Daca cititi de mult blogul nostru, probabil ca stiti ca eu nu prea am stofa de patiser. Cu toate astea, ma straduiesc din rasputeri sa imi inving frica de “prajitureala” si sa abordez problema treptat, incercand retete din ce in ce mai complicate, fara sa trec mai departe pana cand nu imi ies cele usoare. In contextul asta, reteta de briose cu afine nu putea sa lipseasca, pentru ca e o reteta aproape infailibila pentru incepatori.
Nu cunosc pe nimeni care sa fi reusit sa “rateze” briosele cu afine, asa ca ma simt suficient de increzatoare in reteta noastra ca sa v-o arat si voua. Bineinteles, puteti inlocui afinele cu alte fructe care va plac sau chiar cu pepite de ciocolata. Daca vreti sa va iasa bine versiunea cu ciocolata, va recomand sa alegeti pepite care isi pastreaza forma in timpul coacerii si sa nu le amestecati prea mult in aluat ca sa nu se dizolve.
Le-am savurat alaturi de un cappucino foarte reusit, realizat de Printul Consort, fericit posesor al unui nou espressor semi-profesional. Daca il rugati frumos, o sa va faca un review al aparatului si o sa va arate cum sa pregatiti cappucino-ul perfect ca un adevarat barista!
Am mancat intr-o singura zi mai multe decat vrem sa recunoastem, dar din reteta ar trebui sa rezulte 16 briose. Formele cu inimioara pe care le-am cumparat nu s-au pastrat chiar in totalitate, asa ca daca ne puteti recomanda niste forme dragalase mai bune, va rugam sa o faceti in comentarii! Speram ca v-a placut reteta de briose cu afine si va asteptam din nou pe la noi saptamana viitoare pentru si mai multa inspiratie in bucatarie! ? ?
Briose cu afine
Ustensile necesare
Ingrediente
- 110 g unt (inmuiat la temperatura camerei)
- 260 g zahar
- 2 oua (la temperatura camerei, usor maleabil)
- 1 lingurite esenta de vanilie (puteti inlocui cu un pliculet de zahar vanilat)
- 250 g faina alba
- 2 lingurite praf de copt
- 125 ml lapte (la temperatura camerei)
- 200 g afine (proaspete sau decongelate)
- 0.5 lingurite sare
Instructiuni
- Se preincalzeste cuptorul la 180 de grade.
- Cu ajutorul unui mixer, se amesteca untul si zaharul pana cand s-a obtinut un amestec moale.
- Se adauga pe rand cate un ou si se amesteca cu mixerul pana cand acesta s-a incorporat.
- Se adauga si celalalt ou si se amesteca din nou.
- Se adauga praful de copt si sarea si se amesteca.
- Se cerne si cate putina faina si se amesteca …
- … adaugand de fiecare data cate putin lapte. Se repeta pana cand toata faina si tot laptele s-au incorporat.
- Cand amestecul este gata, trebuie sa aiba consistenta din imagine.
- Se sfarama o parte din afine …
- … si se amesteca la mixer in compozitie.
- Restul de afine se pun in compozitie intregi si se amesteca cu o spatula pentru ca acestea sa ajunga in toata compozitia, fara insa a se strivi.
- Se ung formele pentru briose cu putin ulei …
- … dupa care se imparte compozitia in mod egal intre ele.
- (Optional) Puteti pune cateva cristale de zahar deasupra fiecarei briose daca vreti sa le dati o nota usor caramelizata si crocanta. Noi am sarit insa peste acest pas.
- Se pun la cuptor timp de 30-35 de minute la 180 de grade. Inainte sa le scoateti, le puteti incerca cu o furculita sau cu o scobitoare pentru a vedea daca sunt gata. Cand sunt complet coapte, scobitoarea ar trebui sa iasa curata din briose.
- Se lasa la racit timp de cel putin 30 de minute. Se pot pastra pe masa, neacoperite.
Informatii nutritionale
Daca vrei sa vezi si celelalte retete de deserturi din Atlas, le gasesti aici. Sau sari direct la unul dintre dulciurile cele mai populare:
- Tarta cu lamaie si bezea – pentru o vizita in Franta fara a parasi bucataria
- Prajitura tavalita cu nuca de cocos – stiai ca originile ei sunt din Australia?
- Placinta (strudel) cu mere – pentru un desert ca in Viena!