Baclava este un desert pe care multi dintre dumneavoastra l-au incercat. Gustul intens de dulce si siropul abundent sunt probabil de neuitat. La fel este si faptul ca o puteti gasi, intr-o varianta demna de luat in seama, doar la magazine oarecum specializate. Trebuie sa mai spunem ca nici pretul nu e de neglijat. In momentul in care facem postarea el este in medie de 1 RON la 10 g.
Istoria acestui desert vine de foarte de demult. In timpurile moderne grecii si turcii isi disputa, cu ardoarea specific balcanica, paternitatea (sau maternitatea, cum vreti sa spuneti!) preparatului numit baclava. Ca sa facem insa dreptate tuturor, trebuie sa amintim ca de fapt romanii sunt cei care l-au inventat. Se presupune ca tot ei l-au dus in Balcani si in Orientul Apropiat. Dupa aceea, fiecare si-a facut varianta pe care a apreciat-o mai mult. E de presupus ca ceea ce simtim noi ca gust acum nu a fost chiar asa de la inceput. Ca indulcitor se folosea mierea de albine si existau diverse variante in ceea ce priveste foile.
Ceea ce gasim azi in magazine sau cofetarii sunt adaptari la modernitate si – de ce sa nu o spunem – la profitul comerciantului. S-a renuntat la mierea de albine si s-a adaugat nuca, mai ieftina si mai usor de gasit. Concurenta insa a dus si la aparitia unor variante relativ noi, ceva mai ciudate: baclava cu ciocolata, de exemplu.
Noi va propunem o varianta simpla, pe care o puteti imbunatati dupa dorinta, adaugand arome care va satisfac si umplutura de calitate. Ceea ce speram este sa va convingem ca se poate face usor si repede. Mai mult, costul, in cazul in care o faceti acasa la dumneavoastra, nu este exagerat!
Daca totusi nu v-am convins, puteti incerca ceva cu adevarat contemporan, de exemplu o prajitura cu ness.
Baclava
Ustensile necesare
Ingrediente
Sirop
- 2 cani zahar tos
- 1,5 cani apa (calduta)
- 1 felie lamaie
- alte arome
Prajitura
- 1 pachet foi filo (subtiri)
- 200 g unt 82% grasime (este esential ca untul sa fie fara prea multa apa)
- 150 g migdale pisate
- 150 g fistic pisat
- 100 g nuci pisate
Instructiuni
Siropul
- Turnati zaharul intr-o cratita
- Adaugati apa
- … si o felie de lamaie. Dati la foc MARE timp de 5 – 7 minute.
- Lasati sa se raceasca pana faceti prajitura.
Prajitura
- Taiati foile la dimensiunea tavii
- Topiti untul la cuptorul cu microunde (350-500 W) timp de 2 sau 3 minute.
- Ungeti fundul tavii
- Adaugati prima foaie si apoi ungeti deasupra cu unt topit
- Repetati procedeul pana obtineti un grup de 8 foi
- Adaugati nuca
- … si migdalele cu fisticul
- Acoperiti cu o foaie si ungeti cu unt topit
- Repetati pana obtineti 6 foi. (puteti intercala staturi cu nuca/fistic/migdale dupa fiecare foaie sau le puneti la un loc)
- Taiati prajitura cu un cutit ascutit foarte bine si turmati peste tot unt topit daca v-a mai ramas.
- Dati 30 minute la cuptorul preincalzit la 180°C.
- Lasati putin sa se raceasca si apoi adaugati siropul peste tot.
- Lasati la temperatura camerei cel putin 6 ore
- Preparatul final