martie 5

Cremsnit (zis si cremes/millefeuille)

0  comments

Cremsnitul (numit si cremes sau millefeuille) e o prajitura care arata spectaculos, e buna si nu prea greu de facut. Va prezentam o varianta facuta cu aluat foietaj congelat care simplifica foarte mult reteta!
Portie de cremsnit (millefeuille) vazuta de sus

Cremsnit e un cuvant care ar trebui sa va dea fiori – de placere, normal! – daca va ganditi la gust – dar si de groaza – daca va ganditi sa-l faceti in casa. Ei bine, reteta pe care v-o prezentam astazi isi propune sa elimine fiorii pregatirii si sa va lase doar cu partea placuta a experientei, deoarece foloseste aluat foietaj congelat din comert si va va reusi cu siguranta!

Originea prajiturii cremsnit

Daca ar fi sa facem un scurt istoric, prajitura cremsnit era cunoscuta inca din secolul al XVII-lea insa prima atestare scrisa dateaza din secolul urmator, mai precis din 1733. E drept ca timpul si-a pus amprenta, mai ales prin variantele de crema, cele cunoscute facand apel la diferite feluri de gem/dulceata. Partea de patiserie a ramas insa neschimbata. Moda actuala, bio, impune ceva fructe proaspete deasupra, de obicei fragute sau capsuni.

Din cauza ca e un desert atat de iubit, s-a raspandit incet incet in toate colturile Europei, de unde a capatat si alte denumiri. Aceasta prajitura spectaculoasa mai poarta si denumirea de cremes, millefeuille sau chiar prajitura Napoleon. Initial era un produs laborios si tocmai de aceea extrem de apreciat, dar astazi o s-o aducem la indemana publicului larg folosind aluatul de foietaj gata preparat.

Cremsnit cu foietaj

Inainte sa trecem la reteta propriu-zisa, iata cateva sfaturi care speram sa va fie de folos la pregatit.

Aluatul de tip foietaj este prezentat de obicei in foi suficient de groase si din acest motiv va sfatuim ca in acest caz sa folositi sucitorul pentru a obtine o foaie de maximum 3 mm grosime. Aceasta va asigura fragezimea prajiturii cremsnit si o va face sa nu se sfarme necontrolat atunci cand e muscata cu pofta (si suntem siguri ca nu se va intampla altfel, decat cu pofta!).

Cremsnitul pe care vi-l propunem va da posibilitatea sa jonglati cu crema (daca sunteti in criza de timp puteti apela la variante preparabile in cateva minute, din plic) sau cu glazura, in cazul careia puteti sa renuntati la cacao si sa augmentati cu fructe de padure sau confiate, dupa gustul Dvs. in functie de ce mai aveti prin frigider.

Iar daca dupa ce ati terminat de montat cremsnitul va dati seama ca v-a mai ramas niste aluat, puteti incerca o alta prajitura delicioasa sau o mancare sarata rapida si fara multe pretentii ca sa-l dati gata.

Portie de cremsnit (millefeuille) vazuta de sus

Cremsnit (Millefeuille/Cremes)

Mama AD
Cremsnitul (numit si cremes sau millefeuille) e o prajitura care arata spectaculos, e buna si nu prea greu de facut. Va prezentam o varianta facuta cu aluat foietaj congelat care simplifica foarte mult reteta!
5 from 1 vote
Timp de preparare 30 minutes
Timp de gatire 12 minutes
Timp total 42 minutes
Fel Desert
Bucatarie Bucataria Frantuzeasca
Portii 4 portii
Calorii 389 kcal

Ustensile necesare

Ingrediente
  

Crema

  • 480 g lapte
  • ½ baton vanilie
  • 6 galbenusuri de ou
  • 135 g zahar
  • 40 g amidon
  • 15 g unt

Foietaj

  • 1 pachet de foietaj (decongelat in prealabil)

Glazura

  • 3 cani zahar pudra
  • 2 lingurite esenta de vanilie
  • ¼ cana lapte
  • ¼ cana pudra de cacao

Frisca

  • ½ ceasca smantana grasa
  • 3 linguri zahar pudra

Instructiuni
 

  • Ingredientele
    Ingrediente pentru cremsnit (millefeuille)

Crema

  • Scoateti semintele din pastaia de vanilie.
    Pasul 1 al retetei de cremsnit (millefeuille)
  • Adaugati semintele in lapte. Puneti la foc, incalziti pana la fierbere si amestecati din cand in cand. Opriti focul si lasati sa se infuzeze 15 minute.
    Pasul 2 al retetei de cremsnit (millefeuille)
  • Intr-un bol amestecati zaharul pudra cu amidonul.
    Pasul 3 al retetei de cremsnit (millefeuille)
  • Adaugati galbenusurile de oua.
    Pasul 4 al retetei de cremsnit (millefeuille)
  • Amestecati cu un tel pana cand compozitia devine omogena si pufoasa. Amestecati initial cu ¼ de cana de lapte cu vanilie.
    Pasul 5 al retetei de cremsnit (millefeuille)
  • Turnati si restul de lapte si puneti pe foc amestecand pana se ingroasa si incepe sa fiarba.
    Pasul 6 al retetei de cremsnit (millefeuille)
  • Luati de pe foc si adaugati untul. Puneti deasupra o folie de plastic astfel incat sa faca contact cu preparatul ca sa nu dezvolte crusta. Puneti la rece pentru cel putin 2 ore.
    Pasul 7 al retetei de cremsnit (millefeuille)

Glazura

  • Puneti intr-un bol zaharul pudra, esenta de vanilie si 3 linguri de lapte.
    Pasul 8 al retetei de cremsnit (millefeuille)
  • Amestecati si eventual mai adaugati lapte insa pana cand compozitia are un aspect de crema goasa, nicidecum apoasa, ca in fotografia alaturata.
    Pasul 9 al retetei de cremsnit (millefeuille)
  • Luati ⅓ din compozitia glazurii intr-un vas separat, adaugati cacao si inca o lingura de lapte si amestecati.
    Pasul 10 al retetei de cremsnit (millefeuille)
  • Puteti sa mai adaugati lapte pana aceasta noua compozitie ajunge la consitenta primeia.
    Pasul 11 al retetei de cremsnit (millefeuille)

Frisca

  • Puneti smantana in bolul mixerului
    Pasul 12 al retetei de cremsnit (millefeuille)
  • Adaugati zaharul si mixati pana la comsistenta specifica
    Pasul 13 al retetei de cremsnit (millefeuille)
  • Adaugati in crema care a stat la rece
    Pasul 14 al retetei de cremsnit (millefeuille)

Foile

  • Intindeti foietajul intr-o foaie de 3-4 milimetri.
    Pasul 18 al retetei de cremsnit (millefeuille)
  • Taiati in dreptunghiuri de dimensiunea 2 x 4 cm
    Pasul 19 al retetei de cremsnit (millefeuille)
  • Puneti in tava si apoi la cuptorul preincalzit la 200°C
    Pasul 20 al retetei de cremsnit (millefeuille)
  • Asa arata dupa ce s-au copt cam 20 – 25 de minute
    Pasul 22 al retetei de cremsnit (millefeuille)

Montajul prajiturii

  • Ungeti ⅓ din dreptunghiurile coapte cu glazura alba
    Pasul 15 al retetei de cremsnit (millefeuille)
  • Faceti apoi dungi paralele cu glazura cu cacao introdusa intr-o seringa pentru ornat
    Pasul 16 al retetei de cremsnit (millefeuille)
  • Treceti apoi cu lama unui cutit pentru a obtine forma caracteristica
    Pasul 17 al retetei de cremsnit (millefeuille)
  • Puneti crema de vanilie care a stat la rece pe cate doua dreptunghiuri
    Pasul 23 al retetei de cremsnit (millefeuille)
  • E gata!
    Portie de cremsnit (millefeuille)

Reteta video

Informatii nutritionale

Serving: 1portieCalories: 389kcal
Keyword cremes, cremsnit, mille feuille, millefeuille, patiserie
Ai incercat reteta? Arata-ne cum ti-a iesit!Publicam toate pozele de la voi pe Instagram! ❤️

Tags


5 from 1 vote (1 rating without comment)
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

S-ar putea sa iti placa si retetele astea:

aprilie 14, 2025

Un mic dejun clasic, in interpretare moderna Mergi

aprilie 7, 2025

O prajitura care se face in 5 trebuie

martie 24, 2025

Bierocks (pateuri germane cu varza si carne) sunt