Adesea mi se reproseaza ca nu pregatesc cele mai sanatoase retete posibile – episoadele vegane vin si pleaca in familia noastra, la fel ca si discursurile despre cum pana si mancarurile sanatoase pot sa fie delicioase daca stii sa le pregatesti. Mi s-a dat ca provocare sa va impartasesc o reteta vegana (de post) absolut delicioasa, ieftina si cu putine ingrediente, ca sa imi spal pacatele carnoase de alta data. Am ales sa fac o mancarica de linte si orez, cunoscuta si sub numele de mujadara, de inspiratie orientala.
Ca orice persoana bine-aprovizionata de la Plafar si alte magazine naturiste, Mama AD are o colectie impresionanta de ingrediente in camara – mi-a fost usor sa gasesc lintea potrivita (linte verde) pentru reteta asta si va recomand sa nu folositi linte rosie, sau orice alt fel de linte care se fierbe rapid si devine moale. In materie de orez, am mers pe versiunea de orez basmati pentru ca asta imi era cel mai la indemana. Cu siguranta merge si cu alte tipuri de orez, dar s-ar putea sa trebuiasca sa il gatiti mai mult. Daca simtiti ca lintea si orezul nu sunt complet fierte dupa ce apa de la linte s-a evaporat, nu va sfiiti sa mai adaugati niste apa si sa le scadeti din nou impreuna pana cand ajungeti la consistenta dorita.
Esenta retetei sunt condimentele si ceapa caramelizata. Cea din urma nu mai are nevoie de nicio introducere – sunteti deja convinsi ca ceapa caramelizata e un deliciu, nu-i necesar sa mai fac si eu lobby. Condimentele insa pot parea numeroase si oarecum obscure la prima vedere. Va asigur ca dintr-o sticluta puteti pregati nenumarate mancaruri delicioase, asa ca merita cu siguranta investitia. Chimenul si coriandrul sunt notele principale ale acestei retete de mancarica de linte si orez (mujadara) si sunt in general la loc de cinste in bucataria orientala. Daca alegeti sa reduceti numarul de condimente, pastrati-le pe acestea doua si incercati macar sa adaugati si scortisoara (sigur o aveti in casa de la sarbatori!). Revelatia absoluta insa sunt cuisoarele macinate – parfumul lor se va simti suficient de pregnant si va aduce un gust inedit care o sa va placa. Daca nu le gasiti macinate puteti folosi si cuisoare intregi, avand grija sa ii atentionati pe meseni ca trebuie sa le pescuiasca din farfurie ca sa nu isi rupa dintii in ele.
Si daca vreti sa complimentati reteta cu o paine Naan in stil indian, gasiti reteta de la Mama AD aici.
Deci ce ziceti? Am supravietuit provocarii, demonstrand ca se poate face un preparat foarte sanatos, bogat in proteine, vegan si in acelasi timp delicios? Spuneti-mi in comentarii!
Mancarica de linte si orez (Mujadara)
Ustensile necesare
Ingrediente
Ingrediente de baza
- 240 g linte verde (cantitate uscata, nu folositi linte rosie deoarece se va transforma intr-o pasta)
- 240 g orez (eventual orez basmati)
- 3 cepe mari (taiate fasii)
- ulei de masline (pentru a praji ceapa)
- 3 cani apa in care a fiert lintea
Condimente
- 1 lingurite chimen macinat (chimion macinat)
- 1 lingurite seminte de coriandru
- 1 lingurite scortisoara macinata
- 1 lingurite paprika iute (boia iute)
- 1 lingurite turmeric (praf de curry)
- 1 lingurite cuisoare (preferabil macinate)
- sare si piper (dupa gust)
Pentru garnitura
- muguri de pin (pinoli)
- frunze de coriandru proaspat
Instructiuni
- Se lasa lintea la muiat in apa rece cam o ora inainte de a ne apuca sa pregatim masa.
- Se scurge lintea de apa, dupa care se acopera cu apa proaspata (nivelul apei trebuie sa fie cam 1 cm deasupra lintei) si se pune la fiert timp de 10-15 minute sau pana cand lintea a devenit usor frageda, dar nu moale. Ea se va mai gati impreuna cu orezul in pasii urmatori, asa ca e important sa nu fie prea fiarta acum. Se pastreaza cam 3 cani din apa in care a fiert lintea.
- Se pun condimentele impreuna cu putin ulei de masline intr-o cratita si se trag impreuna pana cand aromele s-au combinat putin (cam un minut).
- Se adauga orezul si se amesteca pana cand suprafata acestuia a fost acoperita uniform de condimente.
- Ar trebui sa arate cam asa.
- Se adauga apa pe care am pastrat-o de la linte si se da in clocot.
- Se adauga lintea fiarta mai inainte si se amesteca.
- Se fierb impreuna la foc mediu, cu un capac deasupra, pana cand apa de la linte a disparut.
- Intre timp, se incinge o cantitate generoasa de ulei de masline intr-o tigaie si se trage ceapa in el, la foc mic.
- Dupa aproximativ 10-15 minute, ceapa ar trebui sa fie caramelizata, ca in imagine.
- Se aseaza amestecul de linte cu orez pe o farfurie, dupa care se adauga niste ceapa, ca topping. Se decoreaza, optional, cu muguri de pin si cateva frunze de coriandru proaspat. Pofta buna! 🍽
Informatii nutritionale
Daca ti-a placut mancarica de linte si orez (mujadara), s-ar putea sa te intereseze intreaga categorie de feluri principale. Am facut deja o mica selectie care sa te inspire: