Salut, bine v-am regasit! Mama Soacra la microfon, cu o reteta rapida de fursecuri cu cacao inainte de sarbatori! ? Nu e prea tarziu ca s-o incercati, se face in doi timp si trei miscari, arata foarte simpatic (zici ca a nins pe fursecurile astea, nu alta!) si e cu ingrediente ieftine si simple pe care le aveti deja in casa.
De cativa ani incoace, mi-am creat o traditie – in fiecare an inainte de Craciun, ma straduiesc sa incerc o reteta dulce noua. In felul asta, musafirii raman intotdeauna surprinsi, iar eu nu ma plictisesc pregatind mereu aceleasi prajituri plictisitoare.
Fursecurile astea cu cacao ies foarte fragede in interior, asa ca merita tot efortul de a manevra aluatul cam lipicios. Ca sa va fie viata mai usoara, puteti sa tineti aluatul macar jumatate de ora la frigider inainte de a-l modela, asta o sa ajute cu siguranta. Ca la orice prajitura, lasati ingredientele la temperatura camerei daca sunt reci – asta garanteaza reusita sigura.
In functie de cum va organizati de sarbatori, puteti face aluatul de cu seara si servi fursecuri calde a doua zi dimineata. Sunt la fel de bune si dupa ce au stat in cutie o zi, asa ca nu va faceti griji daca vreti sa aveti totul pregatit si le coaceti cu o seara inainte.
Daca le incercati, dati-mi repede de stire cum au iesit! Daca imi trimiteti fotografiile voastre, o sa le postam pe pagina noastra de Facebook si Instagram la stories. Hai sa vedem cate fursecuri crapate cu cacao putem strange impreuna! ?
Fursecuri cu cacao
Ustensile necesare
Ingrediente
- 100 g cacao neindulcita
- 250 g faina
- 1.5 lingurite praf de copt
- 0.25 lingurite sare
- 75 g unt (moale, la temperatura camerei)
- 300 g zahar alb
- 2 lingurite extract de vanilie (1 sticluta de esenta are cam 2 lingurite)
- 4 oua mari (la temperatura camerei)
- 75 g zahar pudra (cantitate aproximativa, pentru decor)
Instructiuni
- Iata ingredientele, pe care sigur le aveti deja in camara.
- Se preincalzeste cuptorul la 180 de grade. Intre timp, combinati intr-un bol ingredientele uscate: cacao, faina, praful de copt si sarea.
- Cu ajutorul unui mixer, amestecati untul, zaharul si vanilia pana cand acestea se omogenizeaza.
- Adaugati ouale, unul cate unul, mixand la viteza medie, aproximativ cate 10 secunde pentru fiecare ou in parte.
- Dupa aceea, adaugati amestecul uscat cam in 3 transe, amestecand la viteza medie spre mare (in functie de cat “efort” pare sa depuna mixerul cand aluatul se ingroasa), pana cand se incorporeaza.
- Lasati amestecul la rece cel putin jumatate de ora (acest pas nu e 100% obligatoriu, dar va face aluatul muuuuult mai usor de manevrat). Eventual, puteti pregati aluatul cu o seara inainte ca sa fiti mai eficient(e).
- Pentru a forma fursecurile, luati cate o lingura de aluat in palma …
- … si faceti o bila din ea.
- Treceti bila prin zahar pudra, pana cand aceasta a fost acoperita uniform. Repetati procesul pana cand se termina aluatul.
- Asezati cu grija bilele pe o tava in care ati pus hartie de copt neunsa (cu suficient spatiu intre ele, ca in imagine) si coaceti-le la 180 de grade cam 10 minute, pana cand pe suprafata lor apar crapaturi. Timpul de coacere variaza in functie de dimensiunea bilelor. Pentru 1 bila = 1 lingura de aluat au fost suficiente 10 minute. Daca le faceti mai mici, s-ar putea sa se coaca mai repede. O sa va dati seama dupa suprafata crapata cand sunt gata.
- Asa arata cand sunt gata. Lasati-le pe tava inca 5 minute inainte de a le ridica (sunt inca putin lipicioase!) si apoi puneti-le la racit complet, eventual pe un suport care asigura ventilatie si dedesubt. Se pot pastra acoperite, eventual intr-o cutie simpatica de metal (da, dinaia in care tinem de obicei echipamentul de cusut!). Spor la prajiturit!
Reteta video
Informatii nutritionale
Daca ti-a placut reteta de fursecuri cu cacao, s-ar putea sa devii mare fan al tuturor dulciurilor din Atlas. Le gasesti pe toate aici. Ca sa stii ce bunatati te asteapta, iata o mica selectie: