decembrie 7

Sparanghel in crusta de prosciutto – Aperitiv rapid si de efect

0  comments

Sparanghel in crusta de prosciutto - un aperitiv lejer, colorat si de efect pentru mesele de sarbatori sau intalnirile cu prietenii.
Sparanghel in crusta de prosciutto

Anul acesta de sarbatori vom fi vizitati pentru prima data de tot restul familiei deodata, asa ca m-am apucat din timp sa exersez cateva aperitive rapide si de efect ca antrenament. Astazi va voi povesti despre primul dintre ele si anume despre reteta de sparanghel in crusta de prosciutto.

Amintirile sarbatorilor de Craciun din copilarie imi sunt permanent intiparite in minte, iar masa de pe 25 decembrie mi se parea cel mai mare banchet care a existat vreodata: mama si bunica se pregateau cu bunatati zile intregi pentru a-i incanta pe invitatii care abia asteptau sa ne revada.

Pe masura ce am inaintat in varsta mi-am dat seama ca banchetul nu se facea singur in mod magic, iar acum gandul de a organiza o masa similara ma ingrozeste nu doar datorita muntilor de mancare pe care nu inteleg cum reuseam sa ii inghitim, ci si din cauza efortului masiv de care e nevoie pentru a-l organiza.

Dincolo de asta, discutiile cu prietenii nostri din tara adoptiva ne-au facut sa intelegem ca asemenea orgii culinare nu fac parte din peisajul obisnuit de sarbatori in culturile lor, asa ca am inceput sa ma gandesc ce tipuri de aperitive ar pastra cumva spiritul traditional romanesc fara ca rezultatul sa fie o mancare greoaie. Cu alte cuvinte, vreau sa fac putin cultural appropriation, adoptand un meniu mai lejer pentru musafirii nostri, dar intr-un mod care sa nu-i dezamageasca prin comparatie cu sarbatorile trecute. Unde mai pui ca o sa iau o bila alba si de la Domnisoara AD care s-a apucat de cura de slabire inainte sa intram in noul deceniu (detalii aici, impreuna cu o reteta de salata ?, 80% sanatoasa, 20% decadenta dupa cum o descrie ea). Win-win!

Pentru primul experiment m-am straduit sa identific elementul nelipsit de la toate mesele de Craciun de acasa si m-am oprit asupra platoului cu mezeluri – trio-ul exploziv al chiftelutelor si al sunculitei si muschiuletului de porc ????. Cum sa-l reinterpretez? Nimic mai potrivit decat prosciutto pentru a obtine aroma intensa de porc intr-un mod sofisticat.

Pentru ca nu am vrut sa apar doar cu un biet platou cu prosciutto care sa arate musafirilor ca sunt dispus sa cheltuiesc doar bani, nu si timp pentru a-i impresiona, m-am gandit sa il infasor in jurul unei legume, dupa care sa pun rezultatul sa stea putin la cuptor pentru a rumeni carnea. Cam asa s-a nascut reteta de sparanghel in crusta de prosciutto. Bineinteles, puteti folosi bacon sau kaizer in loc de prosciutto, sau orice alt mezel putin mai gras, taiat subtire, pe care sa il puteti infasura cu usurinta in jurul sparanghelului.

Domnisoara AD – in calitate de manager de proiect al manifestarilor culinare de Craciun – mi-a confirmat ca am trecut testul la aperitiv si ca mi se va permite sa implementez ideea mea pe 25 decembrie. (Imediat dupa aceea m-a pus sa fac repede o salata de bulgur cu feta ca sa putem transforma aperitivul in masa de pranz pentru ca ii era foame … Asta explica garnitura pe care o vedeti in imagine.)

Voi ce pregatiti ca aperitiv de Craciun? ?? Mai am nevoie de niste idei si abia astept sa le aud pe ale voastre! Cine stie, poate impreuna reusim sa reinterpretam toate preparatele traditionale si macar o data in viata noastra o sa ne ridicam de la masa de sarbatori fara sa fim burti cu picioare! ?

Sparanghel in crusta de prosciutto

Sparanghel in crusta de prosciutto

Printul Consort
Sparanghel in crusta de prosciutto – un aperitiv lejer, colorat si de efect pentru mesele de sarbatori sau intalnirile cu prietenii.
5 from 1 vote
Timp de preparare 10 minutes
Timp de gatire 20 minutes
Timp total 30 minutes
Fel Aperitiv, Garnituri, Gustare
Bucatarie Bucataria Italiana
Portii 4 portii
Calorii 145 kcal

Ingrediente
  

  • 500 g sparanghel
  • 200 g prosciutto feliat subtire ((Puteti inlocui prosciutto cu kaiser sau sunca.))
  • putin unt topit sau ulei pentru a unge carnea inainte de a o pune la cuptor
  • 1 lingurite praf de usturoi ((Optional, dar se combina bine cu untul si adauga niste complexitate gustului.))
  • sare si piper dupa gust

Instructiuni
 

  • Se preincalzeste cuptorul la 180 de grade.
  • Se taie cozile de la sparanghel pentru a elimina partea fibroasa, greu de mestecat. Din experienta, va recomandam sa masurati lungimea tavii pentru a ajusta lungimea sparanghelului la aceasta. Noi nu am facut acest lucru de la bun inceput si ne-a fost mult mai greu odata ce sunca era deja infasurata pe sparanghel.
    Sparanghel in crusta de prosciutto 1
  • In functie de mezelul ales, se taie in fasii de aproximativ 2 cm. Recunosc ca noi am trisat si am cumparat prosciutto deja taiat foarte subtire pentru a ne asigura ca obtinem o crusta crocanta.
    Sparanghel in crusta de prosciutto 2
  • Se aseaza sparanghelul infasurat in prosciutto pe o tava cu hartie de copt si se unge cu putin unt topit sau ulei. Daca doriti, puteti presara putin praf de usturoi, sare si piper la acest pas. Noi nu am adaugat sare suplimentar deoarece prosciutto e deja suficient de sarat pentru gustul nostru.
    Sparanghel in crusta de prosciutto 3
  • Se pun in cuptor la 180 de grade timp de 20 de minute sau pana cand prosciutto a devenit crocant si rumen. Se poate servi cu garnitura, de exemplu o salata rapida de bulgur cu feta.
    Sparanghel in crusta de prosciutto 4

Informatii nutritionale

Serving: 1bucata de sparanghelCalories: 145kcal
Keyword saratele din sparanghel, sparanghel in crusta de bacon, sparanghel in crusta de prosciutto, sparanghel la cuptor
Ai incercat reteta? Arata-ne cum ti-a iesit!Publicam toate pozele de la voi pe Instagram! ❤️

In timp ce scriam postarea asta mi-am adus aminte de chisca si de aroma de cimbru din ea, ceea ce m-a dus cu gandul la cimbrul pe care l-am folosit in supa de ceapa in stil frantuzesc. Traim intr-o lume mica a gusturilor, nu-i asa? Si totusi e nevoie de un atlas intreg pentru a imortaliza complexitatea mancarurilor din jurul lumii ?.

Urmatorul meu experiment in materie de aperitive va fi o reteta preluata de la Tata AD – Cremvursti in foietaj – pe care o puteti accesa apasand pe link. Daca vreti sa vedeti toate retetele de aperitive pe care le-am pregatit pentru voi, aveti toata categoria aici.


Tags

sparanghel


5 from 1 vote (1 rating without comment)
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

S-ar putea sa iti placa si retetele astea:

ianuarie 14, 2025

Ceva rapid, gustos si la indemana oricui Mergi

ianuarie 9, 2025

Un altfel de napolitana, mai fina si mai

ianuarie 4, 2025

O reteta cu manopera usoara insa care cere