Daca esti in cautarea unei retete atat de gustoase incat nici nu iti dai seama ca nu are nici carne, nici branza, nici oua – atunci esti in locul potrivit. Reteta mea de caponata siciliana (facuta ca la mama acasa!) e exact ceea ce ai nevoie.
E foarte usor de preparat, are un gust inedit dulce-acrisor si e la fel de gustoasa si calda si rece. Din acest motiv e minunata in orice anotimp. Am asortat-o cu o lipie Naan fara drojdie, dar puteti sa o serviti cu niste ciabatta sau chiar ca bruschetta. Se pastreaza foarte bine in frigider, asa ca e potrivita si ca pachetel la birou.
Pasta de tomate impreuna cu otetul formeaza asa-numitul sos agro-dolce (dulce acrisor) care da nota interesanta retetei. Daca vreti sa va iasa mai putin acru, puteti folosi jumatate din cantitatea de otet, promit sa nu le spun sicilienilor ca ati modificat caponata.
O sa fiti surprinsi cat de satioasa e – vinetele sunt un inlocuitor perfect pentru carne si ii vor multumi chiar si pe cei mai mofturosi meseni. Inainte sa fi plecat din Romania, obisnuiam sa mananc vinetele doar in salata, dar ma bucur de fiecare data cand descopar o reteta noua in care pot sa le valorific.
Daca incercati reteta, nu uitati sa imi aratati cat de bine v-a iesit! Trimiteti-ne pozele voastre, iar noi le vom publica pe pagina de Facebook sau Instagram ca sa vada toata lumea cat de inovativi sunteti cand pregatiti vinetele!
Caponata siciliana
Ustensile necesare
Ingrediente
- 1 kg vinete
- 250 g ceapa alba
- 200 g masline
- 50 g muguri de pin
- 60 g otet din vin
- 40 g pasta de tomate
- 400 g telina verde
- 200 g rosii ciorchine
- 50 g capere sarate (scurse de apa!)
- 60 g zahar
- busuioc (dupa gust)
- ulei de masline (dupa gust)
- sare (dupa gust)
pentru prajirea vinetelor:
- ulei de masline
Instructiuni
- Ingredientele
- Se taie vinetele in bucati nu prea mari
- … si se prajesc in ulei de masline…
- … pana cand capata o culoare aurie…
- Puneti ulei intr-o tigaie….
- … adaugati ceapa taiata marunt…
- … apoi telina…
- …. caperele, maslinele si rosiile.
- Amestecati pasta de tomate cu uleiul si zaharul…
- … si adaugati-o peste celelalte legume in tigaie.
- Puneti apoi vinetele trase in ulei de masline si mugurii de pin.
- Amestecati usor si lasati cateva minute pe aragaz. Daca doriti si va place, puteti adauga busuioc proaspat.
- Daca doriti, se poate servi cu lipie sau orice fel de paine subtire.
Reteta video
Observatii
- Preparatul poate fi pastrat in frigider 2-3 zile, insa se serveste la temperatura camerei, deci trebuie scoasa din timp.
Informatii nutritionale
Daca ti-a placut reteta de caponata siciliana, s-ar putea sa te intereseze si celelalte retete vegane (de post). Le gasesti pe toate aici. Am facut deja o selectie pentru tine: