Prajitura tavalita cu nuca de cocos e la loc de cinste in caietul meu cu retete pentru ca e intotdeauna pe placul tuturor. Fanii prajiturilor fara ciocolata pot sa treaca peste bruma subtire de cacao, in timp ce persoanele care refuza sa manance prajituri daca acestea nu sunt cu ciocolata (da, Domnisoara AD, de tine vorbesc!) vor putea sa treaca cu vederea faptul ca o parte din prajitura este facuta din pandispan alb. Se intampla rar sa poti sa fii pe placul tuturor, dar cu tavalita mergi la sigur! ?
De obicei cand e ziua mea, cumpar multe bunatati de la patiseria locala, dar anul acesta bugetul a fost mai restrans, asa ca m-am hotarat sa pregatesc eu insami ceva cu care sa ii servesc pe colegii de la birou. Un alt motiv pentru care am ales reteta de prajitura tavalita cu nuca de cocos este faptul ca dupa ce siropul de ciocolata cu nuca de cocos de pe ea s-a uscat, ea este usor transportabila. Spre deosebire de torturile sau prajiturile cu crema deasupra, tavalita isi pastreaza aspectul placut chiar si dupa ce e scoasa dintr-o cutie de plastic.
Dupa ce pandispanul s-a copt, asteptati cateva minute inainte sa il taiati, dar nu foarte mult, deoarece tavalitele trebuie acoperite in siropul de cacao cat timp sunt inca putin caldute. Le puteti servi calde (Tata AD nu s-a putut abtine si a furat cateva inainte sa se raceasca), dar sunt delicioase si la temperatura camerei. Cum am exagerat putin cu cantitatile, au ramas cateva la birou pe care le-am gustat dupa 3 zile de cand au fost facute si erau inca la inaltime! Asta inseamna ca prajitura tavalita este o optiune buna si pentru sarbatori, cand orice mancare care poate fi facuta cu cateva zile inainte salveaza intotdeauna situatia!
Voi cum procedati cand trebuie sa faceti cinste de onomastica sau de ziua voastra la serviciu? Aveti vreo reteta secreta care sa fie ieftina si de efect, sau sunteti mai degraba din tribul celor care prefera sa isi ia concediu fix de ziua lor? ? ? Spuneti-mi in comentarii!
Prajitura tavalita cu nuca de cocos
Ustensile necesare
Ingrediente
Ingrediente pentru blat
- 500 g faina alba
- 400 g zahar
- 100 g unt (sau margarina)
- 200 ml lapte
- 2 oua intregi
- 4 linguri miere
- 150 ml lapte (pare mai putin in poza, am adaptat reteta ca sa obtinem consistenta corecta a siropului)
Ingrediente pentru siropul de cacao
- 200 g zahar
- 200 g unt (sau margarina)
- 50 g pudra de cacao
- o sticluta de esenta de rom
- 200 g cocos
Instructiuni
Instructiuni pentru blat
- Se preincalzeste cuptorul la 180 de grade C.
- Se amesteca zaharul, ouale intregi si untul cu ajutorul unui mixer. La acest pas puteti adauga un varf de cutit de sare ca potentiator de aroma.
- Se adauga mierea si se amesteca impreuna inca un minut.
- Se adauga laptele si se mixeaza impreuna.
- Se adauga treptat faina si bicarbonatul si se mixeaza impreuna pana cand aceasta a fost incorporata.
- Odata ce toata faina a fost incorporata, aluatul trebuie sa arate ca in imagine.
- Se pune aluatul intr-o tava acoperita cu hartie de copt si unsa cu putin ulei.
- Se pune la cuptor la 180 de grade timp de 30 de minute sau pana cand suprafata s-a rumenit putin. Se incearca interiorul cu o furculita sau cu o scobitoare pentru a ne asigura ca s-a facut in profunzime. Furculita sau scobitoarea trebuie sa ramana uscate atunci cand sunt scoase din aluat. Abia atunci aluatul este gata.
- Se taie in bucati, ca in imagine. Noi am presupus ca o portie contine 3 tavalite asa ca am taiat aluatul in 24 de bucati.
Instructiuni pentru siropul de cacao
- Ingredientele pentru sirop.
- Se topesc impreuna untul, zaharul si cacaoa intr-o cratita.
- Se amesteca continuu pentru a obtine un sirop uniform.
- Cand siropul este gata, el trebuie sa arate ca in imagine.
- Cu ajutorul a doua furculite, se trece fiecare bucata de aluat prin sirop, cat timp siropul si blatul sunt inca calde. Aveti grija la manevrarea bucatilor deoarece acestea se pot rupe. Nu tineti mult bucatile in sirop, altfel ele vor trage prea mult si siropul nu va fi suficient pentru toate bucatile.
- Se tavalesc bucatile date prin sirop in nuca de cocos pana cand s-au acoperit in mod uniform. Se repeta pasii anteriori pentru toate bucatile de prajitura.
- Daca ati tinut suficient de putin bucatile in sirop, gradul de acoperire trebuie sa fie similar cu cel din imagine.
- E timpul sa savurati o portie de tavalita!
Informatii nutritionale
Vrei sa mai rasfoiesti si alte retete din Atlasul Deliciilor? Avem si alte sugestii pentru tine, in categoria prajituri, sau listate mai jos:
- Daca aveti chef de prajituri elaborate, va recomand sa va uitati la experimentul facut de fiica-mea pentru Valentine’s Day. Sa-l compatimim pe Printul Consort sau nu-i cazul?
- Pentru un dulce la fel de consacrat ca si tavalita, avem pentru tine reteta pas cu pas de placinta cu mere.
- Tarta cu lamaie si bezea – plina de vitamina C si cu un gust rafinat, ca sa te simti ca in Paris