Prajitura cu mandarine va pune la incercare nu atat abilitatile culinare, cat … rabdarea. Nu e prajitura care se face la cuptor, insa componentele trebuie tinute la rece ca sa se solidifice, unele dintre ele chiar 4 ore. Va garantam insa ca, in final, gustul va satisface orice exigente: este racoroasa (v-am spus ca o tinem mult la frigider), usoara (datorita mandarinelor) si spectaculoasa ca aspect, datorita glazurii.
Desi se numeste parjitura cu mandarine, acestea se pot inlocui cu succes cu portocale. Ele trebuie sa fie insa desprinse in bucati mici deoarece tava in care se monteaza totul este relativ mica (18 x 11 cm).
Singurele procedee calde sunt la obtinerea cremei si la topirea ciocolatei. In cazul glazurii, alunele folosite se pot praji initial in tigaie, daca nu ati cumparat unele deja prajite. De asemenea gelatina se combina cu apa in cuptorul cu microunde, timp de 1 minut. Aveti nevoie si de folie transparenta. Ea se foloseste la acoperirea cremei cand aceasta se pune la racit 40 de minute (ca sa nu faca crusta) dar si la tapetarea initiala a formei, pentru a scoate blatul mai usor din ea.
Dupa ce ati motat prajitura este absolut necesar sa o puneti cel putin 3 ore la rece. In felul acesta va asigurati ca ingredientele se vor putea taia cu usurinta, fara sa se imprastie. De asemenea, dupa ce ati turnat glazura, trebuie sa asteptati inca o ora, cu prajitura in frigider, pana cand aceasta se raceste complet.
Daca v-am facut pofta, ati mai putea incerca si Prajitura cu mere si scortisoara sau Prajitura cu lamaie.
Prajitura cu mandarine
Ustensile necesare
Ingrediente
Blatul
- 9 buc foi de napolitana
- 100 g unt
- 150 g ciocolata amaruie
- 100 g crema de branza (mascarpone)
Crema
- 2 buc oua
- 100 g zahar pudra
- 50 g faina alba
- 700 ml lapte
- 20 g gelatina
- 50 ml apa
- 10 g zahar vanilat
- 4 buc mandarine (sau portocale mai mici)
Glazura
- 250 g ciocolata de menaj
- 30 ml ulei de floarea soarelui
- 100 g alune (decojite)
Instructiuni
Blatul
- Ingredientele pentru blat
- Se zdrobesc foile de napolitana
- Se topeste ciocolata cu untul la foc mic
- Se amesteca foile zdrobite, cu ciocolata si branza
- Puneti amestecul in tava tapetata cu folie
Crema
- Ingredientele pentru crema
- Se amesteca la foc mic ouale cu zaharul si cu zaharul vanilat
- Se adauga treptat faina, amestecand continuu
- … apoi treptat, cu telul, laptele… Se acopera cu folie si se lasa la rece 40 de minute
- Cand crema e rece, se adauga gelatina cu apa, omogenizate la cuptorul cu microunde, timp de 1 minut.
- In tava se pune un strat din jumatate de crema, se pun mandarinele jumatati si apoi restul de crema; se acopera cu folie si se lasa la rece cel putin 3 ore.