In ultima vreme n-am mai cumparat nimic dulce pe principiul ca daca ne izbeste pofta, atunci trebuie sa muncim pentru ea si invatam o reteta noua pe care sa o putem apoi impartasi cu voi. Asa am ajuns la reteta de fursecuri cu scortisoara, cautand dezamagiti in camara dupa ceva bun intr-o seara dupa munca.
Prajiturile elaborate necesita mai mult timp si energie decat am eu in general in timpul saptamanii, asa ca fursecurile sunt un compromis foarte bun. Unde mai pui ca mai raman cateva si pentru cafeluta din zilele urmatoare? ☕️ Daca aveti un mixer si cateva minute libere, puteti face aceeasi magie ca sa va bucurati de cele mai fragede si delicioase fursecuri pe care le-ati mancat in viata voastra!
Aluatul de baza e similar unor fursecuri obisnuite, e facut cu praf de copt, dar scortisoara este intr-adevar ingredientul care le separa de fursecurile obisnuite. Daca nu ne saturam de ele pana atunci (din cauza multiplelor repetitii!), le voi face cu siguranta si de Craciun!
Sper ca reteta noastra sa va indulceasca pentru cateva momente, iar daca o incercati asteptam sa vedem pozele voastre pe Facebook sau Instagram sub hashtag-ul #atlasuldeliciilor. ❤️
Fursecuri cu scortisoara
Ustensile necesare
Ingrediente
- 120 g unt (inmuiat, la temperatura camerei)
- 170 g faina alba
- 130 g zahar
- 1 ou mare
- 1 sticluta de esenta de vanilie
- 1 lingurite praf de copt
- 0.25 lingurite sare
- 2 lingurite scortisoara (impartiti aceasta cantitate in doua)
- 2 linguri zahar pentru finisaj
Instructiuni
- Se preincalzeste cuptorul la 180 de grade si se pregateste o tava cu o hartie de copt.
- In bolul unui mixer se adauga zaharul (mai putin cel pentru finisaj) impreuna cu untul si se bat pana cand amestecut a devenit omogen si cremos.
- Se adauga oul si esenta de vanilie si se bat impreuna.
- Se adauga jumatate din cantitatea de scortisoara, praful de copt si sarea peste faina si se amesteca pana cand aceastea s-au distribuit uniform.
- Se adauga treptat faina cu scortisoara in bolul mixerului si se amesteca pana cand aceasta s-a incorcorporat. Se repeta pana cand toata faina a fost utilizata.
- Amestecul trebuie sa arate cam asa. Este suficient sa mixati pana cand faina s-a incorporat, nu mixati suplimentar pentru a nu afecta textura fursecurilor.
- Zaharul pentru finisaj se amesteca cu scortisoara ramasa, dupa care se formeaza bile din aluat care se tavalesc in amestec.
- Se repeta procesul pana cand s-au format toate fursecurile si se aseaza in tava, cu suficient spatiu intre ele (vezi foto). S-ar putea sa fie necesar sa le gatiti in doua transe pentru a asigura distanta. Ele se vor aplatiza putin la coacere, asa ca distanta intre ele ne asigura ca nu vom avea un singur fursec imens, cat toata tava.
- Se pun in cuptor la 180 de grade timp de 8-10 minute (in functie de dimensiune), dupa care se scot din tava si se pun pe un suport pentru racit. Se servesc ca atare, la cafea sau cu putin lapte. Pofta buna!
Informatii nutritionale
Daca ti-a placut reteta de fursecuri cu scortisoara si vrei sa vezi cu ce alte deserturi ne-am mai cautat de treaba prin Atlas, gasesti aici toata categoria. Am facut deja o selectie pentru tine:
- Melci cu scortisoara – pentru o calatorie dulce in Suedia
- Briose cu afine – daca vrem sa ramanem cu papilele gustative in America
- Tarta cu lamaie si bezea – pentru ceva frantuzesc
- Prajitura tavalita – pentru un desert devenit tipic romanesc, dar de inspiratie australiana
- Strudel cu mere – asa cum ni l-ar fi facut bunica, daca s-ar fi nascut in Austria