Cremsnit e un cuvant care ar trebui sa va dea fiori – de placere, normal! – daca va ganditi la gust – dar si de groaza – daca va ganditi sa-l faceti in casa. Ei bine, reteta pe care v-o prezentam astazi isi propune sa elimine fiorii pregatirii si sa va lase doar cu partea placuta a experientei, deoarece foloseste aluat foietaj congelat din comert si va va reusi cu siguranta!
Originea prajiturii cremsnit
Daca ar fi sa facem un scurt istoric, prajitura cremsnit era cunoscuta inca din secolul al XVII-lea insa prima atestare scrisa dateaza din secolul urmator, mai precis din 1733. E drept ca timpul si-a pus amprenta, mai ales prin variantele de crema, cele cunoscute facand apel la diferite feluri de gem/dulceata. Partea de patiserie a ramas insa neschimbata. Moda actuala, bio, impune ceva fructe proaspete deasupra, de obicei fragute sau capsuni.
Din cauza ca e un desert atat de iubit, s-a raspandit incet incet in toate colturile Europei, de unde a capatat si alte denumiri. Aceasta prajitura spectaculoasa mai poarta si denumirea de cremes, millefeuille sau chiar prajitura Napoleon. Initial era un produs laborios si tocmai de aceea extrem de apreciat, dar astazi o s-o aducem la indemana publicului larg folosind aluatul de foietaj gata preparat.
Cremsnit cu foietaj
Inainte sa trecem la reteta propriu-zisa, iata cateva sfaturi care speram sa va fie de folos la pregatit.
Aluatul de tip foietaj este prezentat de obicei in foi suficient de groase si din acest motiv va sfatuim ca in acest caz sa folositi sucitorul pentru a obtine o foaie de maximum 3 mm grosime. Aceasta va asigura fragezimea prajiturii cremsnit si o va face sa nu se sfarme necontrolat atunci cand e muscata cu pofta (si suntem siguri ca nu se va intampla altfel, decat cu pofta!).
Cremsnitul pe care vi-l propunem va da posibilitatea sa jonglati cu crema (daca sunteti in criza de timp puteti apela la variante preparabile in cateva minute, din plic) sau cu glazura, in cazul careia puteti sa renuntati la cacao si sa augmentati cu fructe de padure sau confiate, dupa gustul Dvs. in functie de ce mai aveti prin frigider.
Iar daca dupa ce ati terminat de montat cremsnitul va dati seama ca v-a mai ramas niste aluat, puteti incerca o alta prajitura delicioasa sau o mancare sarata rapida si fara multe pretentii ca sa-l dati gata.
Cremsnit (Millefeuille/Cremes)
Ustensile necesare
Ingrediente
Crema
- 480 g lapte
- ½ baton vanilie
- 6 galbenusuri de ou
- 135 g zahar
- 40 g amidon
- 15 g unt
Foietaj
- 1 pachet de foietaj (decongelat in prealabil)
Glazura
- 3 cani zahar pudra
- 2 lingurite esenta de vanilie
- ¼ cana lapte
- ¼ cana pudra de cacao
Frisca
- ½ ceasca smantana grasa
- 3 linguri zahar pudra
Instructiuni
Crema
- Scoateti semintele din pastaia de vanilie.
- Adaugati semintele in lapte. Puneti la foc, incalziti pana la fierbere si amestecati din cand in cand. Opriti focul si lasati sa se infuzeze 15 minute.
- Intr-un bol amestecati zaharul pudra cu amidonul.
- Adaugati galbenusurile de oua.
- Amestecati cu un tel pana cand compozitia devine omogena si pufoasa. Amestecati initial cu ¼ de cana de lapte cu vanilie.
- Turnati si restul de lapte si puneti pe foc amestecand pana se ingroasa si incepe sa fiarba.
- Luati de pe foc si adaugati untul. Puneti deasupra o folie de plastic astfel incat sa faca contact cu preparatul ca sa nu dezvolte crusta. Puneti la rece pentru cel putin 2 ore.
Glazura
- Puneti intr-un bol zaharul pudra, esenta de vanilie si 3 linguri de lapte.
- Amestecati si eventual mai adaugati lapte insa pana cand compozitia are un aspect de crema goasa, nicidecum apoasa, ca in fotografia alaturata.
- Luati ⅓ din compozitia glazurii intr-un vas separat, adaugati cacao si inca o lingura de lapte si amestecati.
- Puteti sa mai adaugati lapte pana aceasta noua compozitie ajunge la consitenta primeia.
Frisca
- Puneti smantana in bolul mixerului
- Adaugati zaharul si mixati pana la comsistenta specifica
- Adaugati in crema care a stat la rece
Foile
- Intindeti foietajul intr-o foaie de 3-4 milimetri.
- Taiati in dreptunghiuri de dimensiunea 2 x 4 cm
- Puneti in tava si apoi la cuptorul preincalzit la 200°C
- Asa arata dupa ce s-au copt cam 20 – 25 de minute
Montajul prajiturii
- Ungeti ⅓ din dreptunghiurile coapte cu glazura alba
- Faceti apoi dungi paralele cu glazura cu cacao introdusa intr-o seringa pentru ornat
- Treceti apoi cu lama unui cutit pentru a obtine forma caracteristica
- Puneti crema de vanilie care a stat la rece pe cate doua dreptunghiuri
- E gata!