Salut, salut! ?? Printul Consort la microfon, am venit sa va dau de stire ca reteta mea de supa japoneza ramen e cea mai rapida si cea mai buna pe care o s-o pregatiti vreodata! (Stiu, sunt foarte modest, dar cred ca retetele mele din trecut demonstreaza ca ma pricep in bucatarie! ?)
Cine a mancat vreodata ramen, nu poate sa nu se fi indragostit de el. E ca un balsam pentru suflet si nu ma mir ca a devenit asa o mancare-cult zilele astea. Sa ne intelegem, nu ma refer la ramen-ul din plic pe care il mananca studentii in criza de timp. (Nu va faceti griji, va dau voie sa folositi taitetii din plicuri, dar nimic altceva.) Astazi o sa va invat sa faceti ramen pas cu pas asa cum e facut el in Japonia. O sa va dati seama ca e o supa cu arome complexe, care nu are prea multe in comun cu ramen-ul din plic.
Am ales versiunea tantanmen, cu carne tocata usor picanta (sau foarte picanta, depinde de voi!) pentru ca e foarte usor de facut in casa si nu necesita ore intregi de fiert oase pentru a face baza pentru supa. Am incercat sa dau cat mai multe alternative la ingrediente, pentru ca esenta de supa japoneze ramen sa fie pastrata, dar totusi s-o puteti face in casa.
Sunt foarte curios sa vad cum v-a iesit, asa ca trimiteti-mi pozele voastre pe Facebook sau Instagram. Va stau la dispozitie pentru intrebari si promit sa pun toate pozele de la voi pe stories, ca sa vada toata lumea ce curajosi sunteti in domeniul culinar! Acum fug sa-i dau portia de supa Domnisoarei AD, care o asteapta cu nerabdare… ????
Tantanmen
Ustensile necesare
Ingrediente
Ingrediente de baza
- 750 ml apa fierbinte
- 1.5 cuburi baza pentru supa (preferabil cu gust de vita)
- 250 ml lapte de soia (nu am folosit alt tip de lapte vegetal pentru ca cel de soia are gustul cel mai neutru)
- 200 g taitei de ramen (un plic de taitei la o portie)
- 200 g carne tocata (noi am folosit carne de porc, dar merge si de vita)
- 6 felii de ciuperci uscate (Optional, noi am folosit ciuperci japoneze shiitake)
Condimente pentru carnea tocata
- 3 catei de usturoi (taiati marunt)
- 1 linguri ghimbir ras
- 2 linguri pasta de ardei iute (de exemplu sambal, gochujang korean sau chiar harissa)
- 2 linguri sos de soia
- 3 linguri ulei (pentru prajit)
- sare si piper dupa gust
Ingrediente pentru pasta baza pentru supa
- 4 linguri de pasta de susan (puteti inlocui cu unt de arahide)
- 2 linguri otet alb
- 1 ceapa rosie (taiata marunt)
- 2 linguri sos de soia
Topping-uri
- 1 ou fiert
- 1 fasie de alge nori (taiata in sferturi)
- 1 linguri ghimbir murat
Instructiuni
- Daca folositi cuburi baza pentru supa, dizolvati-le in apa fierbinte. Noi aveam prin casa concentrat de baza pentru supa lichida (in borcan), asa ca l-am dizolvat ca sa obtinem cantitatea necesara (750 ml pentru 2 portii).
- Intr-o tigaie incinsa in prealabil se prajeste usturoiul in ulei timp de 1-2 minute.
- Se adauga carnea tocata impreuna cu ghimbirul si se prajesc pana cand carnea este maronie.
- Se adauga pasta de ardei iute si se mai prajesc impreuna 1-2 minute.
- Se adauga si sosul de soia si se prajesc pana cand lichidul s-a evaporat in intregime. Daca va place carnea mai rumena, puteti sa o prajiti pana cand capata o culoare mai inchisa.
- Intre timp, sa facem pasta baza pentru supa. Intr-un bol, se amesteca sosul de soia, pasta de susan, otetul si ceapa taiata marunt.
- Intr-o cratita, se amesteca supa lichida obtinuta la primul pas cu laptele de soia si se dau in clocot. Acest amestec va fi lichidul pentru supa. Daca folositi si ciupercile uscate pentru a obtine o aroma mai puternica, puneti-le si pe ele in lichid inainte de a da in clocot.
- Taiteii se pregatesc conform instructiunilor de pe pachet (de obicei este suficient sa ii fierbeti 2-3 minute), fara a folosi alte plicuri de condimente din pachet.
Acum nu ne ramane decat sa montam supa!
- Se imparte pasta la numarul de portii pe care il pregatim si se aseaza intr-un bol.
- Se toarna lichidul de supa corespunzator unei portii si se amesteca pana cand pasta s-a dizolvat. Se aseaza cu grija o portie de taitei, dupa care se pune carne tocata deasupra.
- Optional, se adauga toppingurile: cate o jumatate de ou fiert per portie, 2 fasii de alga uscata nori si putin ghimbir murat. Pofta buna!
Reteta video
Informatii nutritionale
Daca ti-a placut reteta de ramen, s-ar putea sa te intereseze si celelalte retete de supe de pe site. Le gasesti pe toate aici. Daca n-ai totusi chef de supa, ce zici de unul dintre deliciile astea?