Retetele cu ciuperci sunt pe gustul Domnisoarei AD zilele astea (a se vedea risotto cu ciuperci, perfect pregatit de Printul Consort si de Mama Soacra), asa ca m-am gandit ca a venit timpul sa o invat cum se face vita Stroganoff cu spaghete, o mancare cu care reuseam sa o binedispun intotdeauna inca de cand era mica.
Este usor de inteles de ce vita Stroganoff este asa un hit – orice mancare care contine ciuperci intr-un sos de smantana cremos nu are cum sa nu fie la mare cautare. Secretul meu este de a adauga putin mustar in sos pentru a aduce un plus de acru la smantana suficient de dulceaga.
Desi am vazut multe variatiuni ale retetei – uneori mi-a fost servita cu orez la restaurant, prefer sa o gatesc cu paste deoarece suprafata lor se acopera intr-un mod mult mai interesant de sos decat se intampla cu orezul. Consistenta sosului este un alt element de discordie intre diversi bucatari – in cazul retetei de fata, daca respectati indeaproape pasii listati, veti obtine o consistenta reala de sos si nu o pasta. Cu toate acestea nu imi plac sosurile extrem de lichide, deci sa nu va asteptati nici la o consistenta de suc de rosii. Va recomand sa gustati mereu sosul in timpul gatirii pana cand obtineti consistenta dorita – pentru a-l face mai gros, e necesar doar sa il fierbeti putin mai mult pana cand apa din el s-a evaporat.
In ceea ce priveste tipul de carne folosit, va recomand muschi de vita pentru o nota elevata, dar si alte tipuri de carne de vita vor duce la un rezultat gustos. Am gustat la viata mea si Stroganoff cu carne de pui sau de porc, dovada ca sosul este de fapt partea cea mai importanta a acestei retete. Daca va incumetati sa o incercati, sau sa creati variatiuni ale ei, sunt foarte curios sa vad ce v-a iesit! Vom publica cele mai reusite experimente pe pagina noastra de Facebook! ??
Si acum … sa trecem la treaba!
Vita Stroganoff cu spaghete
Ustensile necesare
Ingrediente
Ingrediente de baza
- 350 g spaghete nefierte
- 500 g ciuperci taiate felii
- 300 g carne de vita (taiata fasii)
- 1 ceapa mare (taiata marunt)
- 3 catei de usturoi (taiat felii)
- 600 ml apa fierbinte
- 1 ardei rosu (taiat in bucati mici)
- 2 linguri faina
- 1 linguri pasta de tomate
- 150 ml vin alb
- 200 g smantana pentru sosuri
Condimente
- 1 linguri mustar
- 1 cub baza pt supa
- ulei (de masline sau unt pentru prajit)
- 1 linguri sos de soia (Optional, ca potentiator de gust)
- sare si piper dupa gust
Instructiuni
- Se condimenteaza fasiile de carne cu sare si piper.
- Se dau fasiile de carne prin putina faina pentru a capata un aspect rumen in timpul frigerii.
- Se incinge putin ulei intr-o tigaie, dupa care se aseaza fasiile de carne si se lasa la fript pe ambele parti pana cand au devenit fragede (3-4 minute). Ramasitele de faina fripta vor ajuta la inchegarea sosului si vor da un gust bun atunci cand sunt rumenite.
- Dupa ce carnea s-a fript, se scoate din tigaie si se aseaza pe o farfurie. Ne vom intoarce la ea mai tarziu.
- In aceeasi tigaie (fara a o spala in prealabil) se frige usturoiul timp de 1 minut cu putin unt sau ulei (de masline), dupa care se adauga si ceapa si se prajesc impreuna la foc mediu timp de 1-2 minute.
- Se adauga ciupercile in tigaie si se prajesc pana cand toata apa din ele s-a evaporat si ele au devenit fragede (in jur de 8 minute).
- Se adauga ardeiul si vinul si se mai prajesc impreuna timp de 2 minute.
- Se pune carnea inapoi in tigaie (peste amestecul existent) si se adauga restul de faina impreuna cu pasta de tomate si mustarul si se amesteca pentru a le distribui uniform. Se prajeste totul timp de inca 1 minut.
- Intre timp, se dizolva cubul de baza pentru supa in apa fierbinte, dupa care aceasta se adauga in tigaie, peste amestec.
- Se fierb impreuna la foc mediu pana cand o parte din apa s-a evaporat, in functie de consistenta dorita a sosului. Noi am lasat amestecul la fiert timp de 10 minute pentru a obtine un sos mai gros. Sosul poate fi oricand ingrosat cu putina faina sau subtiat adaugand inca niste apa fiarta. (Optional) se adauga o lingura de sos de soia pentru a da un gust putin mai sarat amestecului.
- Se ia tigaia de pe foc, dupa care se adauga smantana si se amesteca pana ce aceasta a fost distribuita uniform. Va recomandam sa folositi smantana speciala pentru sosuri deoarece aceasta are o alta consistenta decat smantana obisnuita si se combina in mod uniform cu restul ingredientelor din sos. Din punct de vedere al gustului tipul de smantana nu face o mare diferenta, dar pentru aspect si textura acesta este foarte important.
- Se impart pastele fierte in prealabil pe 4 farfurii, dupa care se aseaza vita Stroganoff deasupra lor. Pofta buna!
Informatii nutritionale
Inca n-ai gasit reteta perfecta? Nu-i nimic – Atlasul mai are si alte sugestii pentru felul 2 pentru tine:
- Enchilada cu amestec de legume mexican – un deliciu la cuptor cu un gust inedit de chimen si chili
- Muschi de porc la cuptor umplut cu spanac si branza de capra – daca vrei sa pregatesti o reteta cu carne de porc
- Gnocchi cu sos de smantana, gorgonzola si salvie prajita – daca vrei ceva vegetarian, dar extraordinar de delicios
- Vita in foietaj in stil Wellington – adevarata piesa de rezistenta cu carne de vita