noiembrie 27

Varza cu carne in stil Colmar

0  comments

Varza cu carne ... altfel. O reteta inspirata din regiunea Colmar din Franta, explicata pas cu pas, care da o viata noua unui preparat clasic!
varza cu carne in stil colmar titlu

Varza cu carne e un preparat clasic in familia noastra in sezonul rece. Dar cei doi nazdravani (Domnisoara AD si Printul Consort, in caz ca va intrebati care!) imi spun tot timpul ca versiunea romaneasca nu are asa un gust deosebit, ca seamana prea mult cu sarmalele etc etc. Asa ca am acceptat provocarea si am cautat in lung si-n lat prin bucatariile altor popoare sa gasesc ceva inspiratie pentru a da o viata noua retetei.

M-am oprit la varza cu carne in stil Colmar (din regiunea cu acelasi nume a Alsaciei din Franta – stiti voi ca avem o “dambla” cu zona asta, de acolo provine si quiche-ul), pentru ca mi s-a parut foarte rafinata si pentru ca are branza si nu ai cum sa refuzi o portie de … orice, daca are branza. Am folosit cascaval elvetian Gruyere ca sa respect reteta originala, dar puteti folosi si cascaval obisnuit, rezultatul va fi spectaculos oricum!

Trebuie sa recunosc – cei doi au totusi dreptate. Versiunea asta de varza cu carne e mai interesanta pentru ca foloseste varza murata, care aduce un plus acrisor si pentru ca are cimbru – un condiment frantuzesc par excellence si ca sa va spun sincer … nu mi-e rusine nici cu branza, care aduce un strat rumen absolut delicios deasupra. Cred ca nu veti regreta daca o incercati – se face foarte simplu, merge cu piure, si se pastreaza bine si pentru a doua zi daca vreti s-o luati ca pachetel la serviciu.

Daca o incercati si ne trimiteti pozele voastre, le vom publica pe Stories la Instagram si pe pagina noastra de Facebook! Spor la gatit si la savurat! ?

P.S.: Ca sa visam putin, las aici si cateva poze din regiunea Colmar. Ca sa stim si noi cu ce se mananca. ? ?

varza cu carne in stil colmar titlu

Varza cu carne in stil Colmar

Mama AD
Varza cu carne … altfel. O reteta inspirata din regiunea Colmar din Franta, explicata pas cu pas, care da o viata noua unui preparat clasic!
5 from 6 votes
Timp de preparare 20 minutes
Timp de gatire 45 minutes
Timp total 1 hour 5 minutes
Fel Fel principal
Bucatarie Bucataria Frantuzeasca
Portii 4 portii
Calorii 436 kcal

Ingrediente
  

  • 500 g varza murata cruda (taiata fasii)
  • 400 g carne tocata (puteti combina vita si porc)
  • 200 g piure de rosii (sos tomat mai gros, ca pentru paste)
  • 1 ardei rosu (taiat cubulete)
  • 100 g bacon (taiat fasii)
  • 200 ml vin rosu
  • 1 linguri pasta de tomate
  • 1 ceapa mare (taiata marunt)
  • 1 catel de usturoi (taiat marunt)
  • 100 g cascaval ras (daca se poate, branza Gruyere!)
  • 20 g de unt sau ulei (pentru prajit)
  • sare si piper (dupa gust)
  • 1 lingurite cimbru (optional)

Instructiuni
 

  • Nota: Asigurati-va ca varza nu este prea sarata inainte de a incepe. Daca e prea sarata, puteti sa o desarati spaland-o sub un jet de apa (sau pur si simplu lasand-o in apa intr-ub bol). Se preincalzeste cuptorul la 180 de grade.
    ingrediente pentru varza cu carne in stil colmar
  • Se topeste untul intr-o tigaie, dupa care se trag fasiile de bacon pana cand au devenit usor rumene.
    varza cu carne in stil colmar pas 1
  • Se adauga ceapa si usturoiul si se trag impreuna pana cand ceapa a devenit usor transparenta.
    varza cu carne in stil colmar pas 2
  • Se adauga carnea tocata, dupa care se amesteca si se prajesc impreuna pana cand carnea a devenit putin maro.
    varza cu carne in stil colmar pas 3
  • Se adauga ardeiul si se mai prajesc pana cand carnea este complet gatita. La acest pas se adauga si sarea, piperul si cimbrul.
    varza cu carne in stil colmar pas 4
  • Se adauga piureul de rosii si pasta de tomate si se fierb impreuna timp de 2-3 minute.
    varza cu carne in stil colmar pas 5
  • Se adauga vinul rosu si se fierb impreuna pana cand alcoolul s-a evaporat (cam 4-5 minute).
    varza cu carne in stil colmar pas 6
  • Cand este gata, trebuie sa arate cam asa. Nu trebuie sa fie complet uscata, dar lichidul trebuie sa se fi evaporat in mare parte.
    varza cu carne in stil colmar pas 7
  • Se separa cam o treime din cantitate si se aseaza pe o farfurie. Noi am folosit o tigaie rezistenta la cuptor, daca a voastra are maner de plastic sau nu poate fi pusa in cuptor, transferati doua treimi din amestec intr-o tava de cuptor.
    varza cu carne in stil colmar pas 8
  • Se aseaza varza murata peste amestecul de carne …
    varza cu carne in stil colmar pas 9
  • … dupa care se adauga restul de carne pe care l-ati pus deoparte la pasul anterior.
    varza cu carne in stil colmar pas 10
  • Se presara cascavalul pe intreaga suprafata a carnii, dupa care se pune la cuptor la 180 de grade timp de 45 de minute.
    varza cu carne in stil colmar pas 11
  • Dupa ce se scoate din cuptor, ar trebui sa aveti cam asa un nivel de rumeneala ?.
    varza cu carne in stil colmar pas 12
  • Se serveste, eventual, alaturi de piure. Pofta buna! ?
    portie varza cu carne in stil colmar

Reteta video

Informatii nutritionale

Calories: 436kcal
Keyword varza cu carne, varza cu carne in stil frantuzesc, varza cu carne la cuptor, varza cu carne si branza la cuptor, varza cu carne tocata
Ai incercat reteta? Arata-ne cum ti-a iesit!Publicam toate pozele de la voi pe Instagram! ❤️

Daca ti-a placut reteta asta de varza cu carne, s-ar putea sa te intereseze si celelalte feluri principale pe care le-am colectionat pentru tine. Le gasesti pe toate aici. Am facut deja o selectie pentru tine:


Tags

carne tocata


5 from 6 votes (6 ratings without comment)
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

S-ar putea sa iti placa si retetele astea:

decembrie 2, 2024

O reteta care va face felul unu si

noiembrie 28, 2024

Un fel de strudel... facut putin altfel! Mergi

noiembrie 21, 2024

O reteta chinezeasca clasica. In original se numeste