Daca ne urmariti de ceva vreme, cu siguranta stiti de traditia mea (Domnisoara AD) si a Printului Consort de Valentine’s Day si Dragobete. ❤️Cate unul dintre noi trebuie sa pregateasca o reteta mai deosebita pentru celalalt cu aceasta ocazie – anul asta eu am tras la sorti Valentine’s Day si el a ramas cu Dragobetele.
Cum marea mea teroare in bucatarie sunt prajiturile, am decis sa fac un efort (deh … e o ocazie speciala!) si sa pregatesc o negresa in stil american. M-am gandit ca merge bine cu inghetata deasupra (sau cu un pahar de lapte cald) pentru seara de uitat la seriale care ne asteapta din cauza ca e pandemie.
Aceasta reteta de negresa e putin diferita de cea pe care o stiti din bucataria romaneasca si zic eu – e si mai delicioasa. Se face dintr-un singur aluat, dar capata o crusta crocanta deasupra si ramane foarte frageda in interior. Pentru a mari acest efect, am adaugat pepite de ciocolata rezistente la copt in interiorul aluatului, dar daca nu le aveti prin casa le puteti omite sau inlocui cu echivalentul de ciocolata amaruie sau cu lapte.
Am folosit o tava patrata de 22x22cm – o sa fiti surprinsi cat de mica e aceasta tava – dar adevarul e ca ne-am cam ingrasat post sarbatori (si mai ales post pandemie), asa ca dimensiunile reduse sunt binevenite. Din cantitatile de mai jos va vor iesi 9 prajituri negresa, deci teoretic 9 portii. Daca va place asa mult incat mancati 2 patrate deodata, sa nu dati vina pe mine. Eu v-am avertizat! ?
P.S.: Daca sunteti curiosi care au fost retetele de anul trecut, gasiti aici Vita in stil Wellington si tortul zebra.
Daca incercati reteta, trimiteti-ne pozele voastre pe contul de Facebook sau Instagram, iar noi o sa le publicam la stories ca sa vada toata lumea ce negresa delicioasa ati pregatit pentru jumatatea voastra!
Negresa
Ustensile necesare
Ingrediente
- 140 g unt (poate fi si unt sarat)
- 200 g zahar tos
- 2 oua mari
- 175 g ciocolata cu lapte
- 100 g faina obisnuita
- 25 g cacao pudra fara zahar
- 1/2 lingurita sare
- 2 lingurite extract de vanilie
- 150 g pepite de ciocolata (optional)
Instructiuni
- Preincalziti cuptorul la 180 C.
- Ingredientele necesare
- La foc mic, topiti untul.
- Intr-o oala mai mare, umpluta cu apa rece, puneti o oala mai mica in care asezati ciocolata rupta. (Aceasta tehnica se numeste bain-marie) Puneti oala cea mare pe foc si amestecati cu grija pana cand ciocolata s-a topit.
- Consistenta ei trebuie sa arate cam asa…
- Cu ajutorul unui mixer, bateti untul topit, dupa care adaugati ouale si extractul de vanilie si mixati-le impreuna.
- Dupa aceea adaugati si zaharul mixand in continuare…
- dupa care adaugati si ciocolata topita.
- Dupa aceea, adaugati faina si cacaua si mixati putin pana cand acestea s-au incorporat, fara a mixa insa prea mult.
- (Optional) Adaugati si bucatele de ciocolata intregi si amestecati-le cu o spatula pentru a le distribui uniform in compozitie.
- Ungeti o tava patrata de 22×22 cm cu putin unt sau ulei si apoi turnati compozitia in ea.
- Puneti tava la cuptorul la 180 C timp de 30 minute.
- Pentru a o taia perfect, lasati-o sa se raceasca 30 minute…
- …si apoi taiati in bucati potrivit de mari. Serviti, eventual, cu inghetata deasupra.
Reteta video
Observatii
Informatii nutritionale
Daca ti-a placut reteta, s-ar putea sa te intereseze si alte retete de prajituri din Atlas. Le gasesti pe toate aici. Am facut deja o selectie pentru tine: