Inainte sa descopar reteta de cremwursti in foietaj, zilele de luni obisnuiau sa imi inspire groaza – era ca si cum toate corvezile carora nu le dadusem atentie veneau peste mine in valuri interminabile. Ma simteam ca in desenele animate in care pe fundal se auzea cantecul asta:
Pe langa ca trebuia sa imi infrunt iarasi seful – o persoana al carei principal talent era de a capata idei bune peste weekend si de a ma pune pe mine sa le aplic – trebuia sa fac cumparaturile pentru saptamana care urma. Gandul mersului la supermarket incepea sa ma bantuie cam de pe la ora 3. Ma gandeam cu groaza ca nici de data asta nu am nicio idee ce naiba o sa mai gatim saptamana asta. Fiecare luni era aceeasi poveste si mi se parea ca nu am nicio sansa sa scap din acest ciclu nefericit. Pana cand intr-o zi – aparent o luni ca oricare alta – o raza de speranta a aparut in calea mea. O patiserie noua se deschisese in drumul meu de la serviciu la supermarket, iar parfumul foietajului umpluse tot cartierul. Nicio sansa sa-i rezist – sunt un gurmand. M-am apropiat increzator de vitrina si m-am lasat cucerit de cremwursti i in foietaj, care dupa aceea au devenit o parte esentiala a rutinei mele de luni.
Auzind cele intamplate, Domnisoara AD a sugerat mai tarziu ca eram hangry (nota redactiei: cuvant intrat de curand in limba engleza si utilizat pentru a descrie starea de iritare pe care o simti atunci cand esti flamand si pe care o confunzi adesea cu enervarea obisnuita, dar care dispare ca prin minune dupa ce mananci ceva). Nu pot nici sa confirm, nici sa infirm acest zvon. Cert este ca serveritatea corvezilor a scazut dramatic dupa deschiderea patiseriei si s-a intensificat din nou dupa ce aceasta s-a inchis deoarece proprietarii s-au mutat in strainatate.
Pentru ca nu voiam sa pierd bruma de buna dispozitie pe care mi-o permiteam in fiecare luni, am fost silit sa ma apuc sa fac eu insumi cremwursti in foietaj. Partea buna e ca acum aveam deja o idee pentru cina de luni, asa ca agonia planificarii imi era cumva diminuata. M-am hotarat sa va impartasesc si voua aceasta istorioara aparent banala pentru ca sunt adeptul mancarurilor “de remontare” – acele mancaruri care te binedispun intotdeauna.
Asadar, iata reteta!
Cremwursti in foietaj
Ustensile necesare
Ingrediente
- 1 pachet de foietaj (in jur de 400-500g)
- 12 cremvursti
- 1 ou (pentru a da o culoare rumena foietajului)
- 2 linguri de mustar (eventual de Dijon sau cu boabe pentru un aspect inedit)
Instructiuni
- Daca aluatul a stat in congelator, se scoate aluatul cu 40 de minute inainte pe masa si se lasa sa se dezghete. In felul acesta, el va deveni mai usor de manevrat si nu se va rupe. Daca aluatul a stat doar in frigider, puteti trece direct la pasul urmator.
- Se preincalzeste cuptorul la 180 de grade.
- Se desface aluatul pe masa si se unge cu mustar, astfel incat suprafata sa fie acoperita uniform. Se taie fasii de aluat cu o latime in jur de 1.5cm.
- Se infasoara cremwurstii pe rand, avand grija sa lasam un spatiu intre straturi. Aluatul de foietaj isi va mari dimensiunile si va deveni crocant doar daca i se lasa suficient spatiu pentru a se extinde.
- Se aseaza cremwurstii pe o tava, astfel incat sa ramana putin spatiu intre ei. Aluatul se va extinde, asa cum se vede in ultima poza.
- (Optional) Se bate galbenusul oului (sau oul intreg, daca preferati) si se unge aluatul de pe cremwursti cu el. Daca folosititi doar galbenusul, veti obtine o culoare mai galbuie si mai rumena.
- Se pun la cuptor timp de 25 de minute sau pana cand s-au rumenit. Nu deschideti cuptorul in timpul coacerii, deoarece acest lucru va impedica foietajul sa se extinda si veti obtine un rezultat mai … “lesinat”
- Se servesc cu ketchup, maioneza sau mustar. Pofta buna!
Informatii nutritionale
P.S.: Se pare ca ideea de “mancare de remontare” a prins si la Domnisoara AD care si-a gasit propria versiune. S-a oprit si ea la o reteta la cuptor (doar o coincidenta!), dar a ei e putin mai elaborata decat a mea, trebuie sa recunosc.
P.P.S: Printul Consort a fost impresionat de reteta mea rapida si s-a decis sa o foloseasca la urmatoarea vizita a prietenilor. Va tin la curent cu rezultatele!
Pentru alte idei de patiserie sarata, intreaga categorie iti sta la dispozitie! Daca insa vrei si alte idei de aperitive, poti incera urmatoarele retete:
- Salata de ton cu paste, maioneza si porumb – o sa ne ierti ca o numim salata, dar e delicioasa oricum!
- Branza Camembert la cuptor – cu aroma ei deosebita de cimbru
- Sparanghel in crusta de prosciutto – pentru ca vorba aia, cea mai buna leguma e porcul, dar sa fie si ceva verde pe langa el ?