Francezii si-au pus amprenta cam pe tot ce e sofisticat pe lumea asta, iar patiseria cu siguranta nu a fost ignorata, asa cum o demonstreaza tarta cu lamaie si bezea (tarte au citron meringuée). Ca posesori responsabili de blog culinar cu retete internationale, Printul Consort si Domnisoara AD nu puteau sa refuze provocarea celui mai fin desert cu lamaie inventat vreodata.
Acest articol poate contine link-uri afiliate. Afla mai multe despre ele aici.
Cum niciunul dintre ei nu s-a nascut cofetar (ar vrea ei …), s-au documentat mai intai din cateva carti de bucate respectabile si au fost surprinsi sa gaseasca reteta prajiturii intr-o carte de patiserie pentru incepatori. Este vorba de What to Bake and How to Bake It a lui Jane Hornby pe care o stiti poate de la BBC Food, de la revista lui Jaime Oliver sau chiar de la rubrica de retete din The Guardian. Daca n-o stiti inca si sunteti curiosi ce-i poate pielea, puteti citi recenzia noastra completa a cartii de patiserie pentru incepatori. Cartea se gaseste pe BooksExpress, Okian, pe Elefant.ro sau la Carturesti.
Daca ar fi sa descriem tarta cu lamaie si bezea pentru cei care nu au mancat-o niciodata, am descrie-o ca pe o prajitura rece, cu baza din aluat fraged, cu o usoara textura de biscuite, care se sfarama usor cand e “atacata” cu furculita, in care sta cea mai fina si intensa crema de lamaie imaginabila. Crema de lamaie are o consistenta de budinca mai groasa si e suficient de acrisoara – noroc ca bezeaua dulce (dar neintarita in cuptor, doar caramelizata usor deasupra!) face ca notele de lamaie sa se indulceasca deindata ce ajung in gura. Bezeaua utilizata la aceasta reteta e mai degraba un norisor pufos de zahar care se dizolva imediat pe limba, decat bezeaua cu exterior crocant pe care bunica o facea in cuptor.
Reteta din cartea de patiserie era fara bezea, deci o puteti servi si simpla, dar din moment ce vor ramane cateva albusuri nefolosite, e pacat sa nu imbunatatim un desert minunat pana cand el devine cu adevarat extraordinar, nu credeti? ???
Puteti sa faceti si o tarta mare, pe care sa o serviti in felii, dar din moment ce cumparasem niste forme mici pentru tarta, am vrut sa ne jucam cu ele si sa facem portiile sa arate chiar ca la cofetarie. Unde mai pui ca in felul asta putem sa tinem sub control si cantitatea de prajituri mancata? ?
Am fost curiosi sa exploram putin istoria tartei pline de vitamina C si am aflat ca unii istorici atribuie popularitatea comunitatilor marinaresti care o mancau ca forma de preventie a scorbutului, o boala cauzata de deficienta de vitamina C. Nu cred ca s-a gasit vreodata un “medicament” preventiv mai dulce si mai minunat decat asta, asa ca merita incercat!
Dupa ce am pregatit tarta cu lamaie si bezea si am fost transportati direct in cofetariile din Paris fara a ne parasi bucataria, trebuie sa recunoastem ca suntem innebuniti dupa ea si am fost absolut uluiti de cat de bine ne-a iesit – arata, zicem noi, chiar ca la cofetarie – dar va provocam sa ne trimiteti pozele voastre daca credeti ca va iese mai bine, le vom publica pe pagina noastra de Facebook si Instagram! Va lasam si o mica recomandare muzicala dupa reteta, asa cum v-am obisnuit, ca sa va simtiti chiar ca in Paris cand luati prima imbucatura din tarta cu lamaie si bezea! ✈️ ?
Tarta cu lamaie si bezea
Ustensile necesare
Ingrediente
Ingrediente pentru aluat
- 1 galbenus de ou
- 225 g unt moale
- 1 lingurite esenta de vanilie (o sticluta)
- 50 g zahar pudra
- 0.5 lingurite sare
- 350 g faina alba
Ingrediente pentru crema de lamaie
- 4 galbenusuri de ou (pastrati albusurile pentru bezea!)
- 4 oua intregi
- 175 g unt
- 200 g zahar (preferabil zahar alb pentru a nu schimba culoarea cremei)
- 5 lamai mari (intregi (spalate bine, pentru ca vom folosi si coaja lor))
Ingrediente pentru bezea
- 5 albusuri de ou
- 230 g zahar pudra
- 0.5 lingurite sare
Instructiuni
Instructiuni pentru blat
- Ingredientele pentru blat
- Se taie untul cubulete si se pune la mixer.
- Se bate pana cand atinge consistenta din imagine.
- Se separa albusul de galbenus. Pentru aluat este necesar doar galbenusul. (Pastrati albusul pentru bezea!) Se adauga oul, zaharul, vanilia si sarea si se bat impreuna cu untul pana cand amestecul s-a omogenizat.
- Se adauga faina (cernuta in prealabil) si se amesteca pana cand se obtine o textura granulara.
- Cand arata ca in imagine, aluatul este gata si poate fi scos de la mixer.
- Se framanta pana cand se obtine un aluat compact …
- … dupa care se inveleste intr-o folie de celofan (pentru a nu se usca pe suprafata) si se lasa la frigider timp de cel putin 30 de minute.
- Se preincalzeste cuptorul la 200 de grade.
- Dupa ce a fost scos din frigider, se intinde pe suprafata de lucru. Daca este bine intins, grosimea lui ar trebui sa fie cam de 3-4mm.
- Se decupeaza aluatul astfel incat sa incapa in forma de tarta si se intinde bine pe suprafata ei. Puteti presara putina faina pe forma inainte de a pune aluatul, dar nu o ungeti cu ulei.
- Se repeta procesul pentru toate formele de tarta si se aseaza pe o tava.
- Se pune niste staniol in fiecare tarta, dupa care se acopera cu bile pentru copt. Daca nu aveti bile pentru copt, puteti folosi orice fel de fasole uscata sau chiar orez. Acest pas este important pentru a ne asigura ca fundul tartei nu se ridica la coacere. Se pun la cuptor la 180 de grade.
- Se scot din cuptor dupa circa 25-30 de minute si se da la o parte staniolul cu bile. (Daca aveti doar 6 recipiente pentru tarta, ca in cazul nostru, se repeta procesul si pentru celelalte 6 tarte.) Aveti grija cand manevrati bazele pentru tarta, ele sunt foarte fragile cand sunt calde, dar se intaresc si devin mai solide odata ce s-au racit.
Instructiuni pentru crema
- Se taie untul in cubulete.
- Se rade coaja de pe lamai, dupa care se stoarce sucul. Daca vreti un gust mai putin intens de lamaie, folositi doar coaja a 3 lamai in loc de 5.
- Se bat ouale la mixer impreuna cu galbenusurile …
- … pana cand ajung la consistenta din imagine.
- La foc mic, se amesteca untul, sucul de lamaie, coaja de lamaie si zaharul pana cand untul s-a topit iar consistenta amestecului este uniforma.
- Se adauga treptat cate putin ou (astfel incat acesta sa nu devina omleta!) si se incorporeaza in amestec pana cand tot oul a fost utilizat. Daca va e frica sa nu capatati omleta accidentala, puteti lasa amestecul sa se raceasca putin inainte de a incepe sa adaugati ou.
- Se amesteca in continuare, fara a mari focul, pana cand amestecul a capatat consistenta unei sarlote/budinci.
- Se umplu bazele pentru tarta, dupa care se mai pun la cuptor inca 5 minute pana cand crema se aseaza si intareste putin. (Daca aveti doar 6 recipiente pentru tarta, ca in cazul nostru, se repeta procesul si pentru celelalte 6 tarte.)
Instructiuni pentru bezea
- Galbenusurile ramase pot fi folosite pentru a face bezea, e nevoie doar de 5.
- Se bat albusurile la mixer pana cand devin pufoase.
- Se adauga treptat zaharul in timp ce se mixeaza in continuare. Cand bezeaua este gata, suprafata ei devine lucioasa si se intareste. (Daca va ramane bezea dupa ce decorati tartele, puteti face bezelele traditionale punandu-le 30 de minute in cuptorul preincalzit la 180 de grade.)
Montaj
- Pentru a decora tartele, alegeti varful preferat al posului. Noi l-am ales pe cel sub forma de steluta.
- Am acoperit suprafata tartelor cu stelute…
- … dupa care am folosit arzatorul pentru creme brule pentru a carameliza putin zaharul din bezea, ceea ce ii da o nota distinsa.
- Rezultatul final arata ca la cofetarie! In stanga avem un exemplu de zahar pudrat caramelizat cu arzatorul (dupa tehnica clasica de creme brule), ca experiment.
- Dupa decorare, tartele se lasa la racit cel putin jumatate de ora, dupa care se pastreaza in frigider.
- Voila! Se servesc cu o portie de buna dispozitie si sunt un minunat acompaniament la cafea! Pofta buna!
Reteta video
Observatii
Reteta de tarta cu lamaie cu bezea este usoara si de efect – veti obtine un dulce care arata exact ca la cofetarie. Desi tehnicile sunt simple, am folosit cateva unelte de bucatarie pe care poate nu le aveti in casa. Din acest motiv am adaugat la postare (imediat dupa reteta), cateva recomandari cu privire la uneltele pe care le-am folosit daca vreti sa vi le cumparati.
De asemenea, daca preferati sa faceti o singura tarta cu lamaie mai mare si nu portii individuale, ingredientele retetei sunt suficiente pentru a face o tarta mare sau 12 tarte mai mici.
Informatii nutritionale
Daca va lipseste vreuna dintre uneltele amintite mai sus in reteta, am facut pentru voi o lista virtuala de cumparaturi ca nimic sa nu va stea in cale cand pregatiti tarta cu lamaie si bezea si ca fiti siguri ca veti alege produse de calitate care sa faca treaba repede, bine si sa nu se strice prea curand:
- Tavi pentru tarta (portii individuale) – de la Bonami sau eMag
- Tava mare pentru tarta – de la Bonami sau eMag
- Facalet (sucitor) din silicon – de la Bonami sau eMag
- Bile pentru copt din ceramica – de la Bonami sau eMag
- Tel – de la Bonami sau eMag
- Arzator pentru creme de prajituri – de la Bonami sau eMag
- Mixer cu picior – de la Bonami sau eMag sau un mixer manual de la Bonami sau eMag
- Razatoare fina pentru coaja de lamaie si condimente (zester) – de la Bonami sau eMag
- Pos pentru decorat prajituri/torturi – de la Bonami sau eMag
- Cantar de bucatarie – de la Bonami sau eMag
- Suport racire prajituri – de la Bonami sau eMag
- Si, daca vrei sa-ti faci un moft, un separator de oua, dar sunt foarte simplu de separat si cu mana.
Pentru alte dulciuri simple si de efect, iti recomandam urmatoarele retete:
- Prajitura tavalita cu nuca de cocos (Lamington)
- Tort zebra/tabla de sah
- Placinta cu mere la cuptor (Strudel cu mere)
Daca, dimpotriva, esti in cautare de ceva sarat (in stil frantuzesc, bineinteles!) ca fel principal inaintea tartei, ce-ai zice de …