Acest preparat, cannelloni, este cumva diferit fata de binecunoscutele “paste”. Ii lipsesc doua atribute esentiale ale bucatariei italiene: simplitatea si vechimea. Are in schimb multe dintre celelalte. In primul rand numarul mare de versiuni (si Jami.. (mai bine nu!) – are una!), condimente si locuri care isi disputa originea retetei. Pana si Wikipedia va propune o istorie, insa nu vom zabovi prea mult asupra ei. Suntem aproape siguri ca partizanatul, specific gintei latine, a influentat decisiv postarile, cum bine stiti, neverificate de nimeni.
De la bun inceput ne simtim obligati sa va spunem ca pentru a face cannelloni va trebuie rabdare, timp si dorinta de a va autodepasi. Recunoastem se pot arde ceva etape (le-am ars cu bucurie!), cele referitoare la executia pastelor (se pot cumpara din comert) si ceva pe la sosul de rosii, care se poate augmenta cu ceva semi-preparat, disponibil in magazine. Cu toate astea, dureaza…. Nici nu am indraznit sa scriem ceva despre sosul Bechamel, folosit in reteta, insa presupus deja cunoscut. E drept ca nu e greu de facut, desi nici francezii nu sunt toleranti cu vulgarizarea retetelor lor clasice.
Exista insa si ceva incurajator in reteta noastra de cannelloni. E o imbinare fericita intre modern (ceva gata facut – pasta si o parte din sos) si tonul clasic, cel al realizarii. Am pus cantitatile pentru 6 (sase) portii, dupa principiul ca daca macar alocati ceva timp, merita sa se bucure toti de asta. (Nu se stie cand veti mai avea timp pentru o noua aventura.) De asemenea, atunci cand folositi cannellonni gata facute, nu sunt necesare mari dexteritati pentru pregatirea retetei. Trebuie sa fiti atenti si sa amestecati sosul, ca sa nu il ardeti.
Ca sa fiti pe deplin eficienti, puteti invita la masa mai multe persoane. Avand in vedere ca preparatul e unul delicios, v-ati putea descurca si singur/singura. In cazul in care v-am deschis apetitul, ati putea incerca ulterior si paste cu sos gorgonzola sau paste cu pui, lamaie si capere.
Cannelloni
Ustensile necesare
Ingrediente
Sosul de rosii
- 1 kg rosii (fara coaja si seminte)
- 100 g piure de rosii
- ½ ceapa taiata marunt
- 250 ml apa calda
- 4 linguri ulei de masline
- 1 catel de usturoi
- 1 lingura zahar
- 1 frunze de dafin
- 1 varf de cutit scortisoara
- 1 lingurita sare
Sos Bechamel
- 100 g unt
- 100 g faina alba
- 1 litru lapte
- 1 lingurita zahar
- 1 varf de cutit nucsoara
- sare
- piper
Cannelloni
- 40 bucati cannelloni
- 1 kg carne de vita tocata
- 200 g pasta de tomate
- 5½ linguri ulei de masline
- 1 ceapa mare (tocata)
- 2 catei de usturoi (taiati marunt)
- 2 linguri vin alb
- 1 frunza de dafin
- 3 lingurite cimbru
- 3 bucati cuisoare
- 1 lingurite scortisoara
- paprika dulce (dupa gust)
- sare (dupa gust)
- piper (dupa gust)
Instructiuni
Sosul de rosii
- Ingredientele pentru sosul de rosii
- Trageti usturoiul
- Adaugati ceapa si lasati sa se prajeasca pana devine translucida
- Adaugati rosiile, zaharul, apa calduta si lastati sa fiarba 1½ ore, amestecand din cand in cand.
Cannelloni
- Ingredientele
- Puneti carnea in tigaie si trageti-o in uleiul de masline
- Adaugati apoi ceapa si vinul si gatiti in continuare
- In final puneti o parte din sosul de rosii si celelalte condimente
- Umpleti cannelloni
- Puneti initial sosul de rosii in tava
- Adaugati cannelloni umpluti
- Acoperiti cu sosul Bechamel
- Dati la cuptor pentru 20-30 minute
- Asa arata cand sunt gata.