Stiu ca unii dintre voi viseaza la o vacanta pe litoralul din Turcia, asa ca am pregatit pentru voi o reteta nemaipomenita de chiftele cu bulgur care sa va transporte papilele gustative direct in Antalya (sau in orice alta statiune preferati)!
Spre deosebire de chiftelele obisnuite (cunoscute si sub numele de kofta), acestea au un invelis crocant din bulgur. Pana sa incerc reteta asta nu stiam ca exista bulgur fin (mai marunt decat cel obisnuit – cam de aceeasi dimensiune cu cous cous-ul) din care se poate face un aluat usor granular. Va recomand sa nu folositi bulgur mare – nu va iesi bine, iar chiftelele risca sa se dezintegreze la prajire.
Ca sa va asigurati ca nu se desfac, chit ca ati folosit bulgurul corespunzator, puteti sa le puneti 10 minute in congelator (sau in jur de 30 de minute in frigider) inainte de a le praji. Nu va temeti de amestecul de condimente – va promit ca merita investitia daca nu le aveti deja prin casa – si sunt delicioase. Recunosc ca eu si Mama AD am inceput sa le adaugam si in parjoalele obisnuite cand avem nevoie de putina varietate.
Chiftelele astea turcesti cu bulgur merg numai bine ca aperitiv, dar nu vad de ce nu ati putea dubla (tripla…) cantitatile folosind butoanele de mai jos ca sa le transformati intr-o masa principala. Merg cu orice sos, dar eu le-am servit cu un sos foarte simplu – sambal (chili) cu maioneza.
Sunt mandru de cum mi-au iesit (chiar daca poate ca ar fi putut sa fie crusta ceva mai subtire) si sunt foarte curios sa vad cum vor arata ale voastre cand incercati reteta. Astept fotografiile voastre pe contul nostru de Facebook sau Instagram – albumul cu retetele incercate de voi abia asteapta sa le primeasca!
Chiftele cu bulgur (Kofte)
Ustensile necesare
Ingrediente
Ingrediente de baza
- 400 g bulgur marunt (nu folositi bulgur de dimensiune mare, nu va iesi!)
- 3 linguri faina alba
- 350 g carne tocata (noi am folosit o combinatie de carne de vita si porc)
- 1 ceapa (taiata marunt)
- 50 g nuci (taiate marunt)
- 2 linguri ulei (de masline)
- baie de ulei pentru prajit
Condimente
- 2 lingurite paprika (boia)
- 0.5 lingurita cuisoare macinate
- 0.5 lingurita chimion macinat
- 1 lingurita oregano
- 4 linguri patrunjel proaspat (taiat marunt)
- sare si piper (dupa gust)
Instructiuni
- Iata ingredientele necesare:
- Se acopera bulgurul cu apa rece si se lasa cel putin 10 minute. Intre timp, sa facem compozitia.
- Intr-o tigaie incinsa in prealabil, se trage ceapa cu putin ulei pana cand aceasta devine translucida.
- Se adauga condimentele (pastrati 1 lingurita de paprika) si se mai trag impreuna timp de 1 minut.
- Se adauga si nucile taiate si se mai prajesc impreuna cam 1 minut.
- Se adauga carnea tocata si se prajesc impreuna pana cand carnea a capatat un aspect maroniu placut.
- Se adauga patrunjelul proaspat si se amesteca (cu focul stins).
- Se scurge bine bulgurul de apa si se adauga faina si lingurita de paprika ramasa, dupa care se amesteca bine.
- Se framanta "aluatul" obtinut, pana cand unele dintre granulele de bulgur s-au sfaramat si au inceput sa se lipeasca unele de altele. Puteti adauga mai multa faina daca bulgurul este prea umed pentru a forma un aluat compact.
- Se formeaza aproximativ 16 bile din aluat, cu dimensiunea ca in imagine. Acum ne vom ocupa de ele pe rand.
- Se face o gaura in bila, avand grija ca aluatul sa nu se desfaca, ca in imagine.
- Se umple bila cu amestecul de carne tocata …
- … dupa care se modeleaza aluatul pana cand chifteaua obtinuta arata ca un fus.
- Se repeta pasii anteriori pana cand s-au format toate chiftelele, dupa care se dau prin putina faina.
- Se prajesc in baie de ulei pana cand au capatat o crusta aurie (va sugeram sa le scoateti din ulei imediat ce crusta s-a format pentru a evita desfacerea lor). Timpul de prajire poate fi scurt deoarece carnea este deja gatita.
- Se lasa la scurs pe un servetel de bucatarie.
- Se servesc alaturi de sosul preferat, eventual cu putina salata proaspata alaturi.
Reteta video
Informatii nutritionale
Daca ti-a placut reteta de chiftele cu bulgur, s-ar putea sa-ti placa si celelalte retete de aperitive din Atlas. Iata o mica selectie: