Bradut ul din foietaj e reteta pe care o cauti cand vrei sa pui pe masa de Craciun ceva spectaculos, dar in acelasi timp rapid. ? ? Atlasul Deliciilor te scoate din impas si de data asta – iti promitem ca reteta asta e gata in 30 de minute pe ceas si e asa de simpla, incat o sa va distrati pregatind-o si cu cei mici.
Bradutul nostru e sarat; l-am umplut cu pesto si crema de branza, dar putem sa ne imaginam si un bradut din foietaj umplut cu nutella sau cu gem. Dupa ce veti citi pasii simpli ai retetei, veti vrea sa faceti bradutul in nenumarate combinatii, asa e de usor de facut! ?
Puteti sa il umpleti doar cu pesto, ca sa fie mai verde, dar ne-am hotarat sa punem si crema de branza ca sa nu fie chiar asa de uleios. Am folosit si niste picaturi de pasta de tomate pe post de globuri rosii, dar vrem sa va lasati imaginatia sa zburde cand il decorati!
Puteti sa il bagati in cuptor fix inainte de cina de Craciun si sa-l serviti ca aperitiv (sub reteta avem si alte idei de aperitive, daca sunteti in cautare de asa ceva!) sau dimineata devreme, inainte de brunch-ul de pe 25.
Daca n-ati incercat pana acum o reteta din Atlas, chiar ca acum a venit momentul. Am lasat intre pasii retetei si cea mai buna metoda de a face foietajul sa se umfle si sa fie pufos (nu e mare filozofie, trebuie doar adjustata temperatura cuptorului la mijlocul timpului de coacere).
Suntem curiosi cat de creativi veti fi la decorat, asa ca va provocam sa ne trimiteti pozele cu bradutii vostri din foietaj pe pagina noastra de Facebook sau de Instagram (sau sa o postati pe conturile voastre cu hashtag-ul #atlasuldeliciilor). Le vom colectiona pe toate si le vom posta la story!
Bradut in foietaj
Ustensile necesare
Ingrediente
- 2 foi de aluat foietaj
- 100 g crema de branza
- 65 g pesto
- 20 g parmezan ras ((puteti folosi si cascaval sau branza cheddar))
- 1 galbenus de ou ((amestecat cu o lingurita de apa))
- sare si piper ((dupa gust))
- pasta de tomate ((optional, pentru decor))
Instructiuni
- Ingredientele – nu-s multe, da-s de efect!
- Se preincalzeste cuptorul la 200 de grade. Da, ati citit bine, la 200 de grade. Acesta este unul dintre secretele unui foietaj reusit.
- Se amesteca crema de branza cu pesto-ul.
- Se intinde primul aluat si se taie un triunghi (si un mic trunchi) cat lungimea lui, ca in imagine. Puteti folosi un cutit sau un taietor de pizza.
- Se distribuie amestecul de crema de branza pe toata suprafata triunghiului, lasand un spatiu de cam 1 cm pe margine.
- Se distribuie si parmezanul (cascavalul) ras peste amestecul de branza…
- … dupa care se adauga si cealalta foaie de aluat foietaj deasupra. Se apasa cu degetele in zona de 1 cm lasata libera pentru ca cele doua foi sa se lipeasca intre ele.
- Se taie aluatul in exces. (Partile ramase pot fi folosite bineinteles, la pateuri). Din aluatul in exces puteti face si o steluta pentru varful bradului sau alte decoratiuni, in functie de formele de prajiturele pe care le aveti prin casa.
- Se taie fasii de aluat pe ambele parti ale triunghiului, fara insa a merge pana in mijlocul aluatului.
- Vrem sa ne ramana o zona de “trunchi” ca in imagine.
- Se ia fiecare fasie si se invarte, pentru a-i da un aspect frumos, de creanga de brad.
- Dupa ce sunt toate gata, trebuie sa arate cam asa.
- Se decoreaza cu “globuri” din pasta de tomate si eventual cu bucatele de aluat in diferite forme. (Noi am folosit inimioare si pisicute.) Se unge suprafata cu galbenusul de ou, dupa care se pune la cuptor la 200 de grade timp de 10 minute. Dupa cele 10 minute, se scade temperatura cuptorului la 180 de grade si se mai lasa inca 10 minute.
- Cand e scos din cuptor, va arata asa. Va recomandam sa il serviti cat timp e inca cald si sa il mancati de jos in sus, creanga dupa creanga. In felul asta veti avea mereu un mini-brad ramas. Pofta buna si … Craciun fericit!
Reteta video
Informatii nutritionale
Daca ti-a placut reteta de bradut din foietaj, s-ar putea sa iti placa si alte retete de aperitive. Le gasesti pe toate aici. Si ca sa stii la ce sa te astepti, am facut deja o selectie pentru tine: