Daca cititi de mult blogul asta, stiti deja ca eu (Tata AD) sunt o persoana foarte practica. Si cum se apropie sarbatorile, stiu ca o sa fiti inudati de portocale, asa ca o sa va explic reteta mea de dulceata de portocale pas cu pas ca sa va salvez de invazia fructului de iarna.
Nu imi place cand alimentele sunt irosite (sunt un urmaritor infocat al hashtag-ului #denearuncat de pe Instagram) atat din cauza ca dauneaza mediului inconjurator, cat si din cauza risipei financiare. Asa ca trebuie sa contribui la “supravietuirea” portocalelor in timpul iernii cat de bine pot. Avantajul retetei asteia e ca nu trebuie sa mananci acum alimentul de nearuncat, poti sa il pui in borcan si sa te intorci la el atunci cand ai chef. Stiu ca unii dintre voi se forteaza sa manance cea ce poate nu vor in momentul ala doar pentru a salva ingredientele, dar cum reteta asta nu ne impune niciun compromis, avem o datorie morala cu atat mai mare sa nu aruncam portocalele.
N-o sa va vina sa credeti cat de usor se face dulceata asta; aveti nevoie doar de 3 ingrediente (2 daca chiar vreti sa fiti mega-frugali, puteti sari peste scortisoara) si e gata in doar 50 de minute. O sa va umple casa de parfumul minunat de portocala cu scortisoara si o sa va faca sarbatorile cu atat mai magice!
In functie de preferinte, puteti scoate sau nu partea alba a portocalei – ea e cea care da gustul usor amarui dulcetei. Mie imi place, dar daca voi vreti sa o scoateti, puteti sa va faceti viata mai usoara uitandu-va la metoda din acest video. E in limba engleza, dar nu e nevoie de cuvinte ca sa prinzi miscarea. ?
Daca incercati reteta, abia astept sa vad borcanele voastre cu etichete si fundite frumoase. (Domnisoara AD mi-a spus ca puteam sa cumpar un borcan mai special, sa adaug o fundita frumoasa si o eticheta pe masura. O sa tin minte pentru la anul…) Daca imi trimiteti fotografiile, le voi posta pe pagina noastra de Facebook sau Instagram.
Dulceata de portocale
Ustensile necesare
Ingrediente
- 1 kg portocale (cantarite fara coaja)
- 0.5 kg zahar tos
- 5 g scortisoara (pisata)
Instructiuni
- Portocalele trebuie cantarite dupa ce sunt decojite. Cantitatea de zahar trebuie sa fie jumatate din cantitatea de portocale.
- Decojiti portocalele fara a taia deloc din partea alba. Partea alba este responsabila de gustul mai mult sau mai putin amar al dulcetii. Dupa decojire, taiati fideluta, in bucati subtiri si mici, cojile rezultate.
- Eliminati partea alba a cojii portocalelor pentru a nu rezulta o dulceata excesiv de amara.
- Taiati portocalele in cubulete mici. Marimea cubuletelor determina cat de fina va rezulta dulceata.
- Puneti portocalele, zaharul si scortisoara intr-o oala la fiert. Focul poate fi rapid, initial apa din portocale va determina o crestere importanta in volum si din acest motiv va trebui sa amestecati mai des sau chiar sa reduceti flacara.
- Intre timp puneti succesiv, in doua oale in care fierbe apa, coaja portocalelor (doar partea colorata, cea cojita initial). Initial lasati 3 minute toata cantitatea in prima oala si ulterior o veti transfera, tot pentru trei minute, in cealalta oala. Dupa acest tratament puteti adauga coaja in oala in care fierbe deja dulceata.
- Continuati fierberea timp de 40 de minute, amestecand din cand in cand.
- Puneti dulceata in borcane sterilizate in cuptor.
Reteta video
Informatii nutritionale
Daca ti-a placut reteta de dulceata de portocale, s-ar putea sa iti placa si celelalte dulciuri pe care le-am explicat pas cu pas pentru tine. Le gasesti pe toate aici. Am facut deja o selectie ca sa … stii deja cu ce se mananca ?: