E timpul sa exploram din nou bucataria suedeza, tot cu un desert, de data asta chifle cu cardamom. ? Cu siguranta melcii suedezi cu scortisoara nu mai sunt un mister pentru nimeni. Cine stie, poate chiar au devenit desertul vostru preferat! Dar astazi vreau sa va conving ca nu e singurul desert suedez care merita atentia voastra. Si cum se apropie sarbatorile, vreau sa ma asigur ca aveti in arsenal cateva retete dulci cu reusita sigura, ca sa nu va stresati cu gatitul.
Inainte sa ne apucam de treaba, sa va spun cate ceva despre cardamom. E un condiment asemanator scortisoarei si nucsoarei care se foloseste atat in patiseria suedeza cat si in bucataria indiana (asa ca daca aveti in jurul vostru magazine etnice, il puteti gasi cu usurinta la cele indiene). Praful pe care il folosim la reteta provine din semintele de cardamom care se gasesc in interiorul fructului. Daca sunteti curiosi, gasiti cateva imagini aici.
Cardamomul e foarte sanatos, se pare ca ajuta cu digestia, asa ca sa nu ne simtim vinovati cand savuram aceste chifle delicioase cu cardamom!
Reteta asta are nevoie cam de 1-2 ore de dospire (asta ca sa stiti din timp!), dar puteti face aluatul cu o seara inainte si sa il lasati sa dospeasca la frigider peste noapte. Nu va fie frica de acest pas suplimentar – nu necesita efort, doar putina rabdare, iar rezultatul final va fi extrem de pufos si va va rasplati din plin! O sa va distrati impletind chiflele sub forma de fundite, iar daca vreti sa le faceti si mai cochete, puteti adauga cateva pepite de ciocolata (sau caramel), asa cum am facut noi. (Va recomandam sa folositi pepite care isi pastreaza forma la temperatura, similare celor pe care le-ati pune in briose.) Merg foarte bine si bucatele din cuburi de zahar sfaramate, daca va e mai la indemana.
Acum gata cu vorbaraia, sa trecem la treaba. Aveti mai jos explicatiile pas cu pas ale retetei si am pus pe Instagram si pe Facebook si un mic video in care se vede exact cum se impletesc chifle le cu cardamom, ca sa va iasa din prima! Sper ca v-am facut ziua mai dulce si abia astept sa vad pozele voastre daca incercati reteta! ?
Chifle cu cardamom
Ustensile necesare
Ingrediente
- 350 ml lapte
- 200 g unt (taiat cubulete, din care separam un sfert)
- 500 g faina alba
- 220 g zahar
- 7 g drojdie uscata
- 1 ou (batut)
- 5 linguri cardamom pudra
- 0.5 lingurite scortisoara
- 0.5 lingurite sare
- 1 linguri ulei (eventual de masline)
- 100 g pepite de ciocolata si/sau caramel (optional, pentru decor)
Instructiuni
- Ingredientele necesare.
- Intr-o oala pusa la foc mediu, se amesteca laptele si o lingura de cardamom pana cand acesta s-a incalzit, dar fara a incepe sa fiarba. Se adauga un sfert din unt si se amesteca pana cand acesta s-a topit. Se ia de pe foc si se lasa amestecul sa ajunga la temperatura camerei. Daca este prea fierbinte atunci cand il adaugam la aluat, drojdia nu isi va mai putea face datoria. Se lasa restul de unt pe masa, pentru a ajunge la temperatura camerei.
- Se amesteca faina, jumatate din zahar, scortisoara si drojdia intr-un bol pana cand amestecul este omogen.
- Dupa ce amestecul de lapte pregatit anterior s-a racit, se adauga peste mixul de faina. Se framanta pana cand se obtine un aluat elastic (cam 8-10 minute). Bineinteles, puteti folosi si mixerul pentru acest pas. Aluatul este suficient de framantat atunci cand nu se mai lipeste de peretii bolului. Daca este necesar, mai puteti adauga faina.
- Se transfera aluatul intr-un bol curat, uns cu ulei si se lasa acoperit la dospit timp de o ora sau pana cand si-a dublat volumul. Puteti folosi un prosop umed sau folie de plastic pentru a-l acoperi. Atat uleiul, cat si faptul ca aluatul sta acoperit va face ca suprafata acestuia sa ramana umeda si usor de manevrat mai tarziu. Nu treceti cu vederea aceste mici detalii!
- Intre timp, se amesteca untul cu restul de zahar si restul de cardamom.
- Cam asa arata aluatul dupa ce si-a dublat volumul.
- Se mai framanta putin aluatul …
- … dupa care se intinde cu un sucitor pana cand grosimea aluatului este mai putin de jumatate de cm. Dimensiunea finala a aluatului trebuie sa fie similara cu cea a unei tavi normale de cuptor (40×50 cm).
- Se intinde untul pe toata suprafata aluatului …
- … dupa care se impatureste (latura mai lunga trebuie sa fie spre noi). Se taie in 15-16 fasii cu taieturi de sus pana jos (vezi foto).
- Dupa aceea se taie fiecare fasie in jumatate, dar lasand o portiune mica netaiata deasupra, ca in imagine.
- Din fiecare fasie va rezulta o chifla, asa ca hai sa invatam sa le formam. Se ia in mana o fasie si se aseaza cu partea netaiata deasupra.
- Partea care atarna se invarte in jurul primelor 2 degete astfel incat acestea sa fie inconjurate de aluat. Nu va fie frica sa trageti putin de aluat ca sa il intindeti suficient incat sa infasoare degetele.
- Desfaceti usor degetele si treceti partea lunga ramasa a aluatului deasupra, introducand restul intre degete, ca sa obtineti o fundita. Am pregatit si un video pentru voi pe pagina noastra de Instagram (link deasupra, in postare, sau cautati @atlasul.deliciilor) ca sa vedeti exact cum am facut fundita.
- Trebuie sa obtineti ceva de genul asta, apoi repetati procedura cu toate fasiile de aluat. Asezati fundita intr-o tava cu hartie de copt unsa cu putin unt.
- Odata ce chiflele sunt gata, acoperiti-le cu un prosop umed sau cu folie de plastic si lasati-le la dospit pana cand isi dubleaza volumul (cam 30min – 1h). Ca alternativa, puteti pune tava neacoperita in cuptor si sa aprindeti lumina cuptorului. (Cuptorul trebuie sa fie stins!!) Mediul inchis din interiorul cuptorului va favoriza fermentatia aluatului.
- Vedeti ce mari s-au facut dupa ce au dospit? Cu ajutorul unei pensule, se ung cu oul batut pentru a capata o culoare frumoasa la copt. Optional: se adauga pepitele de ciocolata (si/sau caramel) peste chifle.
- Se pun la cuptorul preincalzit la 180 de grade timp de 25-30 de minute sau pana cand au devenit aurii.
- Se servesc alaturi de ceai sau cafea si se pot pastra acoperite 2-3 zile, eventual intr-o cutie inchisa ermetic. Dupa ce au fost coapte, se pot pastra si in congelator. Noua ne place sa le incalzim putin la microunde inainte de a le manca, dar sunt delicioase si reci. Pofta buna!
Reteta video
Informatii nutritionale
Daca ti-a placut reteta, s-ar putea sa te intereseze si celelalte retete de prajituri si patiserie de pe site. Gasesti intreaga categorie aici. Am facut deja o selectie pentru tine:
- Melci cu scortisoara – o alta reteta suedeza celebra!
- Fursecuri cu scortisoara – rapide si pufoase
- Fursecuri cu ciocolata ca in filmele americane
- Tarta cu lamaie si bezea – un desert tipic frantuzesc
- Prajitura tavalita cu nuca de cocos