Focaccia e un preparat “clasic” italian si totusi chiar daca asta ar presupune ca ingredientele sunt si ele “clasice”, trebuie sa va dezamagim. De fapt locuitorii din peninsula au ajuns la un consens asupra fainii, apei, drojdiei, sarii si a uleiului de masline. Mai departe incepe necunoscutul si haosul, in binecunoscutul stil italian: Guastella, Focaccia Seravezzina, Cudduruni, Strazzata, Focaccia Messinese, Focaccia alla Genovese, Focaccia di Recco col formaggio, Sfincione, Farinata Di Ceci, Focaccia Dolce Sarzanese, Piscialandrea, Focaccia Verde di Dolceacqua etc. Ne oprim aici!
Ceea ce le deosebeste este gama extrem de diversa de ingrediente care poate merge de la cartofi la masline, trecand prin salam, ardei, cimbru, oregano, rozmarin, busuioc, rosii etc. (la cele sarate) si va lasam pe Dvs. sa va inchipuiti cam ce se poate gasi la cele dulci. Da, sunt si focaccia dulci!
Va dati seama ca puteti contribui si dumneavoastra insiva la haos, daca preferati un anume ingredient si incercati sa il impuneti. Atat timp cat nu oferiti preparatul unui italian sadea, nu riscati in principiu nimic. Daca faceti greseala sa il serviti in peninsula sau unui localnic, s-ar putea sa scapati doar cu ceva cuvinte de dojana si bineinteles cu corectiile necesare conform retetei pe care respectivul o stie de la “nonna”.
In esenta trebuie sa va spunem ca daca folositi ingrediente de cea mai buna calitate, sansele de reusita sunt suficient de mari. De fapt probabil ca in aceasta consta si secretul diferitelor variante, daca omitem diversitatea ingredientelor specifice.
Ca sugestii generale trebuie sa amintim ca e absolut necesar sa aveti rabdare ca aluatul sa creasca (de doua ori!), sa fiti generosi cu uleiul de masline (de cea mai buna calitate!) atat la coca cat si in final, imediat dupa ce o scoateti din cuptor si sa nu exagerati cu ingredientele optionale. Incercati-le pe rand!
Daca doriti, puteti sa incercati si cealalta specialitate italiana, Schiacciata cu cartofi .
Focaccia
Ustensile necesare
- 1 planseta
Ingrediente
Pentru coca
- 400 g faina de grau (dur – 00)
- 1 plic drojdie uscata (7 grame)
- 325 ml apa (calduta !)
- ulei de masline
- zahar
Pentru "umplutura"
- masline
- ardei rosu
- rozmarin
- cimbru (optional)
- busuioc (optional)
- rosii taiate (optional)
- cartofi (optional)
- gorgonzola (optional)
Instructiuni
- Ingredientele principale
- Puneti zaharul in apa calduta
- … apoi drojdia uscata…
- .., si putina faina. Faceti o maia lichida.
- Adaugati sarea in faina.
- Puneti in bol si adaugati maiaua.
- Apoi uleiul de masline.
- Framantati pana cand glutenul din faina se activeaza.
- Acoperiti si lasati la crescut 40 de minute.
- Ungeti tava cu ulei de masline si presarti rozmarin si/sau cimbru/oregano etc.
- Puneti coca in tava.
- Adaugati rozmarin cimbru/busuioc/ cartofi si putin ulei.
- (Daca doriti puteti pune si ardei/branza/masline). Lasati la crescut 40 de minute.
- Dati la cuptor la 200°C 20 -25 minute. Stropiti cu ulei de masline cand o scoateti din cuptor.
- E gata!