Cand te apuci sa faci tort tabla de sah pentru ziua indragostitilor, dar iti iese din greseala tort zebra, nu poti decat sa te bucuri ca trecerea timpului a pus pe ochii prietenului tau un filtru de blandete, in special in ceea ce priveste experimentele culinare… ? ?
Printul Consort si cu mine am inceput sa iesim in oras in luna ianuarie (pe semne ca cineva isi facuse un New Year’s Resolution sa gaseasca o prietena noua ?), iar dupa cateva intalniri ziua de 14 februarie se apropia vertiginos. Ca sa se asigure ca nu va lua o bila neagra chiar atunci cand lucrurile pareau promitatoare, Printul Consort a initiat discutia despre Valentine’s Day in mod direct. Am decis impreuna ca nu vom cadea prada consumerismului si nu ne vom apuca sa cumparam cadouri unul pentru celalalt, dar ca ideea in sine de a-i celebra pe cei indragostiti e suficient de simpatica. Bineinteles, a venit vorba si despre Dragobete si am dezbatut indelung pe care zi sa o alegem pentru a sarbatori. Asa a inceput o noua traditie de care ne tinem si acum – in fiecare an, unul dintre noi pregateste cina de Valentine’s Day, iar celalalt pregateste cina de Dragobete pentru celalalt. (Le schimbam intre noi din cand in cand!) Astfel reusim sa daruim celuilalt cel mai pretios lucru – putin timp petrecut impreuna, in care sa nu fim distrasi de nimic.
Proaspat posesori de nou blog culinar, ne-am decis sa mutam cinele cu o saptamana inainte anul asta pentru ca voi sa va puteti inspira din retetele noastre in caz ca vreti sa preluati traditia ??. Mie mi-a revenit provocarea de a pregati ceva special de Valentine’s Day si mi-am adus aminte de o reteta care ma obseda cand eram mica si anume tortul tip tabla-de-sah (o sa vedeti acusi de ce il decontam ca tort zebra…). Probabil ati vazut cartea aia de bucate la moda prin anii ’90 care avea pe coperta un biscuite cu o tabla de sah – e una din chestiile alea care te bantuie din copilarie fara vreun motiv evident. Mi s-a parut intotdeauna atat de fancy!
Am uitat sa precizez (dar daca sunteti cititori fideli ai blogului sigur va daduseti seama deja!) ca habar nu am sa fac prajituri, dar ca sunt intotdeauna optimista cand ma apuc de ceva nou. Cum altfel mi-as fi luat soarta in maini si m-as fi mutat in alta tara unde nu stiam pe nimeni?
De data asta insa … optimismul nu m-a putut scoate din bucluc, dar din fericire Printul Consort e dispus sa treaca peste neajunsurile mele culinare ?. Tortul tabla-de-sah a devenit tort zebra pentru ca blatul de la mijloc nu mi-a iesit chiar cum trebuia… Promit insa sa va explic pasii retetei exact asa cum trebuie sa fie si sa va spun unde am gresit. Sper sa-l incercati si voi si sa imi demonstrati ca acest tort este posibil in realitate si nu doar in pozele glossy din cartile de bucate din mentalul colectiv. Daca il voi mai incerca o data, promit sa schimb pozele (fara insa a sterge povestea pentru ca niciun succes nu s-a inregistrat vreodata peste noapte, ci este rezultatul exercitiului si al perseverentei!). Si-acum sa trecem la reteta! Daca vreti sa vedeti cum i-a iesit cina Printului Consort, nu uitati sa reveniti pe blog peste o saptamana sa aflati toate detaliile chiar de la sursa!
Tort zebra/tabla de sah
Ustensile necesare
Ingrediente
Ingrediente pentru blat
- 250 g unt (la temperatura camerei, deci cu o consistenta usor maleabila)
- 275 g zahar pudra
- 6 oua de dimensiune medie (la temperatura camerei)
- 8 ml esenta de vanilie (echivalentul unei sticlute din comert)
- 350 g faina alba
- 10 ml suc de lamaie
- 2 linguri bicarbonat (puteti inlocui sucul de lamaie si bicarbonatul cu un pliculet de praf de copt – aproximativ 15g)
- 25 g pudra de cacao
Ingrediente pentru crema
- 300 g ciocolata amaruie
- 300 ml frisca lichida (eu am folosit una cu 35% grasime, cu cat mai grasa cu atat mai buna, scoasa direct din frigider)
Instructiuni
Instructiuni pentru blat
- Se preincalzeste cuptorul la 190 de grade C. Se pune hartie de copt intr-o tava de 20 cm si se unge cu putin ulei.
- Se pun untul taiat in bucati mai mici impreuna cu zaharul pudra intr-un castron.
- Cu ajutorul unui mixer (sau manual, folosind un tel), se amesteca untul cu zaharul pudra pana cand se obtine o consistenta pufoasa, iar amestecul s-a deschis la culoare.
- Intr-un castron, se bat ouale. Se mixeaza in continuare in timp ce se adauga treptat cate putin ou pana cand acestea au fost complet incorporate. Se adauga esenta de vanilie si se mixeaza putin pentru a o distribui uniform.
- Daca nu aveti praf de copt si ati optat pentru versiunea cu bicarbonat si lamaie, amestecati bicarbonatul si lamaia intr-un castronel.
- Se adauga praful de copt (sau combinatia de bicarbonat si lamaie) si treptat cate putina faina, pana cand toata faina a fost incorporata in amestec.
- Se scoate jumatate din compozitie intr-un alt castron, iar la jumatatea ramasa se amesteca pudra de cacao. Astfel s-a obtinut pasta pentru cele doua blaturi de culoare diferita.
- Se toarna cele doua amestecuri pentru blaturi in cele doua cornete de cofetarie. Pentru a obtine o tabla de sah echidistanta, aveti nevoie de varfuri de sprit identice (spre deosebire de cele folosite de mine …). Alegeti din set cele mai mari varfuri de sprit rotunde, fara forme.
- Pentru baza tortului, se toarna rand pe rand, un cerc cu blatul alb, urmat de un cerc cu blatul de ciocolata si se repeta pana cand tava s-a umplut.
- Se pune la cuptor timp de 20 de minute dupa care se lasa la racit in tava timp de 10 minute. Se scoate pe un grilaj pentru racirea prajiturilor (indepartand hartia de copt) pentru a se putea raci complet si uniform pe ambele parti.
- Pentru blatul de la mijloc, se incepe cu blatul de ciocolata (pentru a obtine secventa corecta in tabla de sah), sau cu blatul de vanilie (pentru a obtine un model tip zebra). Greseala mea, vizibila din fotografii, a fost de a nu folosi sprituri de dimensiuni identice, ceea ce a facut ca rezultatul sa fie mai degraba un tort zebra decat un tort tabla de sah, desi am respectat ordinea in care trebuiau turnate cercurile.
- Se pune la cuptor timp de 20 de minute dupa care se lasa la racit in tava timp de 10 minute. Se scoate pe un grilaj pentru racirea prajiturilor (indepartand hartia de copt) pentru a se putea raci complet si uniform pe ambele parti.
- Pentru blatul superior, se incepe din nou cu blatul alb pentru a se obtine un blat identic cu baza tortului.
- Se pune la cuptor timp de 20 de minute dupa care se lasa la racit in tava timp de 10 minute. Se scoate pe un grilaj pentru racirea prajiturilor (indepartand hartia de copt) pentru a se putea raci complet si uniform pe ambele parti.
Instructiuni pentru crema
- Cat timp blaturile se racesc, se rupe ciocolata amaruie si se topeste intr-o tigaie la foc mic. Puteti eventual adauga putin unt pentru a topi ciocolata fara riscul de a se arde. Dupa ce ciocolata s-a racit, se lasa cateva minute pentru ca temperatura ei sa scada, fara insa a o lasa sa se intareasca din nou. Acest pas de racire este foarte important pentru a ne asigura ca nu vom taia crema din cauza diferentei de temperatura dintre frisca si ciocolata.
- Cu ajutorul unui mixer, se bate frisca lichida (scoasa direct din frigider) timp de cateva minute, eventual cu 3-4 linguri de zahar pudra, pana cand consistenta ei incepe sa se apropie de cea de frisca solida.
- In timp ce amestecul continua sa se mixeze, se adauga treptat ciocolata, pana cand s-a incorporat toata. Crema obtinuta se raceste in frigider timp de cel putin 30 de minute.
Instructiuni pentru montaj
- Dupa ce crema s-a racit, se toarna un strat de crema pe primul blat (primul blat trebuie sa fie cel din care aveti 2 identice daca optati pentur versiunea tabla de sah, pentru zebra toate blaturile sunt identice) si se intinde uniform.
- Se aseaza blatul de la mijloc deasupra, dupa care se unge si el cu un strat generos de crema.
- Se aseaza ultimul blat deasupra, dupa care se intinde crema pe intreaga suprafata a tortului, inclusiv pe margini. Va recomandam sa folositi un platou rotativ pentru decorat torturi, astfel veti obtine un rezultat mai neted si uniform.
- (Optional) Se decoreaza tortul cu putina ciocolata topita. Fiind vorba de un tort pentru Valentine’s Day in cazul meu, m-am straduit sa desenez niste inimioare cat mai frumoase si simetrice. Va las pe voi sa decideti daca mi-au iesit!
- Se lasa tortul la racit timp de cel putin o ora, dupa care este gata sa fie servit!
Observatii
Informatii nutritionale
Restul paginilor din Atlasul Deliciilor nu contin (credem noi) niciun alt “esec”. Vezi toate retetele de torturi si prajituri sau incearca si urmatoarele retete:
- Tarta cu lamaie si bezea – ca sa te simti ca in cofetariile din Paris
- Tavalita cu nuca de cocos – pentru un alt desert cu ciocolata
- Branza Camembert la cuptor – noi am pregatit-o pentru seara de jocuri in care ne-a vizitat cuplul rival, dar o puteti folosi lejer si pentru date night
- Gnocchi cu sos de smantana si pesto – deliciosi si insotiti de o poveste de la primele noastre intalniri ?
- Quiche-ul cu branza si legume – e gata asa de repede, incat vei putea petrece tot restul dupa amiezii sorbindu-ti din ochi partenerul/a pentru ca cina e deja pregatita