Musaca este o mancare des intalnita in Peninsula Balcanica, Orientul Mijlociu si in estul Mediteranei. Fiecare tara/popor are probabil o varianta, adaptata gustului si ingredientelor locale. In sud se face cu carne de miel si vinete. In nord cu carne de vita/porc si cartofi. Unii folosesc usturoi si sos bechamel, altii doar ceapa si smantana. E greu de crezut ca in cazul acestui preparat se va ajunge la uniformitate de pareri. Si poate ca e mai bine asa, fiecare cu gustul lui!
In cazul nostru am adoptat o varianta minimala. Nu am pus usturoi (ar avea doar acest gust, de usturoi!) si am folosit in loc de vanata, cartofi si in loc de bechamel, o smantana ceva mai grasa, depinde de cata carne de porc puneti (daca puneti!).
Cartofii pot fi fierti in prealabil si atunci va puteti permite sa ii taiati mai gros, cam de 0,5 cm. Noi am incercat o varianta cu cartofi cruzi (ca sa nu diminuam gustul carnii!) si in acest caz am folosit mandolina si i-am taiat la grosimea de 1 mm. De remarcat ca in acest caz va trebui sa adaugati putina apa, sa acoperiti vasul cu o folie de aluminiu (ca sa se poata fierbe cartofii) si eventual sa prelungiti timpul de coacere in cuptor.
Daca v-a mai ramas carne tocata, ati putea incerca si Placinta cu carne sau Chiftele.
Musaca
Ustensile necesare
- 1 tava yena
Ingrediente
- 500 grame carne tocata (vita + porc, daca se poate)
- 4 buc. cartofi (potrivit de mari)
- 2 buc ceapa
- 100 ml suc de rosii
- 50 ml pasta de tomate
- 50 grame unt
- 150 grame smantana
- pesmet (pentru tapetat tava)
- sare
- piper
Instructiuni
- Ingredientele
- Trageti ceapa cu putin unt
- … adaugati carnea tocata …
- Trageti-o bine in tigaie cu sare si piper…
- Adaugati pasta si sucul de tomate
- Ungeti vasul de yena cu unt si tapetati cu pesmet
- Puneti un strat de cartofi…
- … apoi unul de carne si unul de cartofi, in mod omogen
- Acoperiti cu un strat de smantana si dati la cuptor la 180℃ timp de o ora, o ora si 20 de minute.
- E gata!