Cand vine toamna, parca nu imi arde de gatit. Ma entuziasmez din nou cand se apropie Craciunul, dar pana atunci trebuie sa trag de mine ca sa pregatesc ceva. Ironia face ca fix in acest anotimp am cea mai mare nevoie de o mancarica buna care sa ma binedispuna. Solutia? Mi-am facut un arsenal de retete super-rapide, dar si super-delicioase, la care pot apela ca la un prieten de nadejde. Reteta de paste cu sos gorgonzola si rosii uscate la soare e una dintre ele si astazi o sa va arat de ce trebuie sa faca parte din colectia voastra de mancaruri rapide.
Gorgonzola cred ca nu mai e demult un mister pentru nimeni, asa ca n-o sa insistam mult asupra ei. Ca intotdeauna, cu cat veti alege una de mai buna calitate, cu atat rezultatul final va fi mai gustos. Cum sta treaba insa cu rosiile uscate la soare?
Ei bine, ele au aparut prima data in Italia (ce surpriza…) si obisnuiau sa fie pregatite vara, in oale de lut. Probabil au fost “inventate” cand recolta era foarte bogata, ca mod de conservare a lor pentru iarna. O rosie obisnuita trebuie sa stea intre 4 si 10 zile la soare pana cand pierde aproximativ 93% din apa. De aceea e nevoie de aproape 10kg de rosii pentru a obtine un kg de rosii uscate la soare. Daca ne gandim putin la aceste cantitati, n-o sa ne mai plangem ca sunt putin mai scumpe. In orice caz, odata cumparate (in cantitati mici), se pot pastra si cateva luni, iar pentru retete nu sunt necesare foarte multe. Zic eu ca merita investitia pentru a obtine un gust mai deosebit care sa ne binedispuna intr-o zi mohorata de toamna, nu credeti? Unde mai pui ca intreg pretul retetei este cu siguranta mult mai mic decat o portie similara la restaurant (si ne ies si mai multe portii de banii aia!).
De ce este reteta asta de paste cu sos gorgonzola asa de gustoasa? Rosiile sunt, in general, o sursa naturala de umami, iar atunci cand sunt uscate, concentratia de umami creste deoarece se distribuie intr-un volum mai mic. E aproape ca si cum ai manca “esenta de rosie” ca sa zic asa.
Gata cu vorbaria, e timpul sa facem de mancare, nu credeti? Aveti mai jos instructiunile si ingredientele. Daca o incercati, m-as bucura sa imi trimiteti impresiile (si fotografiile!) voastre pe contul nostru de Facebook sau de Instagram. Publicam toate fotografiile primite, asa ca daca vrei sa fii si tu o mica vedeta pe pagina Atlasul Deliciilor, acum stii cum sa faci!
Paste cu sos gorgonzola
Ingrediente
- 350 g paste (va recomandam tagliatelle)
- 200 g gorgonzola (sau alta branza cu mucegai albastru)
- 150 g rosii uscate la soare (taiate marunt)
- 250 ml smantana lichida (pentru sosuri)
- 50 g parmezan ras (sau cascaval)
- 20 g unt
- 1 ceapa (taiata marunt)
- 2 catei de usturoi (taiati marunt)
- sare si piper (dupa gust)
Instructiuni
- Ingredientele pentru sosul alb de gorgonzola.
- Intr-o tigaie incinsa in prealabil, se topeste untul (am adaugat si putin ulei de masline ca sa ne asiguram ca untul nu se va arde) si se caleste usturoiul.
- Dupa 1-2 minute, se adauga si ceapa si se trag impreuna pana cand ceapa a devenit usor transparenta.
- Se adauga rosiile uscate la soare si se mai trag impreuna timp de 2-3 minute.
- Intre timp, se fierb pastele conform instructiunilor de pe pachet.
- Se adauga smantana si se fierbe pana cand sosul s-a omogenizat.
- Se adauga gorgonzola maruntita si se amesteca pana cand aceasta s-a topit si s-a distribuit uniform in sos.
- Se adauga jumatate din parmezan si se incorporeaza.
- Se adauga pastele fierte, impreuna cu parmezanul ramas si se amesteca bine, pana cand sosul a acoperit uniform suprafata pastelor.
- Se serveste, eventual, cu inca niste parmezan ras deasupra. Pofta buna! ?
Informatii nutritionale
Daca ti-a placut reteta de paste cu sos gorgonzola, sunt bune sanse sa te intereseze si celelalte retete fara carne. Le gasesti pe toate aici. Am facut deja o selectie pentru tine: