Daca niciodata nu stii ce sa faci cu ouale fierte ramase de la Paste, atunci reteta de oua fierte pane cu sos Piri Piri e perfecta pentru tine! Ouale fierte pane cu sos piri piri sunt de inspiratie portugheza, se fac foarte usor si reusesc sa reinventeze un preparat aparent banal care se gaseste in casele tuturor. Merita incercat, nu crezi?
Vara asta ne-am propus sa mergem in vacanta in Portugalia si ca niste oameni organizati ce suntem, ne-am apucat sa ne documentam pentru luna iulie inca din luna decembrie a anului trecut. ? E prima oara cand imi pare rau ca am inceput sa visez la concediu inainte ca acesta sa se vada la orizont ? ?? – dar cum posibilitatea unei pandemii nu era ceva usor imaginabil, nu o sa ne adaptam modus operandi pentru anii urmatori (pana acum a functionat suficient de bine). Sa fim optimisti, totusi. ?
Ce legatura are concediul anulat cu blogul culinar si cu reteta de oua fierte pane cu sos piri piri? ? Ei bine, cand ne pregatim sa vizitam o tara noua, nu ne limitam la a cumpara doar ghidurile turistice, ci ne luam si o carte de bucate din tara respectiva ca sa aflam care sunt cele mai apreciate specialitati locale. Ne place sa citim despre povestile localnicilor inainte sa ne intalnim cu ei, ca sa avem o mai buna intelegere a diferentelor culturale si gastronomice, pentru ca adesea preparatele aparent banale au o istorie tumultuoasa. Pentru mancarea portugheza, am ales cartea de bucate Lisbon de Rebecca Seal (disponibila la BookExpress, Okian, Libris sau Carturesti) deoarece am fost fermecati de modul poetic in care se imbinau pozele din oras cu cele cu mancare si ne-a placut faptul ca fiecare reteta avea si o mica povestioara despre cand este pregatita de catre portughezi. Daca ti-am starnit curiozitatea, i-am facut si o recenzie mai pe larg.
Si ca sa vedem cu adevarat in ce masura cartea de bucate e buna de ceva, am ales o reteta reprezentativa pe care sa o impartasim cu voi. Ne-am oprit la cea de oua fierte pane cu sos piri piri ? pentru ca vine Pastele si sigur veti vopsi mai multe oua decat trebuie (deci veti salva ouale fierte de la aruncat!) si pentru ca sosul piri piri este foarte raspandit in Portugalia, deci sunt bune sanse sa surprindem prin intermediul lui esenta bucatariei portugheze. Daca ar fi sa-l facem ca la carte, am avea nevoie de niste ardei iuti speciali, dar l-am incercat cu ardeii iuti pe care ii aveam la indemana si ne-a iesit foarte bun. Reteta e foarte simpla si credem ca o sa-ti placa si tie. Zicem noi ca ne-a iesit aproape identic cu ce era in carte si iti garantam ca au disparut de pe masa cu viteza gandului … la concediu. ? Le poti servi ca aperitiv sau, cu putina imaginatie, chiar ca masa principala si ca sa intri in atmosfera, iti lasam sub reteta si niste muzica fado, ca sa te simti ca intr-un restaurant din Portugalia fara sa trebuiasca sa-ti parasesti sufrageria! Pofta buna!
Oua fierte pane cu sos Piri Piri
Ustensile necesare
Ingrediente
Ingrediente pentru ouale pane
- 4 oua fierte ((cu galbenusul tare))
- 1 ou crud
- 2 linguri patrunjel maruntit
- 2 lingurite ulei de masline
- 1 lingurite otet alb ((pentru a nu strica culoarea galbenusurilor))
- 60 g faina alba
- 60 g pesmet
- ulei pentru prajit
- 5 linguri maioneza
- 1 linguri sos piri piri ((vezi ingredientele si reteta mai jos))
Ingrediente pentru sosul Piri Piri
- 4 catei de usturoi
- 4 linguri de otet
- 2 ardei iuti de dimensiune medie fara seminte ((taiati marunt))
- 2 ardei rosii fara seminte ((taiati marunt))
- 6 linguri ulei de masline
- 1 lingurite sare
- 1 linguri suc de lamaie
- 1 lingurite pudra de chili iute ((optional, puteti pune paprika dulce daca vreti un sos mai putin picant))
- 2 linguri whisky ((optional))
Instructiuni
Instructiuni pentru sosul Piri Piri
- Se taie usturioul, ardeiul rosu si ardeii iuti daca nu ii aveti deja taiati.
- Se pun toate ingredientele intr-un blender si se amesteca pana cand sosul s-a omogenizat.
- Cand e bine amestecat, ar trebui sa arate cam asa. 20 de secunde la blender ar trebui sa fie suficiente. Nu uitati sa puneti capacul daca nu vreti sa trebuiasca sa curatati peretii din bucatarie dupa aceea … (We learned the hard way …)
- Din ingredientele recomandate veti obtine un castronel de sos. Reteta din cartea de bucate spune ca aveti nevoie doar de o canita pentru sosul cu maioneza piri piri recomandat la oua, dar experienta ne-a invatat ca e bine sa tineti castronul aproape. Daca nu il mancati tot, poate fi pastrat intr-un borcan sterilizat pana la o luna in frigider.
Instructiuni pentru ouale fierte pane
- Ingredientele
- Se taie ouale fierte in jumatate, ca in imagine.
- Se scot cu grija galbenusurile, fara a rupe albusul din jur, dupa care se amesteca cu patrunjelul, otetul, uleiul, sarea si piperul.
- Din amestecul obtinut se umplu albusurile, refacand oul. Daca vi se pare ca e mai mult continut decat inainte, e doar o impresie, iar galbenusul trebuie facut putin mai compact in maini inainte de a-l pune inapoi in albus.
- Acum urmeaza sa tratam jumatatile de ou ca si cum ar fi snitele.
- Intre timp, se incinge niste ulei de floarea soarelui intr-o cratita, astfel incat inaltimea lui sa acopere lejer jumatate de ou. Va recomandam sa folositi o craticioara mica ca sa nu consumati mult ulei ca sa ajungeti la nivelul dorit. Pentru a sti daca uleiul a ajuns la temperatura corecta, autoarea cartii de bucate recomanda sa il incercam cu o bucatica de paine veche. Daca aceasta se maroneste in aproximativ 30 de secunde, uleiul este suficient de incins.
- Se da cate o jumatate de ou prin faina,
- apoi prin ou
- si in final prin pesmet,
- dupa care se scufunda cu grija in baia de ulei incins. Aveti grija sa nu prajiti ouale pana cand crusta se desface. Odata ce pesmetul a devenit maro-auriu, ele pot fi scoase cu grija afara. In fond, nu exista nimic negatit la ele – sunt deja fierte.
- Intre timp, se amesteca maioneza cu sosul piri piri pentru a obtine maioneza piri piri.
- Se repeta pasii pentru toate ouale pana cand se obtin minunatiile din imagine.
- Se servesc alaturi de maioneza piri piri, eventual ca aperitiv. Pofta buna!
Reteta video
Informatii nutritionale
Daca ti-a placut calatoria virtuala in Portugalia via reteta de oua fierte pane cu sos piri piri, mai avem si alte retete de aperitive care te-ar putea interesa: