Acum vreo cativa ani ne-am hotarat sa ne intalnim cu Domnisoara AD si cu Printul Consort “undeva la mijloc” intr-un oras al Europei in care nu mai fusesem nici unii dintre noi niciodata si am ales Köln. Era vremea pietelor de Craciun (noi aveam concediu cu ocazia zilei nationale si a Sf. Andrei) asa ca un city break intr-un oras german era perfect pentru a intra putin in atmosfera sarbatorilor.
In bunul stil caracteristic, Domnisoara AD s-a apucat sa caute cate ceva despre oras si despre personalitatile notabile care au locuit sau s-au nascut acolo. Asa a dat peste o trupa rock numita Annenmaykantereit (ma trec sudorile numai cand scriu numele asta), pare-se foarte in voga in tarile vorbitoare de limba germana pe care o asculta si acum. Nu pot decat sa ma bucur ca am ales s-o trimitem la o scoala unde se invata germana, nu franceza ca limba a doua, altfel n-ar fi inteles nicio boaba din melodiile alea. (Nu ca s-ar intelege ceva in general din toate zbieratele, dar ma rog, sa trecem peste.)
In a doua zi in Köln, dupa ce vizitasem deja atractiile turistice mai proeminente, copiii ne-au sugerat sa mergem sa vedem viata adevarata pe care o traiau locuitorii orasului asa ca am inceput sa umblam pe strazi in cartierele mai putin turistice pana cand ni s-a facut foame. Pentru ca ne dureau si picioarele, am acceptat sa mergem la o cafenea hipstereasca in care barista si chelnerii aveau cioc, purtau pulovere cu petec de piele pe coate si aveau ochelari cu rame groase si patrate. La recomandarea Printului Consort, am luat cu totii chili con carne ca sa ne mai incalzim (si sincer, ca sa evitam si preparatele deconstruite de pe meniu – daca nu stiti la ce ma refer, aveti cateva exemple aici). Trecand cu vederea faptul ca chili a fost servit in borcan si nu intr-un bol, asa cum ar fi fost normal, de la prima imbucatura am simtit ca descoperisem o mancare care te unge pe suflet. Contine multe condimente, ce-i drept, asa ca am incercat sa le selectam pe cele esentiale de cele optionale si vreau sa va invat cum sa faceti versiunea vegetariana de chili con carne (mai exact… chili sin carne), care poate fi transformata insa imediat fie in versiunea carnivora (adaugati doar putina carne de vita tocata, trasa intr-o tigaie cu putina ceapa si usturoi), fie in versiunea vegana daca omiteti smantana si branza.
Ca sa nu se supere fiica-mea pe mine, trebuie sa postez si o melodie de la Annenmaykantereit, ca desert dupa chili con carne vegetarian, asa ca o puteti gasi la sfarsitul paginii, dupa reteta. Mie personal nu imi place, dar ce sa-i faci… gusturile nu se discuta. Cica e vorba de o despartire si roacker-ul isi cere scuze fostei prietene pentru ca i-a frant inima. Voi ce parere aveti (despre roacker si despre chili con carne vegetarian)? Spuneti-ne in comentarii ?
Chili con carne vegetarian
Ustensile necesare
Ingrediente
Ingrediente de baza
- 12 cartofi medii (cam 3 cartofi per portie, calibrati in functie de dimensiunea cartofilor)
- 1 ceapa mare (taiata marunt)
- 2 linguri ulei de masline (sau de floarea soarelui)
- 3 catei de usturoi (taiati marunt)
- 2 ardei mari (taiati cubulete)
- 250 g rosii intregi sau taiate (o cutie)
- 600 g amestec mexican (noi am folosit o punga de amestec mexican congelat)
- 2 linguri pasta de tomate
Condimente (adaugati cate putin si calibrati dupa gust)
- 1 lingurite chimen (chimion macinat)
- 1 lingurite oregano uscat
- 2.5 lingurite paprika iute
- 0.5 cub baza pentru supa (eventual cu gust de vita)
- 200 ml apa fierbinte (in care se dizolva cubul baza pentru supa)
- sare si piper dupa gust
- 0.5 lingurite scortisoara
Topping-uri (strictul necesar pentru o prezentare estetica)
- patrunjel proaspat (taiat marunt)
- 4 linguri smantana
- 200 g cascaval ras (eventual branza cheddar)
- 180 g ceapa murata
- 0.5 lingurite praf de usturoi
- 0.5 lingurite praf de ceapa
- 100 g ardei jalapeno (un ardei iute murat, tipic mexican)
Instructiuni
- Se pun cartofii intregi la fiert.
- Se pune uleiul in tigaie, se lasa tigaia sa se incinga.
- Se adauga usturoiul si se lasa 30 de secunde sa elibereze aroma, dupa care se adauga ceapa si se trag impreuna timp de aproximativ 2 minute la foc mediu (ceapa nu trebuie sa devina transparenta).
- Se adauga ardeiul impreuna cu condimetele. Se trag impreuna timp de 2 minute la foc mediu si apoi se adauga rosiile impreuna cu pasta de tomate. Se trag impreuna inca 2 minute la foc putin mai crescut.
- Se adauga legumele (decongelate in prealabil) din amestecul mexican si se trag impreuna 1 minut.
- Se dizolva cubul baza pentru supa in ¾ de cana de apa fierbinte si se adauga peste legume.
- Se lasa pana cand se reduce apa in functie de consistenta dorita. Noi va recomandam sa lasati aproximativ 6 minute la foc mediu pentru a obtine un sos mai compact.
- Pentru servire, se aseaza cartofi pe o farfurie, dupa care se toarna chili-ul deasupra.
- Se asezoneaza cu putina smantana si branza rasa deasupra. Pofta buna! ?
Reteta video
Informatii nutritionale
Atlasul contine si alte retete de inspiratie mexicana, de exemplu:
- Enchilada mexicana – acelasi amestec delicios de legume mexicane invelite intr-o tortilla pe care se pune branza rasa, dupa care se da la cuptor
- Guacamole – sosul din avocado devenit ultra-popular in ultima perioada – rapid, delicios si sanatos
Daca nu te-am putut tenta cu mancarea mexicana, poate arhiva de retete de feluri principale o sa iti dea idei mai bune. Cateva exemple de acolo:
- Vita in foietaj in stil Wellington
- Retese (placinte cu branza sarata, asa cum se fac ele in Ardeal)
- Rulada de muschi de porc umpluta cu spanac si branza de capra