Varza cu carne e un preparat clasic in familia noastra in sezonul rece. Dar cei doi nazdravani (Domnisoara AD si Printul Consort, in caz ca va intrebati care!) imi spun tot timpul ca versiunea romaneasca nu are asa un gust deosebit, ca seamana prea mult cu sarmalele etc etc. Asa ca am acceptat provocarea si am cautat in lung si-n lat prin bucatariile altor popoare sa gasesc ceva inspiratie pentru a da o viata noua retetei.
M-am oprit la varza cu carne in stil Colmar (din regiunea cu acelasi nume a Alsaciei din Franta – stiti voi ca avem o “dambla” cu zona asta, de acolo provine si quiche-ul), pentru ca mi s-a parut foarte rafinata si pentru ca are branza si nu ai cum sa refuzi o portie de … orice, daca are branza. Am folosit cascaval elvetian Gruyere ca sa respect reteta originala, dar puteti folosi si cascaval obisnuit, rezultatul va fi spectaculos oricum!
Trebuie sa recunosc – cei doi au totusi dreptate. Versiunea asta de varza cu carne e mai interesanta pentru ca foloseste varza murata, care aduce un plus acrisor si pentru ca are cimbru – un condiment frantuzesc par excellence si ca sa va spun sincer … nu mi-e rusine nici cu branza, care aduce un strat rumen absolut delicios deasupra. Cred ca nu veti regreta daca o incercati – se face foarte simplu, merge cu piure, si se pastreaza bine si pentru a doua zi daca vreti s-o luati ca pachetel la serviciu.
Daca o incercati si ne trimiteti pozele voastre, le vom publica pe Stories la Instagram si pe pagina noastra de Facebook! Spor la gatit si la savurat! ?
P.S.: Ca sa visam putin, las aici si cateva poze din regiunea Colmar. Ca sa stim si noi cu ce se mananca. ? ?
Varza cu carne in stil Colmar
Ustensile necesare
Ingrediente
- 500 g varza murata cruda (taiata fasii)
- 400 g carne tocata (puteti combina vita si porc)
- 200 g piure de rosii (sos tomat mai gros, ca pentru paste)
- 1 ardei rosu (taiat cubulete)
- 100 g bacon (taiat fasii)
- 200 ml vin rosu
- 1 linguri pasta de tomate
- 1 ceapa mare (taiata marunt)
- 1 catel de usturoi (taiat marunt)
- 100 g cascaval ras (daca se poate, branza Gruyere!)
- 20 g de unt sau ulei (pentru prajit)
- sare si piper (dupa gust)
- 1 lingurite cimbru (optional)
Instructiuni
- Nota: Asigurati-va ca varza nu este prea sarata inainte de a incepe. Daca e prea sarata, puteti sa o desarati spaland-o sub un jet de apa (sau pur si simplu lasand-o in apa intr-ub bol). Se preincalzeste cuptorul la 180 de grade.
- Se topeste untul intr-o tigaie, dupa care se trag fasiile de bacon pana cand au devenit usor rumene.
- Se adauga ceapa si usturoiul si se trag impreuna pana cand ceapa a devenit usor transparenta.
- Se adauga carnea tocata, dupa care se amesteca si se prajesc impreuna pana cand carnea a devenit putin maro.
- Se adauga ardeiul si se mai prajesc pana cand carnea este complet gatita. La acest pas se adauga si sarea, piperul si cimbrul.
- Se adauga piureul de rosii si pasta de tomate si se fierb impreuna timp de 2-3 minute.
- Se adauga vinul rosu si se fierb impreuna pana cand alcoolul s-a evaporat (cam 4-5 minute).
- Cand este gata, trebuie sa arate cam asa. Nu trebuie sa fie complet uscata, dar lichidul trebuie sa se fi evaporat in mare parte.
- Se separa cam o treime din cantitate si se aseaza pe o farfurie. Noi am folosit o tigaie rezistenta la cuptor, daca a voastra are maner de plastic sau nu poate fi pusa in cuptor, transferati doua treimi din amestec intr-o tava de cuptor.
- Se aseaza varza murata peste amestecul de carne …
- … dupa care se adauga restul de carne pe care l-ati pus deoparte la pasul anterior.
- Se presara cascavalul pe intreaga suprafata a carnii, dupa care se pune la cuptor la 180 de grade timp de 45 de minute.
- Dupa ce se scoate din cuptor, ar trebui sa aveti cam asa un nivel de rumeneala ?.
- Se serveste, eventual, alaturi de piure. Pofta buna! ?
Reteta video
Informatii nutritionale
Daca ti-a placut reteta asta de varza cu carne, s-ar putea sa te intereseze si celelalte feluri principale pe care le-am colectionat pentru tine. Le gasesti pe toate aici. Am facut deja o selectie pentru tine:
- Mancarica de creveti braziliana cu sos tomat si lapte de cocos
- Paste cu sos gorgonzola (reteta vegetariana!)
- Pui in marinada de coriandru
- Salata de cartofi Solterito (reteta vegetariana!)
- Gnocchi de casa