de gorgonzola.
    Ingrediente pentru paste cu sos gorgonzola
  • Intr-o tigaie incinsa in prealabil, se topeste untul (am adaugat si putin ulei de masline ca sa ne asiguram ca untul nu se va arde) si se caleste usturoiul.
    Paste cu sos gorgonzola pas 1
  • Dupa 1-2 minute, se adauga si ceapa si se trag impreuna pana cand ceapa a devenit usor transparenta.
    Paste cu sos gorgonzola pas 2
  • Se adauga rosiile uscate la soare si se mai trag impreuna timp de 2-3 minute.
    Paste cu sos gorgonzola pas 3
  • Intre timp, se fierb pastele conform instructiunilor de pe pachet.
    Paste cu sos gorgonzola pas 4
  • Se adauga smantana si se fierbe pana cand sosul s-a omogenizat.
    Paste cu sos gorgonzola pas 5
  • Se adauga gorgonzola maruntita si se amesteca pana cand aceasta s-a topit si s-a distribuit uniform in sos.
    Paste cu sos gorgonzola pas 6
  • Se adauga jumatate din parmezan si se incorporeaza.
    Paste cu sos gorgonzola pas 7
  • Se adauga pastele fierte, impreuna cu parmezanul ramas si se amesteca bine, pana cand sosul a acoperit uniform suprafata pastelor.
    Paste cu sos gorgonzola pas 8
  • Se serveste, eventual, cu inca niste parmezan ras deasupra. Pofta buna! ?
    Paste cu sos gorgonzola portie 2

Informatii nutritionale

Calories: 472kcal
Keyword paste cu rosii uscate la soare, paste cu sos alb, paste cu sos de smantana, paste cu sos de smantana si gorgonzola, paste cu sos gorgonzola
Ai incercat reteta? Arata-ne cum ti-a iesit!Publicam toate pozele de la voi pe Instagram! ❤️

Daca ti-a placut reteta de paste cu sos gorgonzola, sunt bune sanse sa te intereseze si celelalte retete fara carne. Le gasesti pe toate aici. Am facut deja o selectie pentru tine:


Tags

gorgonzola, paste


{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

S-ar putea sa iti placa si retetele astea:

mai 11, 2023

O interpretare libera a traditionalei retete Mergi direct

mai 9, 2023

Daal e o mancare de legume din Asia

mai 8, 2023

Secretul sta in gustul de zahar ars! Mergi