Sa fim sinceri: crevetii sunt o achizitie recenta in meniul multor romani. Probabil ca au fost introdusi o data cu vizita acasa a celor plecati in Italia sau Spania. Si cu dorinta supermarketurilor de a oferi ceva nou. Creveti cu feta si rosii este exemplul elocvent de reteta care este la indemana incepatorilor, ea nefiind extrem de laborioasa. Dimpotriva!
Inca ceva: reteta asta tine de sezon, oricat de ciudat vi s-ar parea. E vorba de sezonul acela in care la supermarket se fac reduceri la… creveti! Asta va va da incredere ca ati putea risca sa o introduceti in meniu, fara a fi stresati de gandul ca daca nu reusiti, o sa va coste o avere. De asemenea e bine sa alegeti crevetii “prelucrati”, gata de preparat. Pentru incepatori e mai bine asa, credeti-ne!
La o privire mai atenta, reteta de creveti cu feta si rosii are de fapt si o conotatie greceasca, datorita branzei feta. (Fiti linistiti, se poate inlocui cu o telemea de buna calitate!). La greci in meniu se numeste “creveti saganaki”. Ca sa respectam traditia istorica, reteta era practic imposibil de realizat in Grecia antica din moment ce vechhi greci considerau ca nici nu putea fi vorba de o combinatie creveti-branza. Totusi, prin anii ’60, ca o expresie a modernitatii care, vrand-nevrand, ne afecteaza pe toti, a aparut mancarea numita creveti saganaki. Cuvantul saganaki se refera la o tigaie mica, folosita in bucatariile grecesti pentru fript, in care – ati ghicit – se face…. creveti cu feta si rosii.
Daca va hotarati sa o incercati, trebuie sa mai adaugam doar faptul ca se serveste cu ouzo sau, mai aproape de ce gasim la noi, cu un vin alb, sec. In cazul in care doriti sa priviti critic si alte retete care includ creveti, puteti incerca creveti in stil tempura sau mancarica de creveti in stil brazilian.
Creveti cu feta si rosii
Ustensile necesare
- 1 tigaie mare eventual wok
Ingrediente
- 450 g creveti curatati si deveinati
- 150 g branza feta
- 250 g rosii din conserva
- 2 linguri ulei de masline
- 1 ceapa
- 4 catei de usturoi
- 1 lingura oregano
- cateva frunze de patrunjel tocat
- sare si piper dupa gust
- 200 g paste (optional)
Instructiuni
- Ingredientele
- Prajiti ceapa si usturoiul aproximativ 8 minute
- Adaugati rosiile, oregano si jumatate din cantitatea de patrunjel si tineti in continuare pe foc inca 5 minute
- Adaugati crevetii si branza feta
- dati la cuptor 11 minute (ultimele 2 la temperatura mare!)
- Puteti servi ca atare sau ca garnitura la paste