Nu stiu altii cum sunt, dar eu cand ma gandesc la supa copilariei mele… aaaa, asta e din alt film ? Nu, azi nu o sa gatim nicio supa traditionala romaneasca, ci vom imprumuta o reteta foarte populara la multe restaurante din Europa Centrala. Este vorba despre clasica supa de ceapa in stil frantuzesc (stiu, suna putin straniu, dar gustul este minunat, credeti-ma! In fond, ce ar putea sa nu fie bun la ceapa caramelizata?!), pe care am descoperit-o cand Domnisoara AD a tinut mortis sa organizeze un dinner party pentru prietenii ei fara sa se gandeasca inainte ce le-ar putea servi … Ca de obicei, mama a trebuit sa salveze situatia ?♀️
In momentul in care am propus supa de ceapa in stil frantuzesc tocmai ma uitasem la filmul Julie si Julia asa ca mancarea frantuzeasca era deja foarte prezenta in subconstientul meu si Domnisoara AD tocmai imi facuse cadou celebra carte a Juliei Child, Mastering the Art of French Cooking. (Daca vreti sa aflati mai multe despre ea, avem cateva link-uri mai jos.)
Spre deosebire de alte retete rapide pe care le-am postat, aceasta necesita mai mult timp de gatire (nu insa si de preparare!). Domnisoara AD este suficient de obsedata de eficienta asa ca intotdeauna ma straduiesc sa ii ofer retete care se pot pregati usor in paralel cu alte mancaruri. In special in cazul unei cine cu prieteni, cand trebuie sa gateasca mai mult decat de obicei, stiu ca n-are nicio sansa sa reuseasca daca reteta e prea complicata. La felul doi a servit somon la cuptor, asa ca s-a brodit bine cu prepararea supei in paralel. Ca garnitura la peste a optat pentru salata calda cu quinoa si varza de Bruxelles, iar pentru desert am ales impreuna un pandispan rapid cu caise, inspirat dintr-o tarta cu visine pe care i-o faceam cand era mica. Daca vi se pare ca exista un tipar de folosire a cuptorului … ei bine, aveti dreptate – orice reteta la cuptor pare ca se face singura (partial) asa ca e mai incurajatoare pentru incepatoarea noastra ? .
Inainte de a trece la treaba, trebuie sa va avertizez ca ceapa folosita este foarte importanta; este mai bine sa alegeti o ceapa alba sau galbena, in niciun caz ceapa rosie, deoarece culoarea produsului final ar fi destul de stranie din cauza rosului care va iesi din ceapa. Am vazut si retete in care pe langa vin s-a folosit putin sherry sau cognac, dar noi nu l-am avut la indemana si am folosit doar vin alb sec. Pe parcursul retetei, ceapa se va carameliza si indulci putin, astfel incat un vin alb prea dulce ar putea sa distruga echilibrul delicat dulce-acrisor al aromelor. Aceasta reteta este suficient de toleranta la greseli, dar in acest caz este intotdeauna mai bine sa gatim ceapa si sa lasam supa la redus mai mult decat trebuia decat sa o gatim prea putin. Pentru cascaval va recomand sa alegeti ceva care se topeste usor, de exemplu branza cheddar. Cimbrul – daca va hotarati sa il adaugati – ii va da acel je ne sais quoi frantuzesc retetei, dar nu este crucial pentru reusita.
Supa de ceapa in stil frantuzesc
Ustensile necesare
Ingrediente
Ingrediente de baza
- 7 cepe albe
- 1 linguri de zahar
- 1 L de apa fierbinte
- 1 cub baza pentru supa (noi am folosit cu gust de vita)
- 4 felii de paine prajita
- 100 g cascaval ras
- 2 linguri de faina alba (eventual integrala)
- 1 cana de vin alb (de preferat cat mai sec)
- 50 g unt
Condimente
- 1 lingura de ulei (de masline)
- 2 lingurite cimbru (optional)
- sare si piper dupa gust
Instructiuni
- Se taie ceapa sub forma de semiluna, in fasii subtiri. Daca ceapa este prea fin taiata, nu se va putea distinge bine in supa, iar rezultatul ar fi o pasta fara niciun Dumnezeu.
- Preincalziti o tigaie la foc mediu cu putin ulei si cu untul. Ar putea parea straniu ca sunt folosite impreuna, dar acesta este un truc invatat de la marii bucatari: prezenta uleiului va preveni arderea untului, ceea ce asigura gustul perfect al cepei.
- Adaugati ceapa in tigaie impreuna cu zaharul si putina sare, dupa care acoperiti cu un capac si lasati sa se friga acoperita timp de 15 minute. Zaharul va ajuta ceapa sa se caramelizeze, ceea ce va da un gust deosebit supei. Dupa acest pas, ceapa ar trebui sa arate ca in poza de mai jos.
- Dupa ce au trecut cele 15 minute, ridicati capacul si reduceti focul, dupa care prajiti ceapa inca 30 de minute pana cand a devenit maronie. Rezultatul trebuie sa fie similar cu cel din imagine, din care se poate intui deja gustul dulce acrisor al cepei. Ne pare rau ca nu putem sa va transmitem virtual si mirosul imbietor de ceapa caramelizata care ne-a cuprins bucataria 😃
- Odata ce ceapa s-a rumenit, adaugati cele 2 linguri de faina si amestecati pentru a distribui faina uniform dupa care frigeti impreuna inca 1 minut. Nu va speriati de cocoloasele care se vor forma pe fundul tigaii, ele sunt normale si vor da un gust bun supei.
- Adaugati vinul peste ceapa si faina si amestecati pana cand cocoloasele se desprind, iar amestecul se omogenizeaza. Reduceti putin vinul.
- Dizolvati cubul amestec pentru supa intr-un litru de apa fierbinte, dupa care adaugati amestecul peste ceapa. La foc mic, lasati sa fiarba inca jumatate de ora. Daca doriti, puteti adauga cimbrul la acest pas pentru ca aromele sa fie eliberate in timpul fierberii la foc mic. Va recomandam sa nu condimentati cu sare si piper inca, deoarece in procesul de reducere toate aromele se vor concentra si ati putea pune din greseala prea multa sare.
- Gustati in permanenta supa redusa, iar atunci cand ati obtinut concentratia si textura dorita, adaugati sare si piper si amestecati impreuna timp de inca 1 minut. Intre timp, preincalziti cuptorul la 180 de grade (daca aparatul va permite, pe modul de ventilatie).
- Asezati supa in boluri rezistente la cuptor, dupa care puneti doua felii de paine prajita deasupra supei si presarati cascavalul deasupra. Daca nu aveti asemenea boluri, nu-i nimic. Nici noi nu am vrut sa punem in pericol integritatea bolurilor noastre, asa ca am folosit o tehnica deprinsa de la reteta de zahar ars (creme brule) – am asezat bolurile cu supa intr-o tava si am umplut tava pana la 3/4 din boluri cu apa rece inainte de a le pune impreuna la cuptor.
- Asezati bolurile (eventual impreuna cu tava) la mijlocul cuptorului si lasati la 180 de grade timp de aproximativ 10 minute, sau pana cand cascavalul s-a topit si rumenit putin. In situatia noastra cu tava, am programat cuptorul la 150 de grade (pentru a mai adauga un “strat” de protectie bolurilor) si am lasat putin mai mult timp la cuptor pentru a compensa temperatura mai redusa.
Informatii nutritionale
Dupa cum ati ghicit probabil, petrecerea a fost un success, prietenii s-au anuntat din nou la fiica-mea, asa ca acum trebuie sa ma apuc sa caut alte retete pentru urmatorul “episod” … Se pare ca reteta asta trebuie sa vina cu un anunt: nu o servi musafirilor decat daca vrei sa ii ai la tine si saptamana viitoare! ? Sunt curioasa daca o veti incerca si astept sa aud despre experientele voastre in comentarii! Daca vreti sa va inspirati si voi din cartea Juliei Child, o gasiti la Okian (vol.1, vol.2, set) sau Elefant (vol.1, vol.2).
Supa de ceapa frantuzeasca suna bine, dar aceasta reteta nu e exact ceea ce cautai? Exploreaza si celelalte supe din Atlas! Si daca supa ai rezolvat-o, ai nevoie si de cateva idei pentru felul 2: