De multe ori asociem o imagine pe care am mai vazut-o cu un gust/o experienta anterioara. Daca priviti fotografia gugulufului cu crema de ciocolata, cu siguranta va veti gandi la un pandispan dezolant pe care patiserul a dorit sa il scoata din banal cu ceva glazura de zahar si bilute dulci. Este exemplul tipic de modul in care va puteti insela cu usurinta, bazandu-va pe amintiri (mai mult sau mai putin triste!).
Vrem sa va dovedim ca nu trebuie sa fii cine stie ce expert culinar ca sa nu trebuiasca sa iti compui mental o stare de acceptare, atunci cand vezi ceva familiar, fata de care ai putea avea ceva retineri. Putem sa va spunem si care este elementul esential care va va surprinde: umplutura! Stim cu totii ca daca ar fi vorba de cacao lucrurile ar fi, din nou, oarecum previzibile. Daca insa e vorba de ciocolata cu lapte (mai rar folosita la prajituri, norma fiind cea amaruie) lucrurile se schimba ireversibil si, uneori, dupa cum va este norocul, dramatic. Indiferent de cum va reuseste prajitura, va garantam ca nimeni nu va ramane indiferent: daca e apreciata, taiati bucatelele mai mici. Daca, dimpotriva, nu aveti succesul scontat, o puteti servi cu ceai/cafea dimineata, ca sa mai atenuati din necaz. Succes!
Guguluf cu crema de ciocolata
Ustensile necesare
Ingrediente
Aluat
- 230 g unt
- 200 g zahar tos
- 2 buc oua
- 125 ml lapte
- 1 lingura extract vanilie
- 2 lingurite praf de copt
- 1/2 lingurita sare
- 200 g faina alba
Umplutura
- 150 g branza mascarpone
- 170 g ciocolata cu lapte
- 1 buc oua
Glazura
- 115 g zahar pudra
- 1-2 linguri lapte
Instructiuni
Aluatul
- Bateti untul230 g unt, 200 g zahar tos
- Adaugati zaharul si amestecati pana devine pufos
- Adaugati ouale si vanilia1 lingura extract vanilie, 2 buc oua
- Puneti praful de copt cu sarea si adaugati succesiv laptele si faina2 lingurite praf de copt, 1/2 lingurita sare
- Ungeti forma cu unt si tapetati cu faina in strat subtire
- Puneti o jumatate din aluat in forma
Crema
- Mixati bine mascarpone, ciocolata topita150 g branza mascarpone, 170 g ciocolata cu lapte
- Adaugati si oul1 buc oua
Montati prajitura
- Puneti crema in mijloc
- Acoperiti cu ½ din coca alba si dati la cuptor 50-55 minute la 160°C
Reteta video
Informatii nutritionale
Puteti incerca si…