Cu siguranta nu pregatim reteta de hummus doar cand e post, e una dintre retetele asa-zis “de lene” la care apelam cand vrem sa mancam ceva foarte rapid, dar extrem de delicios.
Si Domnisoara AD stie sa faca hummus (trebuie sa recunosc ca ea mi-a sugerat ingredientele optionale – za’atar si muguri de pin, asa-i cand esti umblat pe la restaurante, iti vin in minte idei dinastea…), dar eu – Mama AD – sunt autoarea morala a hummus-ului in familia noastra. De aceea sunt eu cea care va explica reteta asta. Cum am dat de ea?
Ei bine, acum vreo 10-15 ani, cand imi faceam veacul pe la magazinele naturiste, imi placea sa incerc tot felul de noi ingrediente si tocmai descoperisem nautul. Era pe vremea cand reteta de hummus nu era cool, asa ca macar o data pot sa ma consider si eu hipsterita. Cumparasem o gramada de naut uscat – ce vremuri! nu se gaseau asa usor conserve de naut, gata sa fie folosite – si nu stiam ce sa fac cu ea, dar auzisem de “fasolea facaluita” din naut si mi-am dat seama ca e o reteta versatila si interesanta.
Evident, am invatat ca se pune pasta de susan (tahnini), mult mai tarziu si sa va spun sincer – face toata diferenta. Am inteles ca in Grecia se face uneori si varianta “light”, adica se adauga un pahar de iaurt grecesc care sa-i mai taie din consistenta. Va mai pot sugera sa faceti si hummus colorat, adaugand fie sfecla rosie sau ardei rosu, sau chiar spanac.
Sunt foarte curioasa ce imbunatatiri o sa gasiti pornind de la reteta mea de baza, asa ca astept sa imi trimiteti pozele voastre pe pagina noastra de Instagram sau Facebook. Folositi hashtag-ul #atlasuldeliciilor!
Hummus
Ustensile necesare
Ingrediente
- 400 g naut (o cutie are cam 400g)
- 4 linguri pasta de susan (tahina)
- 3 linguri ulei (eventual de masline)
- 2 linguri suc de lamaie
- 1.5 lingurite chimion macinat
- 1.5 lingurite praf de usturoi (optional)
- sare si piper dupa gust
Optional, pentru decor
- 1 linguri ulei de masline
- niste sumac sau za’atar
- cativa muguri de pin
Instructiuni
- Ne trebuie doar cateva ingrediente ca sa facem un hummus delicios!
- Se amesteca uleiul cu pasta de susan, sucul de lamaie si celelalte condimente.
- Se pune nautul intr-un blender (sau robot de bucatarie), dupa care se adauga amestecul obtinut anterior.
- Vjjj vjjj! Se da prin blender timp pana cand se ajunge la o consistenta fina. Se adauga sare si piper si se amesteca. Daca doriti o aroma mai intensa de susan, sau o consistenta si mai fina, puteti sa mai adaugati niste pasta de susan sau niste apa din conserva de la naut.
- Hummus-ul deja e gata, dar daca vreti sa ii dati un aspect perfect de mezze, turnati putin ulei de masline deasupra si presarati putin sumac (sau za’atar), dupa care decorati cu niste muguri de pin. Pofta buna!
Reteta video
Informatii nutritionale
Daca ti-a placut reteta de hummus, s-ar putea sa te intereseze si celelalte retete vegane (de post) pe care le-am publicat pe site. Le gasesti pe toate aici. Am facut deja o selectie pentru tine: