Desi carantina asta e cam deprimanta in general, trebuie sa recunoastem ca datorita ei am petrecut ceva mai mult timp in bucatarie cu ingrediente banale, neperisabile, din care ne-am straduit sa facem preparate inedite ca sa ne mai alungam plictiseala si tristetea. Asa am dat peste reteta de chiftele (parjoale) din ton, care au fost o absoluta revelatie in materie de gust. ? ? N-am crezut niciodata ca din tonul simplu, din cutie, pe care in mod sigur il aveti chiar acum in casa se poate face o mancare demna de a fi comfort food.
Am facut reteta asta de doua ori in ultima luna si de fiecare data am ramas indragostiti de ea. Prima oara le-am mancat cu piure, iar a doua oara, cand le-am pozat pentru voi, le-am servit alaturi de cartofi prajiti. ? Printul Consort a facut si un experiment de sos si a amestecat Sriracha, maioneza, sos de soia si pasta miso (sosul e fara cantitati pentru ca va lasam imaginatia sa zburde ca sa-l adaptati perfect gustului vostru!), dar chiftelele (parjoalele) sunt delicioase si fara sos. Deindata ce avem voie sa ne intalnim cu prietenii din nou, le vom repeta ca aperitiv si credem ca sunt foarte versatile si pentru mesele festive – cine stie, poate devin nelipsite de pe masa de Paste si Craciun! ?
Chiar daca nu va dati in vant dupa chiftelele obisnuite, cele din ton va vor surprinde in mod placut. Va aratam mai jos exact cum se fac si care sunt secretele gustului lor de neuitat. Daca le incercati si vreti sa le aratati Internetului, nu uitati sa puneti o poza insotita de hashtag-ul #atlasuldeliciilor ca sa vedem cum v-au iesit. Pofta buna!
Chiftele (parjoale) din ton
Ustensile necesare
Ingrediente
- 320 g ton natur (doua cutii de ton in apa)
- 1 ou
- 1 ceapa alba (taiata marunt)
- 1 ceapa verde (taiata marunt)
- 2 linguri patrunjel (taiat marunt, noi am folosit patrunjel uscat)
- 1 lingurite sos Sriracha (optional, pentru un gust usor picant)
- 1 linguri mustar
- 2 linguri ulei de masline
- 1 linguri zeama de lamaie
- 120 g pesmet (pentru prajit)
- 1 linguri apa (eventual apa din conserva de ton)
- 30 g unt
- sare si piper (dupa gust)
Instructiuni
- Se scurge bine tonul inainte de a-l folosi. Pastrati o lingura din apa de la ton, aceasta va face ca rezultatul sa fie unul pufos. Dupa cum spunea bunica, ca sa nu ai chiftele bune de aruncat cu prastia, nu trebuie sa iti lipseasca o lingura de apa din compozitie.
- Se amesteca tonul cu mustarul, pesmetul, zeama de lamaie, apa, patrunjelul, ceapa, sosul Sriracha, uleiul si oul si se asezoneaza cu putina sare si piper.
- Cand ingredientele sunt bine omogenizate ar trebui sa arate ca in imagine.
- Se imparte compozitia in chiftele individuale. Daca vreti sa faceti un burger din ton, puteti opta pentru chiftele de dimensiuni mai mari. Noi le-am facut dupa dimensiunile obisnuite, romanesti.
- Se topeste untul intr-o tigaie incinsa in prealabil.
- Se adauga chiftelele si se prajesc timp de 3-4 minute pe fiecare parte.
- Cand sunt gata, ar trebui sa arate cam asa.
- Se servesc ca aperitiv sau ca masa principala alaturi de o garnitura de cartofi sau o salata delicioasa.
Informatii nutritionale
Daca ti-a placut reteta de chiftele (parjoale) din ton, iti recomandam sa te uiti prin intreaga categorie de aperitive. Ca sa stii la ce sa te astepti, avem pentru tine o mica selectie chiar aici: