Daal cu vinete si linte provine din Asia de sud, din zona India, Bangladesh, Pakistan si Nepal. Denumirea poate fi intalnita si sub forma dahl sau dal, depinde pe ce filiera ati obtinut-o. In esenta este o mancare vegetariana care, in diversele variante, contine legume (vanata, mazare, fasole, naut, linte) si o multime de condimente specifice: chili, chimion, mustar etc.
Originile exacte ale acestui preparat sunt cumva necunoscute. Data aparitiei sale se situeaza probabil cu cateva sute de ani in urma. Evident ca fiecare comunitate si-a pus amprenta asupra diferitelor variante, mai ales prin alegerea condimentelor.
Daca aveti posibilitatea, puteti gati vanata pe gratar si in acest mod veti avea un nou gust, cel de fum, asa cum il stiti de la salata de vinete. O atentie separata trebuie sa acordati boabelor de linte care sunt de obicei deshidratate. O hidratare, fie ea si partiala, se impune. In caz contrar fierberea impreuna cu celelalte legume va duce la sfaramarea acestora prin fierbere excesiva. E bine ca texturile sa fie bine diferentiate, asta facand parte din savoarea preparatului.
Daca doriti sa incercati ceva in aceeasi nota, va sugeram Curry cu linte si branza Halloumi sau Halloumi cu legume la tava.
Daal cu vinete si linte
Ustensile necesare
Ingrediente
- 1 buc vanata (cam 400 g.)
- 400 g fasole boabe (din conserva)
- 200 g linte (uscata)
- 1 buc ardei iute
- 1 buc ceapa rosie
- 2 buc cardamom (pastai sau inlocuiti cu pudra)
- 1 lingurita seminte de mustar
- 1 lingurita chimion
- 1 crenguta rozmarin
- ulei de masline
- otet din vin
Instructiuni
- Ingredientele
- Rehidratati lintea
- Puneti ulei de masline in tigaie
- …adaugati vanata taiata cubulete…
- … si trageti-o in ulei pana se rumeneste …
- Trageti in ulei condimentele (rozmarin, seminte de mustar, chimion, cardamom, rozmarin)
- … adaugati ceapa taiata marunt, usturoiul, si ardeiul iute si trageti pana ce ceapa devine translucida..
- In final puneti vanata, lintea si fasolea. Fierbeti in 600 ml. de apa, (adaugand din cand, daca mai trebuie) timp de o ora.
- E gata!